Semințele de susan

Semintele de susan sunt foarte bogate in proteine, grasimi sanatoase, fundamental necesare unei bune functionari a metabolismului si a sistemului endocrin, iar in afara de aceasta contin un aminoacid esential numit metionina. Grasimile nesaturate pe care le contine impreună cu lecitina si fitosterolul fac din semintele de susan un aliment care ajuta la reducerea colesterolului din sange. Semintele de susan contin de asemenea, calciu, fier si zinc, minerale care ajuta la functionarea normala a organismului, la formarea oaselor si dintilor, ajuta la metabolizarea grasimilor si carbohidratilor, previne impotenta. Semintele de susan contin antioxidanti si au proprietati anti-cancerigene. Semintele de susan au in continut magneziu si alti nutrienti, ajutand la prevenirea diabetului.

Diabeticii care au probleme cu hipertensiunea arteriala trebuie sa stie ca aceste seminte ajuta la scaderea ei. Zincul din ele ajuta la producerea de colagen, ceea ce ii confera pielii mai multa elasticitate si sustine reparararea tesuturilor vatamate.

Susanul rosu este utilizat pentru deficienta de fier (anemii).

Susanul negru este mai bogat in nutrienti decat celelalte fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecatoare. Este dulce si cu aroma de nuca.

Susanul negru contine 60% grasimi folositoare sanatatii alaturi de lecitina, calciu, vitamina E, si este o sursa eficienta de calciu, de cantitati mari de proteine, fier si magneziu.

COMPOZITIE NUTRITIONALA

100 g de seminte de susan conțin 598 calorii 20 g de proteine 58 g de grasimi nesaturate 670 mg de calciu 10 mg de fier 5 mg de zinc vitamine din grupul B-urilor vitamina E

EFECTE CURATIVE

Semintele de susan pot preveni osteoporoza datorita calciului continut. Sunt laxative. Efect detoxifiant pentru ficat si rinichi. Semintele de susan intaresc sistemul imunitar, mai ales in cazurile de oboseala cronica si convalescenta. Cresc fertilitatea si sunt afrodiziace.

articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.