7 plante întîlnite des, pe care trebuie să le folosești

Natura dispune de o inteligența erudită cu care ne aprovizionează ani si secole la rînd cu daruri pretioase, fiind leacurile naturale, noi însă cu trecerea timpului evitatăm bogăția si acordăm prioritate chimiei si inovației industriei farmaceutice.

Conform cercetărilor Jethro Kloss care a dedicat o mare parte a studiului plantelor enumeră calitățile si proprietățile acestora de care noi cu mare regret nu ținem cont.

Proprietățile medicale de care nici nu bănuiai ale 5 celor mai întîlnire plante de la noi de acasă

– 1)Cicoarea

-Partea întrebuințata -rădăcina

-Proprietăți medicale. -tonic , laxativ, diuretic. În timp ce rădăcina de cicoare este extrem de bine cunoscută pentru combinația cu cafeaua ,mai puțin se cunoaște despre importanța ei în cadrul unor diverse leacuri. Cicoarea este eficientă în cadrul tratării tulburărilor renale, hepatice,urinare,stomcale si ale splinei. Face bine în caz de icter.Lecuieste si deranjarile stomacale , eliminînd substanțe toxice si tonificind organismul. Ea este de găsit în majoritatea grădinilor si în cîmp.

2)Macrisul

-Partea întrebuințata. Frunzele,rădăcina

-Proprietățile medicale.Diuretic,antipiretic Macrisul distruge invențiile din sînge si elimină vremii intestinali. Rădăcina fiartă in clocot este benefică în cazuri de menstruatii abundente si de hemoragii gastrice. Elimină pietre din rinichii. Ceaiul preparat din flori este recomandat în ulceratii interne sau bolile pielii.Cataplasma cu macris este eficientă impotriva carcinoamelor ,a furunculelor si a tumorilor.Băutura rece reduce febra.Frunzele sunt un mijloc profilactic impotriva scorbutului.

3)Pătrunjel

-Partea folosită Frunze ,rădăcina, denunțe

-Proprietăți medicinale Diuretic , laxativ , expectorant, antiinflamator Patrunjelul este foarte eficient în cazul dificultăților de urinare,hidropizie,icterului,febrelor,calculozelor tractului urinar,blocajelor renale,si splinei.De asemenea excelent impotriva cancerului . În cazul piscaturilor de insecta ,o cataplasma fierbinte înmuiată în ceai ,storsa si aplicată pe locul respectiv le va vindeca.

4)Levantica

-Partea întrebuințata Planta

-Proprietăți medicale Stimulant, aromatic,odorizant,carminativ. Ceaiul preparat prin oparirea florilor este tonic,previne lesinul si lecuieste gesturile.Excelent in combinatii cu alte plante ,pentru atenuarea gustului amar ale acestora.Uneori sunt utilizate in alungarea moliilor de pe veșminte si blănuri. Frunzele se utilizează in gastronomie pentru arimatizare.

5)Fragul

-Partea folosită Frunzele

-Proprietăți medicale Astrigent ,tonic,diuretic Un ceai preparat din această frunză stimulează apetitul si reabilitează organismul.Face bine în diverse afecțiuni intestinale si purifică stomacul.Lecuieste bine diareea la copii.Recomandat contra eczemelor. Folosit in dezinterie. Se utilizează intern dar si sub foarmă de clisma.

6)Lacrimioara

-Partea folosită Planta întreagă

-Proprietăți medicale Diuretic,cardiac,tonic,laxativ, mucilaginos. Extrem de liniștitoare pentru inimă. Folosită în caz de epilepsie .Utilă împotriva hidropiziei .In doze mari poate provoca greturi,stări de vomă si diaree.

7)Brusturile

-Partea folosită Rădăcina, frunze,semințe

-Proprietăți medicale Tonic, diuretic Curăță si elimină impuritatile din sînge. Locuiește bolile de piele, furunculile si carbunculile. Sporeste fluxul urinar. Excelent contra gutei,reumatismului,plagilor inflamate ,gonoreei. De asemenea este folosit pentru cicatrizarea rănilor,eruptiilor epidermice ,edemelor.

Sănătatea mentală, fizică si psihică este începutul unei vieți prospere si de bun augur.

articol aranjat de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.