Raport de activitate 2018

baner logo

M

Presfinţitului PETRU,

Episcop de Ungheni şi Nisporeni

De la Protoiereul Nicolai BOIAN,

Preşedintele Mişcării eparhiale ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”

R A P O R T   D E   A C T I V I T A T E

Preasfințite Stăpîne,

Cu binecuvîntarea Preasfinției Voastre, în anul 2018 au fost întreprinse mai multe activități tematice care au ca scop promovarea fecioriei, a curățeniei trupești pînă la căsătorie și implicit fidelitatea în familie.

Se duce și mai departe activitatea pe site-ul www.familiafericita.info, un site unic pe care se poate de găsit multe articole pe tema fecioriei și a familiei. Periodic și sistematic se aleg și se plasează articole de folos pentru cititori, pentru tineri, îndemnuri la curățenie trupească și sufletească și sfaturi pentru o familie fericită. Deasemenea, pentru familii sunt plasate îndemnuri mult-folositoare pentru a păstra familia fericită, trainică, decentă, cuviincioasă, cu pace și liniște. Sunt alese sfaturi de la Sfinții părinți, cît și articole originale, editoriale.

Site-ul a fost mediatizat la canale de televiziune și radio naționale, de site-uri ortodoxe dar și de cele laice.

Anul acesta a fost marcat de cîteva evenimente reprezentative.

ACTIVITATEA I

20180125_133949-e1516889070279.jpg

În după amiaza zilei de 25 ianuarie, 2017, în ziua prăznuirii Sfintei Mucenițe Fecioară, Tatiana, ocrotitoare a tinerilor, cu binecuvîntarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni și bunăvoința direcției Colegiului de Medicină din or. Ungheni, a fost petrecut un seminar împreună cu tinerii elevi ai colegiului.

Tema seminarului a fost sărbătoarea de astăzi ,,Sfînta Muceniță Tatiana, ocrotitoare a tinerilor. Puterea exemplului”. Am pus la inima tinerilor, viața sfintei Tatiana și îndemnul ca exemplul ei de înțelepciune să fie retrăit în fiecare faptă.

ACTIVITATEA II

Cu  binecuvîntarea şi cu  rugăciunile Preasfinţitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în perioada 7-14 februarie, numită ,,Săptămîna Căsătoriei”, al treilea an consecutiv, în parohii din cuprinsul eparhiei s-au petrecut seminare pentru tineri.

Cu acest prilej s-au petrecut acţiuni care au avut următoarele scopuri:

  • de a promova familia tradiţională, compusă din bărbat+femeie+copii;
  • de a provoca tinerii să se păstreze curaţia trupeşte şi sufleteşte pînă la Căsătorie;
  • de a pregăti tinerii pentru a întemeia o familie trainică;
  • de a încuraja tinerii să se căsătorească la vîrsta corespunzătoare, nici prea devreme, nici prea tîrziu, irosindu-şi tinereţea;
  • de a promovatinerii să se căsătorească în cazurile în care prietensc de foartemulttimp, trăiesc împreună şi nu sunt cununaţi;
  • de a promova familii exemplare;
  • de a face cunoscută Mişcarea şi site-ul Mişcării www.familiafericita.info

Cu binecuvîntarea Preasfinţitului Petru, un susţinător deosebit al tinerilor și al familiilor, s-au petrecut:

I. Lecţii, Seminarii şi Conferinţe în parohiile din cuprinsul Eparhiei:

  1. Seminar ,,Fecioria și Familia”, pentru din s. Logănești, pr. Leontie LILICU
  2. Seminar ,,Pentru o familie fericită” în s. Bravicea, r. Călărași. preot paroh, Preot Rostislav. Seminarul a fost organizat cu concursul profesoarei de religie, Dna. Antonina Cogălniceanu.
  3. Seminar cu tema ,,Familia fericită”. Lecția a fost desfășurată de preoteasa Elena Istrati.
  4. În cadrul Centrului de asistență specializată și de plasament temporar Epitrop, din satul Novaci, raionul Călărași s-a  desfășurat o lecție cu tema ,,Familia fericită”. Lecția a fost una practică și interesantă, fiind desfășurată de preot-paroh, Serghei Novaci.
  5. La  Liceul Teoretic Sculeni, elevii claselor a 9 si a 10 au participat la o conferinta pe tema ,,Pretuiește Viața”. Conferința a fost sustinuta de parohul satului Prot. Bartolomeu TURTUREANU si Prot. Andrei URSOI, presedintele Departamentului Episcopal Invatamint Religios și Catehizare.
aCTIVITĂȚI.jpg
  • În satul Țîbirica, raionul Călărași s-a  desfășurat o lecție cu tema ,,Prețuiește Familia, prețuiește Viața”. Lecția a fost una practică și interesantă, fiind desfășurată de preot-paroh, Ioan MARIȚ.

