Mai puține dorințe nerealizate – mai fericit!

Din dorințe multe omul devine confuz, tulburat, nemulțumit! Oamenii se conformează fără să-şi dea seama standardelor promovate în media şi ajunge să îşi dorească lucruri pe care nu şi le permit şi de care uneori nici nu au nevoie, scrie un jurnal de psihologie.

Familiile de astăzi, consumiste de reclame, sărbători și idealuri, chinuiți de comparații, nu găsesc liniște și o caută în toată lumea. O familie fericită mai înainde de toate trebuie să-L dorească pe Dumnezeu. Dumnezeu va aduce liniște și bunăstare în familie. El va dărui împlinire sufletească nu prin numărul banilor dar prin asigurarea necesarului, nu prin lucruri scumpe dar prin simplitatea și necomplexarea viețuirii.  Octavian Paler spunea că “este fericit nu acela care are multe, ci acela care nevoie de puţine”. Cu alte cuvinte, suntem cu atît mai fericiţi cu cît avem mai puţine dorinţe nerealizate. 

Dacă Paler are dreptate, înseamnă că este cu atît mai probabil să devenim nefericiţi cu cît avem mai multe nevoi şi dorinţe, pentru că va fi mai greu să le satisfacem pe toate. Cu cît suntem mai complecşi, cu atîta suntem şi mai nefericiţi. De altfel, o dorință, pentru că să fii liniștit, trebuie: să o îndeplinești sau să nu o dorești! Iar cel mai bine este să dorești Binele, care în esență este foarte bogat și ușor de realizat, simplu la vedere dar împărătesc în a dărui deoarece, totul se reduce la dragostea față de Dumnezeu și față de oamenii care te înconjoară.

Dragi părinți, vă îndemn să vă doriți să aveți în familie, bună-educație, cumpătare, răbdare, înțelepciune, dragoste  și rugăciune. Chiar dacă sunteți peste hotare sau acasă, cu mulți bani sau puțini, aceste virtuți de mai sus sunt adevărata bogăție și cele mai înalte dorințe care face omul și numele lui nemuritor!

Depresia este legată nemilocit de dorințe. Consumul este manipulat. Psihologia omului este controlată involuntar și scopul devine odios.

Căutați fericirea în simplitate, în dragoste, în credință și în comuniune!

preot Boian Nicolai

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.