Diabetul Zaharat. Piciorul diabetic

Reguli de prevenire si ingrijire a piciorului diabetic

Deteriorarea vaselor de sange si a nervilor, cauzata de glicemia crescuta, duce la o circulatie proasta, dureri si lipsa sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare. Astfel, ranile minore se pot transforma in probleme mai grave daca nu sunt tratate la timp si corect, afectiuni ce sunt cuprinse in piciorul diabetic.
Piciorul diabetic apare in 15% din cazurile de diabet si reprezinta o complicatie care iti poate pune viata in pericol in caz de suprainfectie. Asadar, daca ai diabet si suferi o leziune (batatura, taietura, julitura etc.), dezinfecteaza bine zona cu substante antiseptice (rivanol, apa oxigenata) si prezinta-te de urgenta la medic daca aceasta nu se vindeca in decurs de o saptamana.

Fara tratament adecvat, piciorul diabetic poate avea consecinte grave, cum ar fi infectiile, plagile cronice sau chiar amputatia.

Piciorul diabetic: cum il recunosti si cum se previne?

Diabetul zaharat, indiferent de tipul lui, vine cu riscul unor complicatii care iti pot pune in pericol o serie de organe si functii ale organismului. Una dintre cele mai amenintatoare complicatii este cea la nivelul picioarelor. Picioarele pot dezvolta o serie de afectiuni, unele chiar periculoase. Chiar si problemele obisnuite pentru persoanele sanatoase, precum bataturile, calcaiele crapate, calusurile sau taieturile se pot inrautati si pot conduce la complicatii grave. Aceasta deoarece lipsa sensibilitatii in picioare face ca aceste probleme minore sa fie, adesea, observate prea tarziu. Infectia si cangrenarea unor astfel de rani are consecinte grave, ajungand pana la amputarea unei parti a piciorului.
Neuropatia diabetica si picioarele tale
Leziunile nervilor din picioare duc la o afectiune distincta, numita neuropatie. Alterarea acestor nervi, cei mai lungi din organism, poate provoca in picioare furnicaturi, dureri (senzatii de de arsura sau intepaturi) sau stari de slabiciune in mers. Pierderea senzatiilor de la nivelul membrelor posterioare poate conduce la rani pe care sa nu le simti in timp util. De asemenea, leziunile nervilor pot reduce capacitatea de a simti temperaturile prea calde sau prea reci, expunandu-te la degeraturi sau opariri. O ingrijire corecta a picioarelor, la fel ca si purtarea unor pantofi potriviti sunt primele masuri pe care trebuie sa le iei daca suferi de diabet. In plus, studiaza-ti zilnic picioarele in cautarea leziunilor care ar putea sa apara fara sa iti dai seama.
Modificari de aspect ale pielii
Diabetul zaharat poate duce la modificari de aspect pe pielea piciorului. Pielea de la nivelul gambelor sau coapselor poate fi uscata, exfoliata, cu crapaturi. Ce se intampla? Nervii de la nivelul picioarelor controleaza si hidratarea pielii, iar alterarea functiei acestora determina uscarea pielii. O lotiune hidratanta sau un ulei de corp folosit dupa baie te pot ajuta cu aceasta problema, cu conditia sa nu te dai si intre degetele de la picioare, pentru ca poti favoriza aparitia infectiilor fungice.

Circulatia proasta

Slaba circulatie sanguina nu ajuta piciorul sa lupte impotriva infectiilor si sa se vindece la fel ca la o persoana sanatoasa. Totusi poti controla unele dintre lucrurile care ingreuneaza circulatia la nivelul picioarelor.
• Nu fuma – fumatul ingroasa arterele.
• Tine sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
• Fa sport – miscarea este buna la circulatia deficitara. Acesta stimuleaza fluxul de sange la nivelul picioarelor.
• Foloseste incaltaminte comoda.
Masuri preventive generale
Ulceratiile repetate netratate pot duce la interventii chirurgicale, grefe de piele si, in unele cazuri, chiar la amputari. Cu toate acestea, poti lua numeroase masuri de prevenire a unor asemenea complicatii. Totul este sa aplici cu consecventa aceste masuri.
• Verifica-ti sensibilitatea normala a piciorului, iar daca nu simti durerea si presiunea mergi la medicul specialist. Solicita medicului sa iti evalueze periodic starea picioarelor.
• Discuta despre ingrijirea piciorului si controlul diabetului cu medicul tau. Asigura te ca beneficiezi de o examinare aprofundata a piciorului cel putin o data pe an.
Respectati mesele sănătoase și evitați stresurile și excesurile.
articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.