Fiecare articol în parte a fost plasat pe site-ul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni  www.episcopia-ungheni.md , iar cu descriere detăilată şi fotografii le puteţi vedea pe site-ul mişcăriiwww.familiafericita.info în secţiunea ,,Săptămîna Căsătoriei”.

Aducem mulțumiri preoților care au făcut misiune pentru o familie sănătoasă.

II. Cu prilejul ,,Săptămîna Căsătoriei” pe site-ul mişcării www.familiafericita.info , a fost creată o secţiune aparte, dedicată, ,,Săptămîna Căsătoriei”, unde au fost plasate articole educative, destinate tinerilor. Articolele au fost mediatizate pe reţele de socializare şi pe portalul creştin ortodox ,,Moldova Ortodoxă”,

Articolele au fost distribuite pe reţele de internet, în grupuri de tineri, grupuri dedicate familiei şi tinerilor.

ACTIVITATEA III

Concurs: ,,O tinerețe curată este fundamentul familiei fericite!”

Tema concursului este  ,,O tinerețe curată este fundamentul familiei fericite!”

Forma concursului: Eseu, poezie.

Condiții de participare: pot participa tineri, cu vîrsta cuprinsă între 15-23 ani.

Perioada concursului: 10 martie – 15 aprilie, 2018.

dragoste_curata_0.jpg

Volum: pînă la două pagini.

Premierea pe data de 23 aprilie, de sărbătoarea ,,Duminica Femeilor Mironosițe”, a treia Dumincă după Paști, care este ,,Ziua Femeii Creștine”, în or. Ungheni.

Aduc doar cîteva titluri:

·       ,,Pregătirea aduce fericire”
·       ,,Familia-arta de a organiza!”
·       ,,Cel care iubește-așteaptă, cel care rabdă-se bucură!”
·       ,,Familia-arta de a organiza!”
·       “Iluzia viitorului fericit”

 

Toți finaliștii concursului de creație proprie, care au asistat și la Sfînta Liturghie, au primit Diplome arhierești, cărți ,,Istoria și Acatistul Icoanei Făcătoarei de Minuni din Hîrbovăț”  și cărți deosebite și actuale ca temă, care au tendința de a îndrepta și pregăti tinerii pentru o căsătorie trainică și o familie fericită.

Cărțile donate au avut titlurile:

  • ,,Căsătoria”, autor Arhim. VasiliosBacoianis
  • ,,Necazurile vieții”, autor Arhim. Vasilios Bacoianis
  • ,,El și Ea”
  • ,,Familia Ortodoxă”, de Pr. Evghenii Șestun
  • ,,Vorbele pot răni”, autor Arhim. Vasilios Bacoianis
  • ,,Cum săîntemeiem o Familie Ortodoxă”, 250 de Sfaturi înțelepte culese de la Sfinții părinți
  • ,,Cum abordăm tema sexualității”, autor Arhim. VasiliosBacoianis
  • ,,Istoria și Acatistul Icoanei Făcătoarei de Minuni din Hîrbovăț”

Donațiile au fost oferite generos de către Preasfințitul Petru, pentru care îi mulțumim foarte mult.

ACTIVITATEA IV

20180422_104716-e1524502924402.jpg

Cu binecuvîntarea și susținerea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în data de 22 aprilie, 2018, cu prilejul Duminicii Femeilor Mironosițe, în catedrala episcopală ,,Sf. Bin. Mare Cnz. Alexandru Nevski”, din or. Ungheni, a fost organizată Ziua Femeii Creștine!

După Sfînta Evenghelie, cu deosebitul prilej de sărbătoare, cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, am citit ,,Cuvînt de Felicitare a Preasfințitului PETRU, adresat tuturor Femeile Creștine”. Deasemenea din partea Preasfințitul Petru s-au transmis cuvinte de felicitare protoiereului Vadim Corostinschi, secretarul Eparhiei, cu prilejul zilei onomate.

Tot în această zi,  cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Mișcarea  eparhială ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale” a încheiat concursul ,,O tinerețe curată este fundamentul familiei fericite!”, premiind finaliștii, cu cărți și diplome arhierești. Concursul s-a desfășurat  în cuprinsul raioanelor Episcopiei. Forma concursului a fost eseu sau poezie. Toate creațiile le puteți citi integral pe site-ul Mișcării: www.familiafericita.info . Deasemenea, creștinii veniți la catedrala episcopală, în deosebi femeile, s-au bucurat de un spectacol deosebit, dedicat zilei Femeii Creștine. Mesajul spectacolului a fost unul profund, accentuînd și îndemnînd femeile, ca să fie și astăzi purtătoare de mir, anume de mirul curăției trupești și sufletești, deoarece curățenia este cea mai frumoasă podoabă! Mulțumim Dnei Silvia Poiană, pentru receptivitate și participare activă cu grupul de copii talentanți la sărbătoarea Femeii Creștine!

La sfîrșitul spectacolului, în jur de 200 de femei au primit în dar trandafiri, iconițe și cuvinte de felicitare, după care au avut posibilitatea să se îndulcească cu o bucată de tortă.

Deasemenea menționăm că aproximativ 1000 de iconițe cu Mintuitorul Înviat, Maica Domnului și Femeile Mironosițe în aceeași scenă, au fost împărțite și la Festivalul Pascal al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, care s-a desfășurat anul acesta în or. Hîncești.             

Mulțumim mult Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, paroh al catedralei ,,Sf. Bin. Mare Cnz. Alexandru Nevski”, din or. Ungheni, pentru binecuvîntare și susținere financiară, manifestîndu-și mereu, grijă părintească și iubitoare față de creștinii și tinerii dornici de a fi în prezența vie a lui Iisus Hristos!

20180422_102557-e1524501876265.jpg
36871629_819724111555708_7143448310320201728_n.jpg

ACTIVITATEA  V

De sărbătoarea Sfinților Petru și Fevronia, pe data de 8 iulie, Ocrotitori ai Familiilor, al treilea an consecutiv, am împărțit în orașul Ungheni, la mame cu copii mici și tinerilor, iconițe cu Sfinții Petru și Fevronia

Mamele au fost foarte plăcut surprinse, fiind bucuroase de această modestă activitate. Au fost împărțite 150 de iconițe cu chipurile Sfinților Petru și Fevronia.

ACTIVITATEA VI

Duminică, 8 iulie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în incinta Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, s-a petrecut un seminar cu titlul Fecioria – virtute împărătească. Această lecție a fost demarată de Președintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, Ioan GAJIM; și a prilejuit prezența inedită a preotului Nicolai Boian, în mijlocul tinerilor, care au venit să afle:

  • Ce este Fecioria?
  • Ce îmi aduce ea bun în viață?
  • Ce semnificație mai are ea astăzi în viața tânărului? bombardat de Divertisment și de Reclame în care corpul omului este pus în ipostaze obscene, necuviincioase, indecente și se pune foarte mare preț pe expresia lui Horațiu: Carpe Diem (Trăiește Clipa)!

Părintele Nicolai Boian, cleric al catedralei Sf. Bn. Kn. Alexandru Nevski, este Președintele Mișcării pentru Promovarea Fecioriei, a Vieții și a Familiei Tradiționale. Deci, datorită experienței Sfinției Sale, dobândită prin nenumăratele activități în cadrul acestei Mișcări, informațiile duhovnicești „au greutate”.

De altfel, Părintele se și cizelează permanent, învățând asiduu, în a promova un mod corect de viață tinerilor cu care el intră în contact! Un mod plăcut lui Dumnezeu, căci prin Feciorie, tânărul/tânăra se păstrează curat/ă înaintea lui Dumnezeu, încercând să-L slăvească pe El în trupul lui neprihănit și să-I ofere ca ofrandă sfântă însuși trupul său, care știm că este templu al Duhului Sfânt! Nu spunem aceste laude în deșert, iar cei care doriți să vă convingeți de adevărul celor spuse, puteți să vizitați site-urile administrate de părintele Nicolai: http://familiafericita.info și http://www.ucenic.info.

