Educația cea mai bună

Domnul nostru Iisus Hristos spune, ,,orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele. (Matei 7, 17)

Educația copiilor se începe cu viața corectă a părinților lor. Copiii sunt bureții care absorb informația din casă. Cea mai eficientă metodă de a educa este modul de trai personal.

Părinții care doresc să învețe copiii lor să fie curați, ei înșiși trebuie să fie exemple de bună rânduială, organizare, disciplină și curățenie. Părinții care doresc ca copiii lor să fie ascultători, ei înșiși trebuie să trăiască în deplină pace și înțelegere unul cu altul. Aceasta este foarte important. Orice ceartă a părinților în fața copiilor, lasă o amprentă de violență și înclinație spre agresiune copiilor.

Părinții care doresc să învețe copiii lor  rugăciunea, ei înșiși trebuie văzuți de copii cu cartea de rugăciune în mână, în genunnchi în fața icoanelor, prezenți la Sfânta Liturghie în biserică. Părinții care doresc să aibă copii harnici, ei înșiși trebuie să muncească cinstit, iar copiii să fie implicați în activități casnice, conform vârstei.

Nu există educație frumoasă fără virtute. Credința în Dumnezeu naște frica de Domnul și înțelepciune. Un copil care învață să-L iubească pe Dumnezeu, învață să cinstească părinții, învață să lucreze virtutea și să aducă bucurie. Dumnezeu îl păzește pe acesta de răutăți, primejdii și nenorociri și îi binecuvintează viața.

Educația prin exemplu ajunge în subconștient. Lipsurile care se lasă a fi din partea părinților, numaidecât se umplu cu ceva străin. Să avem grijă să dăruim copiilor cele necesare, corecte și sfinte, fără amânare sau înlocuire.

 

Preot Nicolai Boian

 

You may also like...

1 Response

  1. Toma spune:

    Atât de mult adevăr!
    Sărut -mana

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.