Cum inveti copilul sa vorbeasca? 11 recomandari pentru a stimula limbajul bebelusilor
Ca mame la inceput de drum abia asteptam ca si copilul sa inceapa sa spuna primele cuvinte, sa auzim cum ne striga “Mama”, apoi sa sa avem un dialog, sa interactionam.
Pentru ca limbajul bebelusilor sa se dezvolte este nevoie de existenta a doi factori, si anume: maturitatea biologica (legata de organele care sunt implicate in vorbire, capabile de a emite sunete, cuvinte si fraze) si influentele din mediul inconjurator (ceea ce facem noi ca si parinti pentru a il ajuta, sa ii cream oportunitatea de a il stimula in acest sens).
Este un proces natural, insa copilul are nevoie sa fie incurajat, sa i se ofere momente cat mai diverse pentru a isi dezvolta limbajul, pentru a incepe sa devina mai independent, increzator in el, sa comunice cu cei din jur etc.
Iata 11 recomandari menite sa stimuleze limbajul bebelusilor:
1. Cel mai important este sa vorbim si sa comunicam cu bebelusul – la inceput observam ca atunci cand ne adresam el va ganguri, iar pe masura ce va creste va incepe sa emita sunete si apoi cuvinte.
2. Sa avem de fiecare data un raspuns verbal la sunetele lui – sa ii acordam atentia cuvenita, sa fim implicate emotional si afectiv, copilul sa ne observe bucuria, emotia, dorinta etc., astfel se va simti motivat sa continue si sa exerseze, sa isi doreasca sa invete sa comunice cu noi, cu ajutorul limbajului.
3. Sa vorbim clar si intr-o maniera mai lenta, sa articulam bine sunetele si cuvintele, astfel incat el sa aiba timp pentru a retine, repeta si a exersa la randul lui.
4. Atunci cand observam ca el nu spune un cuvant pana la capat sau o propozitie sa completam noi ceea ce doreste sa spuna – de exemplu, daca copilul spune doar “ta” sau “ma”, noi sa spunem intregul cuvant: “tata”, “mama”. Cu siguranta data viitoare va incerca sa le spuna si el singur si se va stimula limbajul bebelusului corect.
5. De mare ajutor sunt cantecele scurte si usoare – care, insotite si de gesture si miscari din partea noastra il vor face pe copil sa le invete mai usor. Astfel, interactionam si cu cel mic si il ajutam sa isi dezvolte si vocabularul.
6. Sa nu le atragem atentia atunci cand gresesc, spunandu-le ca nu se spune asa, ci sa le repetam cuvantul asa cum este corect, concentrandu-ne pe partea pozitiva, incurajandu-i si sprijinindu-i.
7. Sa facem apel la jocurile sau cartile care imita sunete (de animale, de automobile etc – pe langa faptul ca sunt distractive si il atrag pe copil, il vor ajuta intr-o maniera usoara sa isi imbogateasca limbajul. In acelasi timp, se creeaza de timpuriu legatura cu cartile.
8. O alta modalitate de stimulare a limbajului bebelusilor este si folosirea de poze, cartonase cu diverse imagini si cu numele lor, lucruri care sunt la indemana copilului, care fac parte din mediul lui inconjurator, care sa il ajute sa se exprime.
9. Incepand cu varsta de doi ani, copiii deja isi dau drumul la vorbire, isi dezvolta foarte mult vocabularul, devin interesati si curiosi, de aceea este nevoie sa comunicam cu ei, sa o facem intr-o maniera pozitiva, sa vorbim corect si adecvat in fata lor etc. Intre 1 an si 2 ani, vocabularul copilului creste de la 6 cuvinte, pana la aproximativ 200 – 250 de cuvinte. Insa, nu toti copii au acelasi ritm de dezvoltare, astfel ca ar trebui facute comparatii intre copii si, cu atat mai putin, presiuni pe copil sa recupereze, ori sa fie fortat sa vorbeasca.
10. Atunci cand observam ca nu foloseste cuvintele in mod corect, ca nu foloseste verbele asa cum trebuie, ori pluralul cuvitelor, il putem atentiona, ii putem comunica varianta corecta, fara insa a il obliga sa repete.
11. Sa nu intrerupem copilul atunci cand el doreste sa ne comunice ceva, chiar daca o face intr-o maniera proprie, cu mici dificultati. Important este sa ii oferam mereu motive pentru ca el sa isi doreasca sa vorbeasca, cu fiecare zi care trece mai bine, mai corect si mai fluent.
preluat de pe centruldeparenting.ro