Să ne reamintim cuvintele poruncite cu severitate de Sf. Ap. Pavel: „Fugiți de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârși omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrânării păcătuiește în însuși trupul său. Sau nu știți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri?” (1 Corinteni 6:18-19). Și întrucât ai Domnului suntem, trebuie să facem lucrarea Lui în viața noastră, păzindu-ne cugetele, dar și trupurile noastre, fără de prihană, întru venirea Domnului Hristos (cf. 1 Tesaloniceni 5:23).

Părintele Nicolai a prezentat tinerilor 15 sfaturi pentru păstrarea Fecioriei până la Căsătorie. Aceste sunt:

  • Decizia
  • Hotărârea concretă
  • Fuga de ocazii
  • Discreția
  • Conștiința și Demnitatea
  • Fii informat
  • Rugăciunea
  • Duhovnicul
  • Împărtășirea cu Sfintele Taine
  • Tu și Dumnezeu
  • Răbdarea
  • Poate fi și mai greu
  • Urăște lingușirea păcatului
  • Prieteni. Prietenul/Prietena
  • Dragostea

http://www.ucenic.info/scrisoare-catre-cei-care-isi-pastreaza-fecioria-15-solutii-motivatorii/ )

În cadrul lecției, tinerii au aflat explicația Sf. Ioan Damaschin la întrebarea Ce este Fecioria? El spunând că: „Fecioria este viaţa îngerilor, însuşirea oricărei firi necorporale. Spunem aceasta fără să hulim căsătoria — să nu fie! — căci ştim că Domnul a binecuvântat căsătoria atunci când a trăit printre oameni şi ştim şi pe cel care a spus: „Cinstită este căsătoria şi patul neîntinat”. Ştim totuşi că fecioria este superioră căsătoriei”.  Deși Sfântul Părinte spune că Fecioria este viața îngerilor, totuși aceasta nu înseamnă că este imposibil ca omul să a o trăiască!

Și dacă cuiva i se pare totuși cu neputință să-și împroprieze acest mod de viețuire, să asculte cu toată atenția cuvintele Mântuitorului Hristos: „Cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu” (Luca 18:27); și: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15:5)De aceea, având acest mod de viețuire și asaltați fiind de ispite, la El să alergăm, căci de la Dumnezeu ne vine puterea, El este întărirea noastră (cf. Psalmul 24:15).

IMG_6255_новый-размер.jpg

La întrebarea Ce îmi aduce ea bun în viață? tinerii s-au arătat intrigați, pentru că se știu într-adevăr sufocați de imagini indecente, de invitații tentante la păcat, și, mai ales, de glumele „nesărate” ale prietenilor lor, care nu țin cont de acest mod de a trăi și-i arată cu degetul pe cei care vor să trăiască în curățenie trupească, fie pentru Dumnezeu, fie pentru viitorul soț sau soție. Prin urmare, Ce aduce ea bun în viața celui care alege să trăiască astfel?

