,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei” în raionul Șoldănești

”Fecioria este soră a îngerilor, învingere a patimilor,

împărăteasă a poftelor bune și moștenire a tuturor bunătăților.”

Părintele Dumitru Zamisnicu

La inițiativa preotului Ciprian Boian, paroh al satului Napadova, r. Florești, la data de 24 mai a. c., în IP Gimnaziul ”Alexandru Grosu” din s. Dobrușa, r. Șoldănești, precedenta parohie a părintelui Ciprian, s-a desfășurat o sărbătoare deosebită pentru tineri. Inspirați din activitatea Eparhiei de Ungheni și Nisporeni: ”Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei, pentru binele comun al societății, în gimnaziu din s. Dobrușa, s-a petrecut ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”, prin organizarea unei ample activități culturale cu acest generic.

Azi se vorbește mult despre importanța Educației sexuale în scoală. Noi, profesorii, ne-am gîndit că este foarte bine să aducem aminte și să slăvim Fecioria, o virtute scumpă dar care se uită în modernitate și am răspuns pozitiv îndemnului preotului Ciprian de a organiza în comun o sărbătoare cu efect educațional pe aceaste teme deosebite: fecioria și familia, care, dealtfel, sunt legate între ele. Prin această activitate am dorit să readucem importanța și frumusețea Familiei fericite, care este modelul unei familii și cum ar trebui să ne pregătim pentru a forma o familie.

Copii au recitat poezii care conțineau îndemnuri și laude a Fecioriei, au adus convingeri din sfînta Scriptură despre importanța acestei virtuți pentru orice familie .”Fecioria este un dar al lui Dumnezeu (Matei 19,10-12) oferit omului, care are credință multă și o dragoste de a sluji Domnului mai tare decît moartea” (1 Cor.7,32-40). Îmbrățișarea fecioriei este un sfat, (I Cor.7,25), acceptat de voie bună (I Cor.7,1-10), și ca să fie o virtute trebuie păzită numai și numai în numele Domnului (Ex. 38,8; Luca 2, 37; I Cor.6,19; 7,32; Apoc.14,4)”. Nu am uitat să aducem laude acelor case care cresc feciori și fecioare și să menționăm că aceasta  este o laudă și o virtute constructivă, pentru fericirea familiei. Deasemenea, pentru a elogia familia și fecioria, elevii au cîntat, au spus citate, vorbe frumoase și alte prezentări artistice.

Prezența părintelui la această activitate a adus o stare de adevărată sărbătoare, spirit duhovnicesc, liniște, ascultare. Cei prezenți i-au sorbit învățăturile simple și înălțătoare, pline de dragoste și încredere. Părintele i-a îndemnat pe copii să cinstească această Virtute rară și frumoasă, care clădește fundament de diamant tinerei familii. Dumnezeescul părinte, Ioan Scărarul ne zice că: ”Fecioria este însușirea firii celei fără de trup. Ea este casa cea dorită a lui Hristos și cerul cel pămîntesc al inimii”.

Sfîrșitul acestei activități l-am încununat cu spusele sfîntului Ambrozie al Milanului: ”Fecioria ne propune ca model al ei, viața Mariei, a Maicii Domnului, în care ca într-o oglindă fecioria își privește frumusețea ei și virtuțile exemplare. Maria a fost fecioară nu doar cu trupul ci și cu mintea, printr-o dragoste sinceră unde nu este loc nici pentru fățărnicie, nici pentru falsitate… Smerită la inimă, atentă, tăcută, iubitoare de citire a Sfintelor Scripturi nu își punea nădejdea în bogățiile trecătoare ci în rugăciunile săracilor!”

Și noi, ne pumem nădejdea în Bunul Dumnezeu, ca să dea cuget bun tinerilor, să ia aminte la îndemnurile noastre. Doamnei director Iulia Grosu îi aducem mulțumiri pentru susținerea activității noastre.

Îndemn toți managerii școlari să accepte prezența preoților în școală pentru că au de cîștigat și ei și întreaga societate.

”Dacă Dumnezeu nu există și ai crezut în El, nu pierzi nimic, dar dacă Dumnezeu există și n-ai crezut în El, pierzi TOTUL…”(PASCAL)

Cozma Rica, profesor de religie,

IP Gimnaziul ”Al. Grosu”, s. Dobrușa, r-nul Șoldănești

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.