În familie, așteptările sunt fiice ale egoismului
În disputa dintre doi egoiști biruie stelele. Care apar din scântei. Acestea sunt sursă de foc, nicidecum de lumină și pace. Adevărul poate fi descoperit în discuții nu în certuri.
Într-o relație armonioasă viața capătă alt sens. Apar alte așteptări de la viață și alte scopuri. În viața de familie acest sens al armoniei poate atinge cele mai înalte culmi. Armonia are sprijin. Dar de asemenea, în familie sunt și cele mai mari cauze de suferință. Atunci armonia este strivită. În familie, scopul este să trăim bucurii nesfârșite, pe care noi, le legăm de dragostea familiară, de iubire. Cu toate acestea, în viața de familie apar conflicte, dispute, neînțelegeri și chiar despărțiri.
Prima cauză a tuturor certurilor din lume este mândria, iar cauza tuturor conflictelor de familie este egoismul, fiică adevărată a mândriei.
Cel mândru și egoist mereu așteaptă să i se dăruiască dragoste, atenție, laudă, compasiune. Egoismul se ascunde deseori și sub păruta dreptate; de aceea spunea părintele Arsenie Papacioc, ,,Pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea”. De multe ori, într-o anumită ceartă, ne argumentăm că facem dreptatea pentru îndreptățire de viitor, vrem să dăm lecții, pentru corectare, dar este doar din orgoliu propriu.
Alte dăți, de cele mai multe ori în familie, egoismul se ascunde sub masca milei. A tragediei dramatizate. Persoana a doua dramatizează situațiile pentru a crește mila față de el și vinovăția celuilalt. El nu dorește schimbarea spre bine a sinelui. El dorește o oarecare profitare. El ar dori schimbarea celuilat, dar nu înțelege că aceasta se face prin schimbarea propriei persoane.
Astfel, din cauzele enumerate mai sus, apar mici certuri, apoi mari, apoi conflicte care duc la divorțuri. Să ne biruim fiecare egoismul!
Cel care nu are așteptări, nu are dezamăgiri. Cel care dăruiește iubire, se bucură de toată puterea și fericirea ei!
Preot Nicolai Boian