  • Binecuvântarea lui Dumnezeu, fără de care nici un om nu poate fi pe deplin fericit pe acest pământ, deși se amăgește cu plăcerile acestei vieți!
  • Liniștea sufletească, stare interioară care, astăzi, se vrea minimizată cât mai mult cu putință, pentru a te bucura din ce în ce mai lacom de cele materiale și a consuma din cele ce ni le oferă industria de Divertisment, fără a ne da seama cu adevărat că, așa cum spunea un autor contemporan Zig Ziglar: „plăcerea este ceea ce simțim în momentul în care ne distrăm; fericirea este ceea ce simțim după. Este o emoție mult mai profundă și mai copleșitoare. A merge într-un parc de distracții sau la un meci sau a te uita la un film ori la TV, toate acestea sunt distractive. Ne ajută să ne relaxăm și să uităm temporar de probleme și, eventual, chiar să râdem, dar nu ne aduc fericire, pentru că efectele lor pozitive se sfârșesc atunci când distracția se încheie. Din nou, până când și dacă nu suntem fericiți cu noi înșine este puțin probabil să fim fericiți, pur și simplu”. Fericirea deplină și continuă vine anume din Liniștea sufletească.
  • Bucuria sfântă, care ți se pare că izvorăște fără sfârșit din vistieria lui Dumnezeu, Cel care are apa cea vie (cf. Ioan 4:10-11); bucurie pe care nu ți-o poate lua nimeni!
  • Relația armonioasă, care va domni în familia pe care cel/cea feciorelnic/ă o va întemeia la momentul potrivit cu cea/cel binecuvântată/binecuvântat de Dumnezeu! Căci așteptându-l/o i se va dărui trup și suflet, și asupra lor Dumnezeu va trimite darurile Sale.
  • Prunci curați și binecuvântați, căci ei au fost zămisliți în cadrul instituției sacre – Familia! (aici, foarte grăitoare în acest sens este teoria Telegoniei, propusă de biologul francez Felix le Dantec în cartea „Individul, evoluția, ereditatea și neodarwiniștii” în 1889, dar și de către alți oameni de știință, care susţine că primul partener sexual din viaţa unei femei este, de fapt, tatăl genetic al copiilor săi. De aici, reiese ideea că, indiferent de bărbatul cu care femeia rămâne gravidă, copilul ar putea semăna cu primul ei partener. Mai mult, fiecare partener sexual contribuie la dezvoltarea structurii ADN-ului ai copiilor săi)!
  • Și Fericirea comună, ce o vor trăi și părinții ce vor întemeia o astfel de Familie, dar și copiii care vor crește și se vor forma în leagănul unei astfel de Familii!

În cele din urmă, Ce semnificație mai are ea astăzi în viața tânărului, în viața celor ce au fost prezenți la acest Seminar? Pentru cel care o practică, are o însemnătate colosală, căci ea se face pricinuitoare a primirii Cununii nepătate și îl/o face slobod/ă de pedepsele pe care le aduce patima desfrânării!

„Vrednică de admirație este deci fecioria, pentru că este un bun cu neputință de înstrăinat, locuință liberă, podoabă ascetică, pentru că este mai presus de condiția omenească, pentru că intră împreună cu mirele Hristos în cămara de nuntă a Împărăției cerurilor” – spunea acum mai bine de 1600 de ani în urmă Sf. Amhilohie, Episcop de Iconium.

Vrednică și de dorit ni se pare pentru acești tineri Fecioria! Iar pentru cei care au pierdut-o este vrednic de-o râvnit, pentru a reintra din nou în starea de har și de comuniune cu Dumnezeu! Căci nimic nu este pierdut nici pentru ei, cât timp Dumnezeu încă mai oferă timp de pocăință!

(articol preluat de site-ul eparhial www.episcopia-ungheni.md)

ACTIVITATEA VII

Parohul Bisericii ”Sf. M. Mc. Gheorghe”, protoiereul Rostislav a fost oaspetele dorit la conferința organizată de voluntarii din Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din s. Bravicea. Ei s-au întrunit cu ocazia Zilei mondiale pentru prevenirea suicidului, care este marcată, an de an, la data de 10 septembrie, instituită de Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului, cu susţinerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu scopul de a aduce în atenţia publică importanţa prevenirii suicidului.

41498337_2040148509608506_6680246897879285760_o.jpg

Tinerii au dezbătut tema, conștientizând că comportamentul suicidar include nu doar actul de suicid în sine, ci şi ideile suicidare sau tentativele, care pot fi prevenite. Suicidul reprezintă rezultatul unei convergenţe de factori: genetic, psihologic, social şi cultural, la care se adaugă alţi factori de risc, uneori asociaţi cu experienţe traumatizante. Prevenirea suicidului necesită astfel, o abordare integrată, prin implicarea atât a specialiştilor, cât şi a fiecărui individ în parte, fie el membru al familiei, rudă, prieten, coleg sau vecin al unei persoane ce prezintă un astfel de risc. Ei au ieșit cu chemarea: „Să ne unim eforturile de prevenire a suicidului”.

La sfârșitul conferinței, Părintele Rostislav a încurajat și îndemnat tinerii să fie cu gândul la Domnul în momente de răscruce, să-i ajute pe cei în depresie, că viața e frumoasă și merită a fi trăită.

