,,Unde este pace în familie, acolo este binecuvîntare !” Familii model. Interviu cu familia Preotului Simion Culeac.

Cu prilejul ,,Săptămîna Căsătoriei”, perioada 7-14 februarie, vrem să faceți cunoștință cu o familie model, de la care poți învăța lucruri de viață.

Preotul Simion CULEAC și preotesa Olga CULEAC sunt o familie cu cinci copii, din orașul Ungheni, care îl slăvesc pe Dumnezeu prin cuvînt  și prin faptă. Protoiereul Simion este  cleric slujitor la catedrala ,,Sfîntul Binecredincios Mare Cneaz Alexandru Nevski”, din or. Ungheni şi  preot paroh al bisericii în construcţie ,,Naşterea Maicii Domnului” din regiunea Ungheni-Deal, din or. Ungheni.

Vă prezentăm mai jos un interiu revelator cu această familie.

  1. Preot Nicolai: Părinte Simion, povestiți-ne cum ati făcut cunostinţă cu soția Sfinției Vostre ?

Preot Simion: Cred, că Dumnezeu are grijă de fiecare om. Aşa a fost rînduit ca anii de studenţie să-i încep la nordul țării noastre, absolvind seminarul teologic din Zabriceni. Fiind deja student la Institutul de Teologie Ortodoxă din Zăbriceni eram și ipodiacon la regretatul Episcop Dorimedont, Episcop de Edineț și Briceni. În orașul Edineț activează și în prezent liceul de fete ,,Sf. Elizaveta”, școala unde  a studiat și Preoteasa  mea, Olga. Dumnezeu ne-a unit ! El ne-a adus din diferite părți ale țării și ne-a binecuvîntat să fim soț și soție. Iată că din mila lui Dumnezeu,  pe data de 20 februarie, anul acesta vom avea 11 ani de căsnicie.

  1. Preot Nicolai: Părinte Simion și Preoteasă Olga, Bunul Dumnezeu să vă întărească și să vă dăruiască mulți ani binecuvîntați. Spuneți-ne cum vă descurcaţi în viața de zi cu zi, cu 5 copii ? Ce sfat le daţi familiilor care se tem să aibă copii !?

Familia Culeac: În viața familiară este important, după cum spune Sf. Ioan Gură de Aur,  în mijloc să fie Hristos, să fie Dumnezeu. Pentru ca atunci cînd se abat greutățile, ispitele asupra noastră, să avem unde ridica ochii.

Cu adevărat am trăit și zile grele, dar Dumnezeu ne-a întărit. Acum cînd privim în urmă nici nu putem să credem cîte am înfruntat. Pentru copii, vrem să mulțumim lui Dumnezeu în mod deosebit. Pentru acest Dar mare, copiii, mulțumesc Domnului în fiecare zi. Mărturisesc clar și răspicat că am simțit ajutorul lui Dumnezeu si a Sfinților! Au fost cazuri în viața noastră cînd s-au petrecut minuni în fața ochilor noștri, și aceste minuni sunt și acum ! Dumnezeu niciodată nu ne-a părăsit. Copii sunt cea mai mare bogație, iar cei ce se tem să aibă copii, să se gîndească că au fost timpuri mai grele, foamete, razboaie și femeile nu se păzeau sau avortau, a avut grijă Dumnezeu de toate.

  1. Preot Nicolai: Stimată familie, care este cheia fericirii în familia Dvs? În ziua de astăzi foarte multe familii au certuri în familie din mai multe cauze neîntemeiate, cum depăşiţi Dvs, dacă ele se întîmplă, certurile în familie?

Familia Culeac: Este Foarte important ca atunci cînd se întîmplă o supărare soții să pună în discuție cauza si să o rezolve pașnic. Comunicarea este cea care aduce pace și înțelegere.

  1. Preot Nicolai: Relatați-ne cum educaţi copii ? Aveți 2 fete gemene mai măricele, 2 fete gemene mai micuțe și un băiat.

Familia Culeac: Copii trebuie educați și crescuți în frica de Dumnezeu. Mai ales copiii Preotului trebuie să fie o lumină și un exemplu în societate. Noi încercam să-i învățăm dragostea de Dumnezeu și aproapele. Aceste lucruri sunt cele mai importante.

  1. Preot Nicolai: Părinte, cum îmbinaţi lucrările pastorale cu necesităţile familiare ?

Preot Simion: Încercăm să le îmbinăm astfel încît să fim cu inima împăcată. Și numaidecît ne ajutăm reciproc, eu o susțin pe Preoteasă, ea mă susține pe mine, și mă înțelege cînd sunt nevoit să absentez de acasă din motive care includ obligații preoțești.

  1. Preot Nicolai: Părinte o întrebare adresată Sfinţiei Voastre, Care sunt calităţile soţiei Dvs ? Cum recomandaţi bărbaţilor să se comporte cu soţiile lor ?

Preot Simion: Este o întrebare interesantă la care putem vorbi mult. Vreau pe această cale și cu acest prilej, să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru soția ,,caldă”, care mă iubește și cu care depășim orice greutate. Ea e stîlpul meu de sprijinire. În viață este firesc să greșim, de aceea chiar dacă suntem corecți sau incorecți, vinovați sau nevinovați, cineva trebuie să cedeze. Cînd cineva în familie cedează, pentru a păstra pacea, îl atrage pe Dumnezeu în acea famile. Prin Pace coboară Harul !

  1. Preot Nicolai: Părinte și distinsă Preoteasă, sunteţi o familie tînără, dar cu o bogată experienţă ! Bunul Dumnezeu să vă întărească. Vă rugăm să Daţi cîteva sfaturi familiilor de astăzi.

Familia Culeac: Sfatul nostru este ca soții să aibă dragoste si încredere unul față de altul. Soților, Să aveți credință în Dumnezeu și nădejde. Să puteți ierta atunci cînd cineva greșește. Să fiți stîncă neclintită în fața ispitelor! Așa veți avea binecuvîntare în familie, iar binecuvîntarea aduce pace, liniște, copiii frumoși, deștepți și sănătoși, binecuvîntarea aduce spor în toate, și prin toate cele bune mergem spre Dumnezeu!

  1. Preot Nicolai: Stimată familie Vă Mulţumesc pentru timpul acordat și pentru bunăvoința pe care ați arătat-o. Bucuria părinților sunt copiii credincioși și ascultători, ceea ce vă dorim familiei Dvs !

Familia Culeac: Și noi Părinte Nicolai, cu drag vă mulțumim !

 

Interviu realizat de Preot Nicolai Boian, Președintele Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”,

pentru site-ul  www.familiafericita.wordpress.com

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.