Cum îmi aleg un soț bun?

Cum iti alegi tovarasul de viata?

– Casatoria crestina inseamna unitate si ajutor reciproc in lucrurile lumesti si duhovnicesti, in cele trecatoare si vesnice. De aceea, unitatea cre­dintei, modul de viata si scara de valori au o in­semnatate primordiala pentru soti. Poate sa exis­te singuratate, ca lipsa a unei familii, insa poate sa fie singuratate tragica chiar in propria familie, cand unul dintre soti devine un strain pentru ce­lalalt. De aceea, trebuie sa ne uitam, mai inain­te de toate, nu la frumusetea trupeasca, ci la cea sufleteasca. Cuvantul soti, din punct de vedere etimologic, inseamna doi boi, inhamati la un sin­gur plug, ceea ce este un lucru semnificativ.

Cum sa iti gasesti jumatatea si sa nu gresesti in viata alegerea?

– In una din cartile regelui Solomon se spune ca pacatosului i se da o femeie rea pentru grese­lile sale (v. Eccles. 7, 26). De aceea, incercati sa va abtineti de la pacate, in special de la desfrau, pentru ca Domnul sa va daruiasca o sotie buna. Trebuie nu numai sa cauti sotia potrivita, ci chiar tu sa devii un sot potrivit.

– Am acum 22 de ani, sunt in anul V de facultate, iar in cercul meu de cunostinte nu exista fete credin­cioase. In principiu, nu merg in locuri unde, de obicei, se aduna tinerii cluburi, discoteci. Sprijinul de baza, momentan, este invatatul si practicarea spor­tului –  vreau sa lucrez in politie. Sunt fete care imi acorda atentie, dar eu le ocolesc. Sunt toate necredin­cioase, multe fumeaza si beau, nu imi plac. Este dificil sa intemeiezi acum o familie, nici nu stiu ce sa fac. Poate ca ar trebui pur si simplu sa astept sa ma mai maturizez. Insa nu se intrevede nici o luminita in departare, se pare ca va fi tot ca pana acum. Poate ca tre­buie doar sa astept, iar Domnul imi va trimite persoa­na respectiva la timpul cuvenit? Ce credeti?

Sunt de acord cu dumneavoastra, ca trebuie doar sa asteptati si sa va maturizati, dar sa va si rugati pentru ca Domnul sa va trimita tovarasa de viata. Este bine ca nu mergeti in discoteci si in cluburi. Cautati-va sotie in randurile credinciosilor care merg la biserica, dar nu va grabiti sa luati o hotarare. Sotia, chiar de ar fi credincioasa, daca ii lipseste bunatatea si modestia, nu va adu­ce fericire familiei.

Sunt student la facultatea de teologie si de mult timp imi doresc sa ma casatoresc (am 27 de ani) pen­tru a primi preotia, insa nu pot sa imi gasesc juma­tatea. Domnul m-a pazit nu am avut relatii cu fe­te pana acum; am intalnit, dar nu am gasit nici una pe inima mea. In fiecare zi ma rog Domnului sa ma uneasca cu aceea care imi va fi spre mantuire, insa nu o gasesc pe cea dorita.

– In Evanghelie este scris: Cereti si vi se va da, cautati si veti afla. Deosebit de valoros este lu­crul care se dobandeste cu truda si cu rabdare. Aveti rabdare, rugati-va si veti gasi o sotie mai buna decat va asteptati. Sa credeti ca Domnul, in Pronia Sa, v-a randuit sotia inca de la nasterea dumneavoastra!

– Putem sa incercam sa facem cunostinta cu fete prin intermediul site-urilor de socializare?

Daca mi-ati fi adresat aceasta intrebare in urma cu zeci de ani, as fi raspuns negativ. Insa acum conditiile de viata s-au schimbat atat de mult, meat prefer sa spun sincer: nu stiu. In ori­ce caz, trebuie sa va rugati pentru ca Domnul sa va trimita sotia potrivita. La Pilde, in Biblie, se spune ca femeia rea este pedeapsa pentru paca­te, iar cea buna este binecuvantare de la Dum­nezeu. Exista un proverb oriental: Atunci cand iti alegi sotie, uita-te sa vezi cum este mama sa.

– Am 32 de ani. Nu pot sa-mi intemeiez o familie. Cum pot sa stiu voia lui Dumnezeu si sa aleg drumul potrivit? Merita sa merg la parinti vazatori cu duhul, la manastiri, sa intreprind anumite activitati sau tre­buie sa ma rog si sa astept?

Nu va sfatuiesc sa mergeti la parinti vaza­tori cu duhul, deoarece, in timpurile noastre, pa­rintii care au dobandit harul lui Dumnezeu pre­fera sa il pastreze in anonimat si in tacere, departandu-se de lume. Este bine sa vizitati manastiri si locuri sfinte. Rugaciunea din manastiri are o putere deosebita. Va sfatuiesc ca, inainte de a va alege mireasa, sa va alegeti un parinte duhovnic – nu vazator cu duhul, ci evlavios. Eu cred ca es­te mai bine sa va rugati si sa asteptati – Domnul stie pe cine si cand sa va trimita.

(din: Arhim. Rafail Karelin, Învățături despre Taina Căsătoriei, Editura Sophia, 2013)

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.