,,Ziua Familiei fericite! Ziua Fecioriei” în Episcopia de Ungheni și Nisporeni. or. Ungheni, 2018

În după amiaza zilei de 1 octombrie, 2018, cu binecuvîntarea și susținerea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Mișcarea eparhială ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”, a organizat pentru aproximativ 150 de tineri liceeni, elevi ai Liceului Teoretic M. Eminescu, din or. Ungheni, ediția a trei-a, a sărbătorii ,,Ziua Familiei Fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”!

Pe data de 30 septembrie, sărbătorim pe Sfintele Mucenițe  Fecioare, bune biruitoare, Vera, Nadejda, Liubovi și Mama lor Sofia, care sunt cinstite în mod deosebit în Episcopia de Ungheni și Nisporeni, Sfintele Fecioare fiind și ocrotitoarele Mișcării din cadrul Episcopiei. În acest context, al prăznuirii Sfintelor Fecioare, se organizează manifestare culturală dedicat tinerilor.

Programul cultural a cuprins laude și elogii aduse virtuții împărătești – Fecioria, familiei fericite, tinerii fiind îndemnați și sfătuiți cum să-și construiască propria familie durabilă, fericită și binecuvîntată, punînd la baza familiei-fecioria ca fundament de diamant iar în viitoarea familie să iubească pacea, credința, înțelegerea, copiii, fidelitatea!

În program s-au auzit felicitări, cîntec, s-au împărtășit cuvinte înțelepte, s-au recitat poezii, s-a dansat vals. Domnișoara Ana Matei de la Colegiul de Muzică Ștefan Neaga din or. Chișinău a interpretat cîntece la vioară iar domnișorul Cristian SCURTU, elev al Colegiului Agroindustrial din or. Ungheni a interpretat cîntecul ,,Focul din vatra” de  Doina si Ion Aldea Teodorovici. Versul ,,Sfîntă e casa ce crești feciori și fecioare” este un motto al Mișcării eparhiale. A fost prezentă o expoziție de cărți cu sfaturi pentru tineri și familie iar sfîrșitul concertului s-a încununat cu rugăciune rostită în picioare către Maica Domnului!

„Fecioria este soră a îngerilor, învingere a patimilor, împărăteasă a poftelor bune și moștenire a tuturor bunătăților.” Fecioria nu este demodată, nu te izolează, nu te însigurează, nu te subapreciază și nu te face nefericit. Este o stimă față de tine însuți, față de părinți și față de Dumnezeu.

Avem nenumărate exemple și pilde viață curată. Sfîntele Fecioare Vera, Nadejda și Liovbovi, Sfintele Fecioare, Minodoro, Nimfodora și Mitrodora, Sfînta Muceniță Iustina, și multe alte exemple.

Dar, noi, nu judecăm pe nimeni: pe cei care își păstrează Fecioria îi lăudăm, încurajăm și întărim în motivații, iar pe cei care au pierdut-o, îi chemăm la împăcare: cu sine însuși și cu Dumnezeu, îi îndemnăm să dea o filă nouă vieții, una curată, pe care să scriem cu slove de aur faptele vieții!

La finalul programului cultural, preotul Nicolai Boian, președintele Mișcării ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”, și co-organizatorul programului cultural, a transmis tinerilor, Cuvîntul-îndemn al Preasfințitului Petru, adresat cu prilejul acestei sărbători.

Tinerii au aplaudat cu entuziasm și au plecat acasă cu forțe noi în realizarea gîndurilor bune. Participanții au primit diplome arhierești și cărți cu teme actuale pentru tineri. Prin surpriza în formă de steguleț, elevii vor transmite și altora ecoul evenimentului, dar mai ales, îndemnul de ne păstra fecioria trupului pînă la Taina Cununiei și înscrierii civile și păstrarea unei inimi curate, pe tot parcursul vieții, acestea împreună fiind cel mai potrivit loc, pentru a-L odihni pe Dumnezeu!

Mulțumim în mod deosebit pentru susținere în organizarea sărbătorii ,,Ziua Familiei Fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”, Preasfințitului Petru, care depune tot efortul ca tinerii să aibă o viață cît mai curată, mai aproape de Dumnezeu și în bună înțelegerii cu părinții, frații, oamenii.

Organizarea programului cultural efebic, a fost posibil datorită loialițății și grijei pentru un viitor decent, a dl Director, Petru LANGA, căruia îi aducem cordiale mulțumiri. Deasemenea aducem sincere mulțumiri, dnei Liudmila LUPUȘOR, care a solidarizat cu măiestrie, clasele liceale ale liceului M. Eminescu, în organizarea acestui concert deosebit.

Sincere mulțumiri și urări de mult succes, bravilor participanți, care au dat dovadă de curaj, înțelepciune, talent și dragoste față de frumos, de familie, de Dumnezeu.

#Sfîntă e casa ce crește feciori și fecioare! 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.