Biserica – locul unde pământul se unește cu cerul

   „Nu te depărta de Biserică. Nimic nu este mai puternic decât Biserica, mai tare decât piatra este, mai înaltă decât cerurile și mai lată decât pământul” – menționează Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur. Biserica este locul unde pământul se unește cu cerul, locul unde omul primește posibilitatea de a se apropia de Dumnezeu și a se uni cu El. Ea este o tămăduitoare a sufletului, mângâiere a inimii, călăuză spre Domnul și zid nebiruit. Să nu uităm și cuvintele Mântuitorului: Voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui” (Matei, 16, 18).

Cu părere de rău, prigoana din perioada sovietică a îndepărtat oamenii de Dumnezeu și Biserică. Dar și această prigoană nu a biruit-O. După căderea „puterii celei fără de Dumnezeu” au fost deschise bisericile și mănăstirile, s-au construit locașuri noi, au fost proslăviți sfinți.

Cu toții avem posibilitatea de a ne ruga în sfintele biserici, de a ne mărturisi și a împărtăși, de a întreprinde pelerinaje, de a ne face cunoscuți cu cultura creștină, de a citi cărți care ne apropie de Dumnezeu și ne oferă sfaturi mântuitoare, de a fi părtași a Sfintelor Taine. În majoritatea localităților există locașuri sfinte care așteaptă pe creștini la rugăciune și participare la serviciul divin. Oamenii de vârste diferite găsesc în biserică alinare, înțelegere, un sfat bun, ajutor și o discuție de suflet.

Chiar și dacă la biserică întâlnim oameni cu limbi ascuțite și atotștiitori, care nu ratează posibilitatea de a face observații, nu trebuie să le atragem atenție și să ne îndepărtăm de locașul sfânt din cauza lor, ci să ne gândim la Dumnezeu și să primim bucurie spirituală din comunicare cu El, să ne întărim în credință și să ne schimbăm modul de viața spre bine. Sfântul Ierarh Teofan Zăvorâtul ne îndeamnă: „Întrând în Biserică, leapădă mintea ta şi vei deveni înţelept cu adevărat; leapădă lucrarea voii tale şi vei începe să lucrezi cu adevărat; leapădă-te de tine însuţi şi vei deveni cu adevărat propriul stăpân. Ah, de-ar pricepe lumea înţelepciunea asta!”

Biserica este o mamă ce primește pe toți: pe tineri, adolescenți, maturi, vârstnici; pe cei păcătoși și cei cu viață curată, pe cei ce s-au abătut de pe cale, dar doresc să se întoarcă spre Adevăr, pe cei ce au bucurie și cei ce au scârbe sau necazuri, pe cei ce doresc să primească ajutor și alinare, pe cei ce se apropie de sfârșitul vieții, dar doresc să se apropie de Creator și să se împace cu sine. Tinerii în biserică primesc sfaturi care îi va ajuta în viață să se ferească de rău și greșeli, de care le va părea rău până la sfârșitul călătoriei pe acest pământ. Biserica iubește tânăra generație, se preocupă de educația moral-spirituală a tinerilor, îndeamnă pe tineri a păstra curățenia sufletească și trupească, povățuiește de a iubi pe Dumnezeu și poruncile Lui.

Cei care nu iubesc Biserica și o defăimează, aceia nu-L iubesc nici pe Dumnezeu și se împotrivesc Lui. Pe parcursul existenței sale, Ea este alături de oameni și nevoile lor, adăpostește pe cei împovărați, deține Adevărul, chiar și atunci când este atacată de feluriți proroci mincinoși, erezii, secte și mișcări pseudo-religioase. În centrul vieții ei și a activității stă Hristos. Biserica este corabia mântuirii, în care Mântuitorul îi adună pe cei ce cred în El și urmează Adevărul. Ea este deschisă pentru toți oamenii, indiferent de originea lor socială, etnică, etc.

Să iubim Biserica, să ne îndreptăm pașii noștri spre locașurile sfinte, să fim membri activi ai Bisericii, să fim creștini exemplari și modele de viață plăcută lui Dumnezeu, prin rugăciune și fapte bune să proslăvim pe Dumnezeu. Să nu uităm niciodată cuvintele Sfântului Ciprian al Cartaginei: „În afara Bisericii nu există mântuire… Cine nu are Biserica drept mamă, nu-l are nici pe Dumnezeu Tată”.

 

Serghei TULBURE,

  1. Ungheni, 14 noiembrie 2019

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.