Hristos – cel mai de preț Dar pentru copii

    Scriitorul G. VIERU spune: La sufletul copilului nu trebuie să te cobori, așa cum ne exprimăm greșit de multe ori noi maturii, ci la sufletul copilului trebuie să te urci. Căci copii sunt de multe ori mai înțelepți, mai buni, mai creativi și mai blînzi decît matrurii. De aceea și Hristos a zis: Cînd veți fi asemenea copiilor, atunci veți putea intra în Împărăția Cerurilor. Şi de tare ce  lui Hristos îi sunt dragi copiii El spune celor maturi: Lăsaţi copii să vină la mine...(Luca 18,16)

      De foarte multe ori atitudinea noastră a celor maturi faţă de copii, pe lîngă faptul că este diferită, este de multe ori şi greşită. Unii greşesc prin a fi foarte libertini cu copii lor, alţii sunt prea stricţi explotîndu-i în diferite feluri. Aceste momente se întîmplă din motivul că nu conşteintizăm ce este ca atare copilul şi că avem diferite percepţii faţă de copii. Părerea noastră despre copii şi copilărie trebuie să fie unanimă cu ceea ce spun atît Sfinţii Părinţi, cît şi personalităţi remarcabile.

    

   Ca şi părinţi trebuie să ştim că  copiii noştri vor avea o copilărie  frumoasă și  fericită, nu doar dacă vor mînca multe dulciuri, nu dacă vor avea multe jucării și dacă se vor juca mai mult, ci cînd o să ne străduim cei maturi, în primul rînd părinţii, de a-L face pe Iisus Hristos prieten al copiilor noştri sau frate mai mare, iar aceasta o puteți face prin ai aduce  cît mai regulat la biserică, prin ai învăţa  rugăciuni corespunzătoare copiilor şi  mai cu seamă prin împărtășirea cît mai deasă.

    Generaţiile de oameni ce au fost înainte de noi, cînd erau copii nu aveau toate jucăriile pe care le au astăzi copiii noştri. Şi totuşi pe lîngă greutăţile prin care au trecut, dacă îi vom întreba nu vor zice că au avut o copilărie nefericită. Din motivul că ei îl aveau pe Hristos. Trebuie să remarcăm cu durere că astăzi majoritatea copiilor au tot felul de jucării, dar nu-L au pe Hristos, au mîncat tot felul de dulciuri, dar foarte puţini mănîncă Trupul şi Sîngele lui Hristos prin împărtăşanie, au vizitat multe grădini zoologice, dar puţini vin în vizită la biserică, stau mult timp în faţa televizorului şi a calculatorului vizionînd multe desene animate, dar puţin timn sau aproape deloc nu stau în faţa icoanelor de a rosti vreo rugăciune.

     De aceea este foarte important să reţinem ca înainte de orice daruri care le dăm copiilor, să-L dăm pe Hristos, căci avîndul pe Hristos, El le va suplini toate cele pe care noi nu putem să le oferim copiilor, inclusiv dragostea noastră părintească pe care suntem datori să le-o oferim mai întîi de toate, de asemenea ca un dar, de care mulţi copii nu se mai bucură astăzi.

Prot. Ştefan Rîmbu

ps Petru cu copii

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.