5 locuri din casa ta care pot ascunde alergeni. Alege o viață sănătoasă!

 CASA

Nu contează cât de atentă ești la menținerea curățeniei din casă, uneori, pur și simplu, factorii alergeni se încăpățânează să rămână în căminul tău, fiind ascunși în cele mai nebănuite locuri. Dacă suferi de mâncărimi ale ochilor, congestie nazală, strănut și tuse seacă, toate simptomele rinitei alergice, cunoscută și sub numele de febra fânului, probabil știi deja cum să te ferești de factorii alergeni. De aceea, ai mereu grijă să ștergi paful și să ții geamurile închise în zilele ploioase, când polenul este transferat cu o mai mare ușurință. Dar, ceea ce nu știi, este că factorii alergeni se pot ascunde în locuri în care nici nu te-ai gândi.

Plantele de casă

Acestea pot fi, de asemenea, o sursă de mucegai, atrag atenția specialiștii, mai ales în cazul în care solul este menținut prea umed sau apa este lăsată în tava de sub ghiveci. Același lucru este valabil pentru florile din vază, dacă trece prea mult timp fără a fi schimbată apa. Trebuie culese frunzele mucegăite. Mai mult, discută cu un specialist, înainte de a cumpăra orice arbuști, ierburi sau copaci mici pe care vrei să îi ții în interior. Florile colorate, de obicei, nu declanșează alergii la polen.

În spatele mobilei

Mucegaiul este un alergen de interior comun, cauzat de excesul de umiditate. Acesta poate să apară pe tot parcursul anului, dar ploile de primăvară pot crește umiditatea din casă și, implicit, riscul de apariție a lui. Dacă simți miros de mucegai, verifică în spatele mobilei, acolo se ascunde cel mai des. Folosește un spray pentru a scăpa de sursa problemei și un dezumidificator.

Plasa și jaluzele

Probabil că speli geamurile destul de des, dar de câte ori dai jaluzelele jos ca să le faci o curățare temeinică? Acestea pot fi foarte bune gazde pentru acarieni, așa că nu te mira că ai rinită alergică, deși casa ta pare că strălucește de curățenie. Mai problematice sunt plasele de la gemuri, care sunt adevărate bombe cu ceas.

Lenjeria de pat și pernele

Primăvară, pe gemul deschis de la cameră pot intra polen și alți alergeni, care se vor cuibări cu ușurință în patul tău. Contaminarea acestora poate fi făcută și pe alte căi. De aceea este necesar să speli lenjeria de pat cel puțin săptămânal, întotdeauna cu apă fierbinte.

articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.