ACTIVITATEA VIII

Cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în data de 15 mai, 2017, declarată ca fiind ,,Ziua Internațională a Familiei”, protoiereul Nicolai Boian, Președintele Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”, a săvîrșit Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie în catedrala episcopală ,,Sf. Bin. Mare Cneaz Alexandru Nevski”, din or. Ungheni, unde au fost înălțate rugăciuni pentru Familia tradițională, ortodoxă, de pretutindeni.

ACTIVITATEA IX

La invitația Școlii Profesionale din or. Ungheni, cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în data de 24 aprilie, 2018, protoiereul Nicolai Boian, a pus la inima elevilor școlii, îndemnuri de a iubi viața, de a fugi de sinucidere și de a găsi putere și bucurie în fiecare zi!

20180424_144540-e1524577315944.jpg

În jur de 120 de tineri au ascultat sfaturi practice și actuale, pentru a scăpa de stres, neliniște și a avea în suflet pace, armonie, împlinire, mulțumire.

Este necesar ca fiecare acțiune pe care o face omul să aibă un sens, unul viu și cît mai durabil, de dorit veșnic. Astfel, în legătură cu Veșnicia, îți asiguri un început de fericire aici pe pămînt și continuarea ei în veșnicie.

Mulțumim administrației instituției și dnei Maria Cibutaru, psihologul școlii profesionale, pentru inițiativa constructivă și grija pentru sănătatea morală a tinerilor.

ACTIVITATEA X

Pe 16 mai 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în colaborare cu Președintele Sectorului Eparhial, Activitate Pastorală pentru Tineret, Ioan GAJIM, la invitația Directorului Adjunct pentru Educație din satul Chirileni, Dna Ala PĂDURE, am participat la Masa Rotundă cu Directorii Adjuncți pentru Educație din raionul Ungheni. Tema acestei Întâlniri a fost ,,Rolul valorilor familiei în formarea personalității copiilor”.

IMG_5735_новый-размер.jpg

După Cuvântul de Introducere pe care l-a rostit Directorul Gimnaziului din Chirileni, Dl Ion OBOROC și Cuvintele de Salut din partea Direcției Educație Ungheni – Dna Galina Grițco, șef Secția Inspectare și evaluare; și ale Directorului Adjunct pentru Educație din Chirileni, Dna Ala PĂDURE, participanții au fost repartizați în Centrele de Activitate.

În CENTRUL nr. 2, preotul Nicolai BOIAN și Ioan GAJIM, în fața unui auditoriu de 9 Directori Adjuncți pentru Educație și de 15 elevi, au venit cu tema Pregătirea Tânărului pentru o Familie Fericită.

Eficiența Educației în familie este indubitabilă și ,,nici o instituție din lume nu oferă copilului educația pe care doar familia lui i-o poate da”, a spus în cuvântul de salut Directorul Adjunct pentru Educație, Dna Ala PĂDURE. Preotul Nicolai BOIAN în cadrul lecției a evidențiat că modul cum te raportezi tu la Dumnezeu îți asigură liniștea, pacea, bucuria și darul lui Dumnezeu pentru tine pe pământ, un soț sau o soție, cu care mai târziu să formezi o familie fericită; iar tânărul Ioan GAJIM, a spus că anume acele valori precum: Iubirea, Respectul, Integritatea, Înțelepciunea, Bunătatea, Încrederea și Prietenia care trebuie neapărat să existe între soți, și copilul/copiii să le vadă manifestate în relația lor, reprezintă Tezaurul nestemat pe care părinții îl pot da copiilor.

La finalul acestei lecții, Dna Galina Grițcoșef Secția Inspectare și evaluare, a rămas plăcut impresionată de informațiile care au fost puse la dispoziția elevilor și a constatat beneficiul lor fundamental în acest secol al digitalizării și vitezei!

Ținem să mulțumim în mod special Directorului Gimnaziului din Chirileni, Dl Ion OBOROC, Directorului Adjunct pentru Educație, Dna Ala PĂDURE și părintelui paroh, Protoiereul Vasile MAIDANSCHI, pentru invitația pe care ne-au făcut-o, căldura cu care ne-au primit, deschiderea sinceră și intenția de a avea o colaborare fructuoasă și în viitor.

