Tinerii iubesc Biserica. Conferința ,,Tînărul creștin și provocările lumii contemporane”

Joi, 31 octombrie 2019, în cadrul zilei închinate Tînărului Ortodox din cuprinsul Eparhiei noastre, eveniment patronat de Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, după oficierea sfintei liturghii în Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni şi o agapă frăţească, tinerii voluntari împreună cu mulţimea de participanţi s-au deplasat la Casa de Cultură din municipiul Ungheni.

În viața Bisericii tinerii ocupă un loc cu totul special! Biserica știe că a fi lângă tineri, înseamnă a sădi în inimi speranța că ei au un scop pe acest pământ, că viețile lor contează mai mult decât toate bogățiile lumii acesteia și ei trebuie să fie asemeni neguțătorului înțelept, care a înmulțit talantul dat lui de către Stăpân (cf. Matei 25:14-30)!

Neîncăpătoare s-a arătat Sala Mare a Palatului de Cultură al municipiului Ungheni, căci a găzduit peste 900 de tineri, astfel că ei s-au văzut nevoiți să ocupe amfiteatrele și balcoanele Sălii Mari!

Înainte de începerea seriei de conferințe preconizate pentru această Întâlnire, a fost susținut un mic concert de către Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, condus de dirijoara Iozefina VIZITIU (GAJIM), după care, Preasfinția Sa, a venit cu un Cuvânt către Tineri, vorbindu-le despre provocările societății de astăzi și despre unele valori care sunt străine de ethosul creștin din spațiul dintre Nistru și Prut! După care, au conferențiat:

  • Protoiereul Nicolai BOIAN – Fecioria, pas important pentru formarea familiei fericite;
  • Protoiereul Octavian SOLOMON – Dezvrăjirea capcanelor sectare;
  • Protoiereul Petru CIOBANU – Avortul sau genocidul contemporan;
  • Ipodiaconul Ioan GAJIM – Viața tânărului ancorată în Hristos.

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, căruia Biserica i-a adus astăzi cinstire în slujbele ei, în capitolul 22, versetul 15, spune: „Și a zis către ei: Cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paști, mai înainte de pătimirea Mea”! Cu același dor de tineri am așteptat Ziua aceasta a Întâlnirii, care, suntem siguri, va rămâne în amintirea celor prezenți la acest eveniment de amploare!

Cei prezenți la Conferință au aflat multe lucruri interesante și ziditoare suflet! De la Preasfinția Sa, pe lângă toate celelalte sfaturi, au aflat despre comoara cea mai de preț a omului, care este sufletul; de la părintele Nicolai Boian- despre cât de mult iubește Dumnezeu pe tânărul curat și cu sufletul, dar și cu trupul; de la părintele Octavian SOLOMON – despre cât este de important să crezi și să mărturisești corect credința ortodoxă; de la părintele Petru CIOBANU- despre cât de minunată este viața pe care o primim în dar de la Dumnezeu și că este mare păcat înaintea lui Dumnezeu a pune în pericol viața omenească; iar de la ipodiaconul Ioan GAJIM – despre cât este de important pentru tânărul de astăzi să fie mărturisitor al lui Hristos, nu numai să vorbească despre El! Să frecventeze biserica, să susțină permanent un dialog cu Dumnezeu prin rugăciune, să postească și să aibă neapărat un duhovnic, care să-l ajute pe drumul său spre Dumnezeu!

Preasfințitul PETRU binecuvântează foarte multe activități pastoral-misionare, printre care și cea de astăzi, al cărui susținător principal este, toate cu scopul de a preamări Numele lui Dumnezeu și a trezi conștiința tinerilor de astăzi să asculte de glasul Bisericii! E de ajuns să te întâlnești numai o dată cu Preasfinția Sa și să vezi cât de adevărate sunt în persoana Sa cuvintele Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, care a zis: „Păstorul cel bun își pune sufletul pentru oile Sale” (10:11)!

La final, întrucât pe 29 octombrie 2019 Preasfințitul PETRU a avut eveniment foarte important în viața sa- Ziua de naștere tinerii prezenți în Sală i-au intonat „La Mulți Ani” și i-au dăruit un buchet de flori, dorindu-i Preasfințitului slujire rodnică și să fie și în continuare lumină pentru cei din jurul lui și să-i întoarcă/întărească la/în credință pe oricine ar dori să-i cerceteze sfatul sau să i se spovedească!

Într-un mod foarte plăcut a fost surprins și Președintele Sectorului Eparhial Mănăstiri și Viață monahală, arhimandritul KIRIL Braguța, care a fost felicitat de către Preasfințitul PETRU cu împlinirea unei vârste frumoase!

Mulțumiri cordiale aducem Preasfințitului PETRU, care a binecuvântat și s-a ocupat personal de toate aspectele organizatorice și nu numai ale acestei Întâlniri, stareților și starețelor mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei noastre, care îl susțin întru totul pe Preasfințitul nostru Stăpân și este alături de Preasfinția Sa întotdeauna, fapt pentru care le mulțumim cu închinăciune până la pământ!

Mulțumiri din suflet și Primăriei municipiului Ungheni, în persoana Domnului primar Alexandru AMBROS, pentru acordul pe care l-a exprimat pentru ca această ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși să se poată desfășura la Ungheni, precum și Directorului Palatului de Cultură, Doamna Silvia ZAGOREANU!

În speranța că evenimentul de astăzi va avea încă mult timp ecou în sufletele tinerilor de astăzi, ajutându-i să primească răspunsuri la întrebările pe care le aveau, dorim tuturor har de la Dumnezeu, ajutor, pace și bucurie în inimi!

 La final toți participanții au gustat din agapa frățească organizată cu suportul mănăstirilor Episcopiei noastre.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în contextul de mai sus, în cuprinsul Episcopiei, a apărut o nouă revistă, dedicată evenimentului. Ediția a fost îngrijită de preot Nicolai Boian și ipodiacon Ioan Gajim.

Revista portă denumirea evenimentului, cu ocazia căruia s-a lansat: ,,Tînărul ortodox și provocările lumii contemporane”. Întâlnirea tinerilor Ortodocși din Episcopia de Ungheni și Nisporeni, 31 octombrie 2019, mun. Ungheni.

Revista a avut 1000 de exemplare. Conține 40 de pagini, în două culori, format A5.

Sper ca această revistă, împreună cu evenimentul ITO EUN, să fie o tradiție longevivă a Eparhiei de Ungheni și Nisporeni.

galerie foto aici http://episcopia-ungheni.md/ro/uncategorized/conferinta-dedicata-tinerilor-ortodocsi-din-cuprinsul-episcopiei-de-ungheni-si-nisporeni/ 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.