“Iluzia viitorului fericit” Eseu din concursul ,,O tinerețe curată este fundamentul familiei fericite!”
,,Dacă nu poți iubi cu adevărat, nu poți fi fericit!”
În zilele noastre a avea o familie fericită pare a fi ceva de domeniul poveștilor sau ceva aproape imposibil pentru că una este să visezi fericirea cu ochii deschiși și să-ți închipui și alta-i cînd te izbești de realitatea crudă, pentru că începutul unei familii fericite se începe cu mult înainte de a pune fundamentul unei căsnicii, abea întemeiate.
Începutul fericirii este tinerețea trăită curată, fără vicii (fumat, alcool, droguri) fără distracții imorale, fără dușmănii, ceartă cu aproapele mai ales cu părinții pentru că toate acestea ne marchează și ne distruge sufletele, de aceea nu mai putem fi capabili să iubim și de aceea nici vorbă nu poate fi de fericire.
De ce toți cred că viciile demonstrează cît ești de matur!? Maturitatea este în a înțelege și a conștientiza că toate faptele noastre au urmări și întotdeauna căsniciei îi revin aproape doar consecințele tinereții trăite cum se spune “libere” adică în desfrîu.
Cît de frumos și interesant este cînd trecînd întîmplător pe lîngă un grup de tineri “sănătoși“ și în loc de țigări și alcool discută despre ceva interesant, se întîlnesc ca să se odihnească împreună, fac sport, se ajută reciproc și au în mînă doar niște sucuri.
Și cît de scîrbos este de la un altfel de grup de tineri care au un fel de miros de grajd sau canalizare cu un limbaj vulgar și glume odioase și cred că ei sunt la modă și prin acestea sunt maturi.
Diferența este chiar de Rai și de Iad.
De aceea greșit este cînd copilului i se insuflă că este mic, de la 7 ani trebuie să i se spună că deacum el este responsabil pentru faptele pe care le săvîrșește și că toate au consecințe.
Antonia Cebotari,
orașul Ungheni,
pentru concursul
,,O tinerețe curată este fundamentul familiei fericite!”