Profilaxia Anemiei feripriva
Starea de bine a copiilor reprezintă una din verigile de bază a sănătății comunității. O generație sănătoasă este un viitor sănătos. Iată de ce se discută în masă problema anemiei la copil, ea fiind una arhicunoscuta si des întîlnită in societatea de astăzi. Este mult mai ușor să previi o boală decît să o tratezi ,menționez metodele de profilaxie în anemia feripriva la copiii care deja constituie 80% din răspîndirea conform datelor statistice în raport cu alte anemii înregistrate.
Anemia feripriva -reprezintă o stare patologică determinată de reducerea continului de hemoglubina din cauza deficiențe de fier în organism .
#Măsurile de profilaxie in anemie feripriva la copii.
1.perioada prenatală – Profilaxia a stărilor ferodificitare este necesar să se inițieze in perioada prenatală a doua jumătate a sarcinii .Preferabilă este administrarea remediilor de Fier bivalent asociat cu Acid ascorbic,care stimulează dezvoltarea fatului si protejeaza sistemul nervos central.Incluiv gravidelor se recomanda aflarea îndelungată la aer liber ,alimentația echilibrată cantitativă si calitativă.
2.În perioada prenatală Este important de administrat complement ce contine fier dar usor asimilabil în deosebi copiilor cu diateza alergica ,cu crestere accelerată, prematurilor. Pînă la vîrsta de 3-4 luni laptele matern asigură metabolismul echilibrat al fierului în organism .
La 5-6 luni cantitatea de fier ce pătrunde în organism cu laptele matern este insuficient ,deoarece în această perioadă un litru de lapte conține aproximativ 0,5mg fier,care se absoarbe doar 50 %.Prin urmare aportul de fier în 24 de ore este de 0,25 mg. Astfel un copil după vîrsta de 6 luni pentru acoperirea necesităților fiziologice ar fi trebuit să utilizeze 4 litri de lapte matern in 25 de ore. De aceea pentru acoperirea acestui necesar copiilor la această vîrstă mesele se completează cu pireu de carne. Copiilor alimentați artificial se recomandă substituenti adaptați cu conținut sporit de fier .
-Există si substituții special cu un conținut sporit de fier ,destinați copiilor cu anemie -*Similac cu fier *Enfamil cu fier,însă ele nu se administrează copiilor pînă la vîrsta de 4/5 luni, deoarece pot genera dereglari intestinale.
-Respectarea regimului zilei,aflarea maximă a copiilor la aer curat.
Profilaxia si tratamentul precoce al rahitizmului, malnutritie, maladiilor respiratorii acute.
-Examinarea obligatorie la fiecare copil bolnav pînă la 5 ani a palorii palmelor .
-Administrarea copiilor prematuri, gemelarilor ,copiilor născuți cu masa corporală mare pentru o perioadă de 3/6 luni a preparator de fier in doze profilactice (2-4 mg/kg/24 ore) cu efectuarea ulterioară a controlului hematologic trimestrial.
articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni