,,Dumnezeu – izvorul vieții fericite și Dăruitorul Vieții” Seminar în s. Buțeni

Cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, în data de 29 martie 2019, în localitatea Buţeni, r-nul Hânceşti, în incinta Gimnaziului: „Anton Bunduchi”, a avut loc Conferinţa pe tema:„O viaţă fericită – izvorâtă din ascultarea faţă de Dumnezeu”. La această Conferinţă au participat:Protodiaconul Ioan Pîrău – Vicepreşedintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret din cadrul protopiatului Hănceşti, Protoiereul Andrei Procopenco parohul bisericii cu hramul: „Sfântul Nicolae” din localitate, Protoiereul Vasile Prepeliţă parohul bisericii cu hramul: „Naşterea Maicii Domnului” tot din această localitate şi Protoiereul Vadim Pînzari – Vicepreşedintele Mişcării „Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”, în protopopiatul Hânceşti. Au mai fost prezenţi Domnul  Director al gimnaziului, Pantelimon Gîrleanu,  profesori dar şi elevi din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a şi a IX-a.

     Această conferinţă a început cu rostirea rugăciunii „Împărate Ceresc, Mângâietorule” apoi am ținut să mulţumim gazdei pentru că au acceptat rugămintea noastră de-a veni la ei în gimnaziu şi nu în ultimul rând am explicat motivul acestei conferinţe, anume în această lună de martie, menţionând faptul că a fost iniţiativa Preasfinţitului Petru de-a face în această lună de martie şi acest titlu. Părintele paroh Andrei Procopenco ne-a prezentat celor de faţă şi astfel am început această conferinţă. În cadrul conferinţei au ținut câte un discurs fiecare preot având o anume temă şi fiind toată conferinţa în PowerPoint şi li s-a prezentat elevilor şi un filmuleţ despre viaţă.

Temele au fost următoarele:

      1.Viaţa – dar al lui Dumnezeu; (protodiaconul Ioan Pîrău)

      2.Fericirea adevărată cuprinsă în Legile lui Dumnezeu adăugând şi un filmuleţ; (Protoiereul Andrei Procopenco)

      3.Legea Dumnezească – bogăţie Cerescă; (Protoiereul Vasile Prepeliţă)

      4.Castitatea – comoara familiei fericite în societatea creştină; (Protoiereul Vadim Pînzari) 

Cei prezenţi au primit informaţii, sfaturi, îndrumări care le vor fi folositoare în această viaţă. La fel, elevii au înţeles că viaţa trebuie trăită după regulile lui Dumnezeu ca să poate avea o tinereţe fericită şi plină de lucruri frumoase. Cu adevărat viaţa este fericită doar atunci cînd îţi iubeşti părinţii, asculţi profesorii, îţi iubeşti aproapele şi nu mai puţin important îl faci fericit pe cel de lângă tine. Prin faptul că dacă ducem o viaţă curată în tinereţe petrecută în castitate, ascultare de duhovnic şi plăcută lui Dumnezeu, putem întemeia o familie creştină, sănătoasă, model şi de mare folos întregii societăţi.

     Scopul acestei conferinţe a fost de a-i informa pe tineri despre unele lucruri cu care se confruntă, şi de a-i sfătui să fie cât mai atenţi la provocările societăţii, să nu uite că Dumnezeu este Îndrumătorul vieţii noastre şi că mergând regulat la Sfânta Biserică vor fi mereu în siguranţă zilei de mâine.

     Această conferinţă s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire al Domnului Director, Pantelimon Gîrleanu, adresat din partea profesorilor şi elevilor, care a menţionat că a fost binevenită această conferinţă cu aşa titlu şi că tinerii au reţinut multe sfaturi care le vor folosi pe parcursul vieţii. Doamna Elena Gîrleanu, profesoară de Educaţia Civică şi istorie a mai menţionat că elevii au trăit momente de bucurie şi au reţinut multe învăţături. Domnul Director a menţionat în multe rânduri că ne aşteaptă cu mare drag şi în alte dăţi şi numai în conlucrare comună vom învinge spre binele socităţii. Astfel noi am rămas profund mulţumiţi şi motivaţi de-a mai reveni cu alte teme şi am încheiat cu rostirea rugăciunii: „Cuvine-se cu adevărat”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.