Fructele si legumele în alimentația pacientului cu Diabet Zaharat

Unele dintre componentele principale in alimentația pacientului cu Diabet Zaharat sunt legumele si fructele.Ele conțin puține glucide ,multe vitamine fibre alimentare insolubile si hidrosolubile.

În funcție de continutul glucidelor, toate fructele şi legumele sunt clasificate in 3 grupe:

-Grupa 1:legumele si fructele in cantitate de 100g. care conțin mai puțin de 5g. de glucide -tomate,castraveți ,varză, dovleci, ridiche,pătrunjel, mărar ,bostan ,vinete,mere si prune nedulci. Produsele enumerate pot fi consumate pînă la 600-800g. pe zi si ele nu vor fi introduse în calcularea zilnică a glucidelor.

-Grupa 2:sunt legume şi fructe în cantitatea de 100g. care conțin 10g. de glucide -ceapă, morcov,țelină ,sfeclă roșie, lămâie, grapefruit,coacază ,căpșuna,zmeură. Fără recalculări zilnice a glucidelor în rația alimentară a pacientului cu Diabet Zaharat aceste legume si fructe pot fi folosite nu mai mult 200g.în 24h.

-Grupa 3:legume si fructe în cantitate de 100g. în care se conțin mai mult de 10g.de glucide-cartofi ,mazăre verde,fasole, ciuperci uscate,banane,pepene galben,gutuie,ananas,pere,caise, fructe uscate. Cartofii conțin pînă la 20% de amidon şi o cantitate mică de fibre alimentare .

Prin aceasta se explică efectul glicemic înalt al cartofilor. Restricțiile in folosirea cartofilor constituie 200/300g. în 24h cu recalcularea strictă a cantității de glucide administrate.

Sfaturi utile pentru pacienții cu Diabet Zaharat :

-Serviți masa la timp,nu ignorați orele de masă ;

-Străduinți-vă să consumați aceiași cantitate de hrană în fiecare zi;

-Dacă planificati intensificarea activității fizice ,este absolut necesar să consumați o cantitate suplimentară de glucide ,întrucît majorarea activității fizice duce la micșorarea nivelului de glucoză în sînge;

-Determinarea nivelului de glucoză în sînge va oferi posibilitatea de deosebi şi întelege impactul activității fizice şi a diferitor produse alimentare asupra concentrație de glucoză în sînge; -Reduceți la maxim consumul de alcool; -Serviți băuturi care nu conțin zahăr;

-Purtați zahăr si dropsuri.

Fără sănătate viața pare mai săracă, este o stare de neliniște şi suferință. Fiți chibzuinți în ceea ce privește sănătatea respectînd legile vieții.

articol aranjat de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.