,,Cel care iubește-așteaptă, cel care rabdă-se bucură!” Eseu din concursul ,,O tinerețe curată este fundamentul familiei fericite!”

O tinerețe curată este fundamentul familiei fericite

Viața este, fără doar și poate, darul cel mai sfânt, cununa fiecărui om, iar strălucirea și bucuria ei depinde de comuniunea noastră cu Dumnezeu. Tot ce se mișcă și există pe acest pământ se datorează Atotziditorului  Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care s-a jertfit, a pătimit și a Înviat doar pentru noi, oamenii, ca să putem avea o existență plină de bucurie duhovnicească.

Tinerețea este etapa cea mai frumoasă din viitorul nostru, adolescența fiind treapta de pregătire pentru maturitate, aici ne făurim și ne naștem conceptul despre familie, care se bazează pe respect, dragoste reciprocă, înțelegere și multă răbdare. Prin cumpătarea de care dăm dovadă în tinerețe, vom culege roadele iubirii la bătrânețe.

Nimic nu este mai frumos și nimic nu îți poate reda sentimentul de plenitudine, decât o tinerețe curată care este aidoma unui glob de cristal transparent, aidoma unui porumbel imaculat care este liber în zbor, iar acest sentiment își poate păstra intactă imaginea, doar prin neprihănire.

A fi pur cu sufletul, dar și cu trupul reprezintă poate în zilele noastre un chin, o mucenicie, pentru că duhul vremii este altul decât altădată, sunt multe ispite, sunt multe anturaje care ne ademenesc, dar totuși, unica noastră salvare este Dumnezeu, rugăciunea din inimă înălțată cu dragoste către Domnul, ne va ajuta să încununăm această mucenicie cu pecetea Căsătoriei, atunci vom izbuti, atunci ne vom putea numi câștigători, când vom sta în fața Altarului cu demnitate și noi, fetele, vom fi destoinice de acea culoare albă a rochiei de mireasă, pentru că albul este simbolul purității, iar tinerii trebuie înfățișați înaintea catapetesmei, puri și imaculați, ca binecuvântarea Domnului să vină nemijlocit peste ei.

Într-adevăr, tentațiile sunt mari, dar virtutea fecioriei este și mai mare, nu trebuie să deznădăjduim, pentru că fericirea veșnică nu trebuie confundată cu cea de o clipă, precum nu trebuie confundată plăcerea cu dragostea adevărată, cineva a spus odată E o mare diferenţă între plăcere şi iubire. Dacă îţi place o floare, o rupi şi o iei cu tine, dacă o iubeşti, o uzi şi o îngrijeşti o viaţă întreagă. Tinerii trebuie să își păstreze fecioria până la căsătorie, pentru că cel care iubește- rabdă, iar cel care rabdă-se bucură. Ce folos obținem, noi, tinerii dacă lăsăm să fim cunoscuți în totalitate până la căsătorie? Nimic, doar atunci dobândim adevărata valoare când pe zi ce trece iubim cu sufletul, nu cu trupul, zidim viitorul nostru pietricică cu pietricică, încât temelia căsniciei să fie întemeiată pe fidelitate și sacrificiu pentru celălalt, pentru că iubirea adevărată e atunci când îl facem pe cel de lângă noi fericit! Și apoi, noi, fetele, vrem să fim mame, dar mame pure, mame iubitoare. Cu adevărat putem fi, dacă urmăm modelul viu al Maicii Domnului, pentru că Însuși Iisus a ales o fecioară pentru a se sălășlui în ea și a venit în lume.

De aceea, fecioria încă este o virtute supremă și o spun cu multă convingere, pentru că fiți sigure, stimate domnițe, nu există nici un băiat care să nu aprecieze o tânără fecioară, ci dimpotrivă o va respecta și pur și simplu o va aprecia la justa valoare, pentru că adevărata diademă a unei fete este castitatea, iar aceasta devine mai strălucitoare doar în sânul familie.

Fecioria trebuie păstrată pentru o căsătorie de o viață, nu pentru o căsătorie formală, de probă, pentru că anume curăția este acel licăr care va lumina întreg parcursul familiei, deoarece niciodată nu poți merge pe un drum necunuscut și încă pe întuneric, de aceea castitatea sufletească și trupească este acel strop de lumină, de care noi, tinerii avem nevoie pentru a întemeia o familie fericită.. Cineva mi-a spus mai demult Fecioria e ca un vas nou, iar odată spart nu e la fel ca înainte.  Da, poate încerci să lipești cioburile la loc, dar nu arată exact ca la început, s-a știrbit din frumusețea inițială, uite așa e și cu sufletul și trupul nostru, pierdem din haina prețioasă, de aceea e necesară abstinența, pentru că totul de aici pornește, dacă reușimm să ne abținem din tinerețe, pe parcurs va fi mult mai ușor să luptăm cu toate intemperiile vieții….Prin abstinență punem frâu poftelor, și tot uneori cu ajutorul ei, în sânul familiei vom obține rod binecuvântat, rodul dragostei adevărate-copii ascultători și înțelepți.

Toate în viață sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos, spunea apostolul Pavel, de aceea, dragi tineri și tinere, aveți răbdare, dacă într-adevăr vă doriți o familie trainică, nu vă grăbiți, nu vă amăgiți prin a vă oferi în întregime, celui care chipurile vă iubește, pentru că cine iubește cu adevărat acela va răbda, va face orice pentru a forma o familie frumoasă și durabilă. Rezistența va fi într-adevăr puternică, dacă tinerețea noastră nu va fi umbrită de unele lucruri pe care le regretăm, de aceea fiți tari în credință, rugați-vă neîncetat, pentru că prin rugăciune obținem adevărata cale de cunoaștere a dragostei, însă a acelei dragoste care îndelung rabdă; care este binevoitoare, care nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte, care nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul! Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.Căutați să obțineți acea dragoste care toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Acestă dragostea care nu cade niciodată!

 

Rusu Alina, 23 de ani,

municipiul Ungheni,

pentru concursul

,,O tinerețe curată este fundamentul familiei fericite!”

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.