ACTIVITATEA XI

În după amiaza zilei de 1 octombrie, 2018, cu binecuvîntarea și susținerea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Mișcarea eparhială ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”, a organizat pentru aproximativ 150 de tineri liceeni, elevi ai Liceului Teoretic M. Eminescu, din or. Ungheni, ediția a trei-a, a sărbătorii ,,Ziua Familiei Fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”!

Pe data de 30 septembrie, sărbătorim pe Sfintele Mucenițe  Fecioare, bune biruitoare, Vera, Nadejda, Liubovi și Mama lor Sofia, care sunt cinstite în mod deosebit în Episcopia de Ungheni și Nisporeni, Sfintele Fecioare fiind și ocrotitoarele Mișcării din cadrul Episcopiei. În acest context, al prăznuirii Sfintelor Fecioare, se organizează manifestare culturală dedicat tinerilor.

Programul cultural a cuprins laude și elogii aduse virtuții împărătești – Fecioria, familiei fericite, tinerii fiind îndemnați și sfătuiți cum să-și construiască propria familie durabilă, fericită și binecuvîntată, punînd la baza familiei-fecioria ca fundament de diamant iar în viitoarea familie să iubească pacea, credința, înțelegerea, copiii, fidelitatea!

FotoJet-e1538402328211.jpg

În program s-au auzit felicitări, cîntec, s-au împărtășit cuvinte înțelepte, s-au recitat poezii, s-a dansat vals. Domnișoara Ana Matei de la Colegiul de Muzică Ștefan Neaga din or. Chișinău a interpretat cîntece la vioară iar domnișorul Cristian SCURTU, elev al Colegiului Agroindustrial din or. Ungheni a interpretat cîntecul ,,Focul din vatra” de  Doina si Ion Aldea Teodorovici. Versul ,,Sfîntă e casa ce crești feciori și fecioare” este un motto al Mișcării eparhiale. A fost prezentă o expoziție de cărți cu sfaturi pentru tineri și familie iar sfîrșitul concertului s-a încununat cu rugăciune rostită în picioare către Maica Domnului!

„Fecioria este soră a îngerilor, învingere a patimilor, împărăteasă a poftelor bune și moștenire a tuturor bunătăților.” Fecioria nu este demodată, nu te izolează, nu te însigurează, nu te subapreciază și nu te face nefericit. Este o stimă față de tine însuți, față de părinți și față de Dumnezeu.

Avem nenumărate exemple și pilde viață curată. Sfîntele Fecioare Vera, Nadejda și Liovbovi, Sfintele Fecioare, Minodoro, Nimfodora și Mitrodora, Sfînta Muceniță Iustina, și multe alte exemple.

Dar, noi, nu judecăm pe nimeni: pe cei care își păstrează Fecioria îi lăudăm, încurajăm și întărim în motivații, iar pe cei care au pierdut-o, îi chemăm la împăcare: cu sine însuși și cu Dumnezeu, îi îndemnăm să dea o filă nouă vieții, una curată, pe care să scriem cu slove de aur faptele vieții!

La finalul programului cultural, preotul Nicolai Boian, președintele Mișcării ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”, și co-organizatorul programului cultural, a transmis tinerilor, Cuvîntul-îndemn al Preasfințitului Petru, adresat cu prilejul acestei sărbători.

Tinerii au aplaudat cu entuziasm și au plecat acasă cu forțe noi în realizarea gîndurilor bune. Participanții au primit diplome arhierești și cărți cu teme actuale pentru tineri. Prin surpriza în formă de steguleț, elevii vor transmite și altora ecoul evenimentului, dar mai ales, îndemnul de ne păstra fecioria trupului pînă la Taina Cununiei și înscrierii civile și păstrarea unei inimi curate, pe tot parcursul vieții, acestea împreună fiind cel mai potrivit loc, pentru a-L odihni pe Dumnezeu!

Mulțumim în mod deosebit pentru susținere în organizarea sărbătorii ,,Ziua Familiei Fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”, Preasfințitului Petru, care depune tot efortul ca tinerii să aibă o viață cît mai curată, mai aproape de Dumnezeu și în bună înțelegerii cu părinții, frații, oamenii.

Organizarea programului cultural efebic, a fost posibil datorită loialițății și grijei pentru un viitor decent, a dl Director, Petru LANGA, căruia îi aducem cordiale mulțumiri. Deasemenea aducem sincere mulțumiri, dnei Liudmila LUPUȘOR, care a solidarizat cu măiestrie, clasele liceale ale liceului M. Eminescu, în organizarea acestui concert deosebit.

