Cancerul gastric. Factorii de risc și măsuri de prevenire

Sănătatea pentru om este un dar divin cu care vine pe pămînt de a-și îndeplini scopul acestei vieți este de a fi fericit. Cu cît prinde a se integra in parametrii si cerințele acestei lumi, omul începe o luptă continuă dintre bine si rău, adesea dintre da sau nu si alte extreme impuse de societate. Sănătatea în ziua de astăzi revine printre ultimele locuri care si generează această instabilitate din punctul de vedere ceea ce privește starea de bine a trupului si a sufuletului. Una din bolile des întîlnite este Cancerul gastric, acesta ocupă unul dintre primele patru locuri printre toate tumorile maligne: circa 40%la sută si afectînd mai frecvent bărbații.

Factorii de risc:

1)Factorii de mediu

  • Infecții cu Helicobacter Pylori Dietetice: exces de sare, nitrați/nitriti, glucide, produse afumate, deficit de fructe, legume, vitamina A si C.
  • Statutul social-economic nefavorabil.
  • Fumatul Alcoolul.

2)Factorii genetici

Cancer gastric familiar

Grupa sanguina A(ll) Polipoza adenomatoasa familiară

3)Afecțiuni predispozante-

Gastrita cronică mai ales atrofica

Metaplazia intestinala

Polipii gastrici adenomatosi mai rar de 2cm.

Bont post-gastrectomie

Displazie epiteliala gastrica

Boala Menetrier.

Măsurile de prevenție

Recomandările profilactice ocupă o semnificație deosebită pentru persoanele predispuse ereditar si cu rude apropiate suferinde de cancer gastrointestinal, precum si de altă localizare. Măsurile de prevenție primară vizează

1.Respectarea unui regim alimentar corect si rational: -Alimentație regulă de 4-5 ori pe zi, la ore fixe, fără grabă, cu masticarea suficientă a produselor alimentare.

-evitarea produselor prea fierbinți, prea reci si prea solide, abuzului de condimente, alcool, grasimi greu digerabilă, bucate din carne.

2.Respectarea unui regim corect de viața, muncă si odihnă.

-Calirea sistematică a organismului.

-salubrizarea locuinței si locului de muncă -evitarea suprasolicitarilor psihologice, psihoemotionale, stresului, stărilor de conflict.

3.Dispenzarizarea bolnavilor de gastrita cronică

 

Iubiți viața!

Să aveți o familie fericită în casa dumneavoastră!

articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.