Beneficiile și prejudiciile pe care le are internetul pentru copii, dar și adulți

Opiniile despre beneficiile și pericolele internetului pentru școlari diferă mult atât de părinți, cât și de profesori. În ciuda tuturor controverselor, nu se poate nega faptul că Internetul este un asistent excelent în probleme educaționale. Cu ajutorul acestuia, copilul poate găsi cu ușurință informațiile de care are nevoie, poate analiza mai detaliat un subiect de neînțeles sau poate găsi cheile pentru rezolvarea anumitor probleme.

Resursele educaționale ale internetului vor fi utile în dezvoltarea atenției, memoriei, imaginației, precum și gândirea asociativă și logică a copilului, vor ajuta la simplificarea considerabilă a procesului de învățare.

În legătură cu creșterea timpului de utilizare a internetului în spatele ecranului unui computer, este important să se mențină condițiile de prevenire a tulburărilor de încărcare a coloanei vertebrale și a vederii. Timpul trebuie controlat în decurs de o oră și jumătate până la două ore, cu pauze regulate.

Șederea în fața ecranului pentru o lungă perioadă de timp poate provoca, de asemenea, perturbări endocrine, creșterea tensiunii arteriale, dureri de cap și temporale, oboseală și dureri în mușchii și articulațiile corpului.

Astfel deducem că internetul, așa cum și majoritatea cunosc deja, are și beneficii, dar reprezintă și un pericol, dacă nu este folosit util și rațional. Iar părinții au o mare responsabilitate în ceea ce privește timpul pe care copiii lor îl petrec în fața calculatorului, navigând pe internet.

E important să știe toți părinții că majoritatea telefoanelor și tabletelor moderne au aplicații de control parental încorporate, care pot fi găsite cu ușurință în setări. De aceea li se poate restricționa copiilor, dar și adulților, dacă au dependență de internet, să acceseze site-uri sau filme nocive și needucațional.

Dna Ștefăneț Diana   

Psiholog și expert în relațiile interumane

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.