Astazi nu distingi bărbatul de femeie. Îmbrăcămintea cuvincioasă a femeii, este un lucru de laudă !

Odata, ca sa-l incurce pe inteleptul Solomon, i-au adus inainte un grup de baieti si un alt grup de fete, la fel imbracati intru toate, ca sa-i deosebeasca. Acela i-a trimis la o cismea si i-a pus sa se spele. Dupa felul cum se spalau i-a deosebit: fetele aruncau cu grija si cu sfiala apa pe fata, in timp ce baietii o aruncau cu vioiciune si faceau zgomot din lovirea fetei lor cu palmele.

Astazi baietii au imitat atat de mult femeile, incat de multe ori nu se deosebesc de ele. Mai demult puteai distinge barbatul de femeie de la cinci sute de metri. Acum de multe ori nici de aproape nu iti dai seama ce este. Nu intelegi ce este, femeie sau barbat. De aceea proorocia spune ca va veni vremea cand oamenii nu se vor putea distinge; barbatul nu se va putea deosebi de femeie. Batranul Arsenie Pestereanul (pustnic in pesterile din laturea Sfintei Ana din Sfantul Munte) a spus unui tanar care avea un par pana jos: “Bine, dar tu ce esti, baiat sau fata?” Nu se putea distinge. Mai demult erau tunsi in Sfantul Munte. Acum vin asa cum sunt… eu insa ii tund cu un foarfece de tuns oi, cu care tai lana cand impletesc metanii. Cati am tuns! In spatele Altarului ii tund. Cand vin unii ca acestia, le spun: “Am fagaduit unora cu chelie ca sa le dau par… Faceti dragoste si dati-l! Ce sa facem acum? Am fagaduit!

– Dar sunt de acord, Parinte?

Trebuie sa stii cum sa le spui. Nu incep sa spun: “In felul acesta veniti? Nu va e rusine? Nu cinstiti acest loc sfant!” Ci le spun: “Bre voinicilor, voi cu acest par va necinstiti barbatia voastra. Daca ati vedea un ofiter in Omonia ca umbla cu o geanta femeiasca, cum vi s-ar parea? Se potriveste, mai copile? Sa va taiati parul!” Si-i tund. Stiti cat par adun? Cateodata, daca vreunul se impotriveste si incepe sa intrebe: “De ce etc“, ii spun: “Ce, de ce? Nu sunt calugar? Fac calugarii. Asta e treaba mea.”Totul e modul cum le spui. Rad si asta-i tot. Dupa aceea ii tund. Nu schimb numele. Numai pe unul l-am numit “Axion Estin“, pentru ca in ceasul acela treceau cu icoana “Axion Estin“. Cum se bucura parintii cand ii tund pe copii… Stii cate binecuvantari primesc de la parinti, de la mame? Numai pentru asta ma va ierta Dumnezeu!…

A iesit alta moda: sa-si tunda parul, dar sa-si lase inapoi niste coame. “Bre, tinere, ce noima are coada aceasta?” intreb cateodata, “O lasam, imi spun, ca sa ia aminte ceilalti la noi”. “Copile, si sa-i platiti pe ceilalti, nu cred sa ia aminte la voi, din pricina atator probleme ce le au“. Vezi pe altii, cogeamite flacai, ca isi pun cercei. Cati cercei am scos!

– Parinte, unii poarta numai cate un cercel.

– Anarhistii sunt aceia care poarta un cercel. Un cercel in ureche este simbolul anarhiei. Nu-l pun asa din pricina afemeierii; isi gauresc urechea si-l pun ca semn de impotrivire.

A venit un tanar cu tatal lui la Coliba mea. Era de 22 de ani, cu par lung, barba si un cercel in ureche. “Nu se potriveste, ii spun. Multi va iau in nume de rau. Eu insa nu. Aceia insa nu stiu ca sunteti anarhisti si va iau in nume de rau“. L-a scos dupa aceea si mi l-a dat. Era de aur. “Da-l unui aurar, ca sa-ti faca o cruciulita” – ii spun.

– Parinte, altii isi pun cercel si in nas.

– Asta inseamna ca diavolul le-a pus cercel in nas, numai capastrul nu se vede… Sunt unii care poarta la gat lanturi lungi de aur pe deoparte si pe de alta. L-am speriat pe unul! Le-a scos si apoi i-am spus: “Sa le dai la un orfan, sau sa le dai mamei tale sa le dea la vreun sarac“. Dupa ce-l aduc la socoteala buna, imi spune: “Ce sa fac?” “De acolo sa incepi – ii spun – sa porti o cruciulita cu un singur lantisor“. Barbati si poarta aurarii! Si au lanturi lungi de aur, cate doua – trei randuri, pe care nici principesele nu le pun, sa se vada pe gat si apoi sa-ti spuna problema lui. Problema este acolo! Canon! Unora li le iau, altora le spun sa le dea ei singuri. Au pierdut masura.

Intreb pe unul: “Ce-i asta? Pentru prima data o vad” “Este zodia mea“, spune. “Bine, dar sunteti animale de purtati zodii?” il intreb. Toane! Neoranduiala launtrica rabufneste inafara. Sa facem multa rugaciune ca Dumnezeu sa lumineze tineretul, ca sa se pastreze putin aluat.

Parintele Paisie Aghioritul, ,,Cu durere si cu dragoste pentru omul contemporan“

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.