IMG-67e131e2430ade541e5a776b78224ddd-V.jpg

Sincere mulțumiri și urări de mult succes, bravilor participanți, care au dat dovadă de curaj, înțelepciune, talent și dragoste față de frumos, de familie, de Dumnezeu.

#Sfîntă e casa ce crește feciori și fecioare! 

Deasemenea această sărbătoarela inițiativa preotului Ciprian Boian,  a fost organizată anul acesta și în IP Gimnaziul ”Alexandru Grosu”  din s. Dobrușa, r. Șoldănești.

ACTIVITATEA XIII

IMG-0684fda7abfb396b6a653932655ca05a-V.jpg

Pe trei decembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Petru  (Musteața), Episcop de Ungheni și Nisporeni și la inițiativa instituției L. T. M. Eminescu din or Ungheni, in catedrala episcopală, s-a organizat un seminar pe tema ,, Bunătatea și Milostenia in formarea micului creștin” pentru aproximativ 80 de copiii.

După prezentarea temei, copiii, bine organizați și instruiți, au interpretat un cîntec de mingiere sufletească, în special, pentru 15 copii cu dizabilități.

Deasemenea, acești copii și alte 15 familii, au primit cadouri deosebite cu prilejul sărbătorilor de iarnă!
Mulțumim direcției liceului M Eminescu, și în special profesoarelor claselor a patra ,,A” și a patra ,,B”, doamnei Viorica PANCO și doamnei Aurelia BABENCO, pentru inițiativa constructivă și frumoasă!

Activitatea este mediatizată și în ziarul local Unghiul.

,, Este al tău doar ceea ce dăruiești!” (Sf. Maxim Mărturisitorul)

ACTIVITATEA XIV

47497796_263866384302142_8995241309874683904_n.jpg

În ziua de duminică, 9 decembrie, după Sfînta Liturghie, la invitația directorului grădiniței ,,Guguță”, din or. Ungheni, dna Emilia CUCURUZAC și cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, protoiereul Nicolai BOIAN, a participat la ședința nr. 8, cu tema ,,Cei 7 ani de-acasă”, din cadrul proiectului ,,Educație parentală”, în incinta grădiniței.

La această ședință, au participat mai mulți părinți,  interesați de educația copilului lor.  Părinții au primit sfaturi practice și de bun folos, din partea unui psiholog, a unui medic și a preotului.

Deasemenea ședința a avut oaspeți deosebiți, printre care dna Maria VRÎNCEAN, reprezentat de minister, care a transmis părinților un mesaj frumos, parenetic și actual, pentru o bună educație a copiilor. ,,Copilul trebuie început a educa încă din burtă!”, a menționat dna Vrîncean. ,,Primul an de viață al copilului este foarte important, apoi primii trei ani, apoi primii șapte ani!”, a specificat doamna. 

Părinții au primit lecții de la experți, despre dragostea în familie între soți și către copii, despre iertare, răbdare, despre importanța exemplului propriu, despre educația religioasă și relația familiei cu Dumnezeu.

Mulțumim dnei directoare, dnei Emilia, pentru inițiative constructive și pentru colaborarea cu Episcopia de Ungheni și Nisporeni.

Mulțumim Domnului că avem un Conducător duhovnicesc cu inițiativă pentru binele tinerilor, familiilor, care ne sprijină, ne dă idei, ne ajută și ne îndrumă, pe preoți și pe creștini, pe cei tineri și pe cei bătrîni, ca să nu scăpăm din vedere cel mai important lucu pentru care trăim pe pămînt: ca să nu ne pierdem mîntuirea sufletului, așa cum spune Preasfințitul că ,,Sufletul omului este comoara cea mai de preț pe care o avem și trebuie să purtăm grijă mare de ea, iar preoții, pe lîngă grija sufletească personală și familiară, să aibă grjă și de sufletele oamenilor !”.

Preasfinţite Stăpîne vă suntem recunoscători și cerem rugăciunile Presfinţiei Voastre!

Cu smerenie,

Protoiereu Nicolai BOIAN,

Preşedintele Mişcării eparhiale ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”

25 decembrie 2018

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.