Mami, oprește-te, trăiește și bucură-te de mine!

Cand esti mama trebuie sa te imparti mereu intre toate sarcinile pe care le ai de indeplinit. Alergi la serviciu, alergi cu copilul de colo-colo, alergi prin bucatarie cand gatesti, alergi prin casa cand faci curatenie, alergi intre masina de spalat, uscatorul de rufe si masa de calcat.

Alergi, alergi, alergi si pur si simplu nu mai ai timp sa tragi adanc aer in piept si sa te minunezi de familia pe care o ai, de copilul sau de copiii tai.

Nu crezi ca e momentul sa spui „Stop”? Sa te opresti si sa iti dai voie sa te bucuri de tot ce ai?

Cand esti mama cel mai important motiv pentru a invata sa te mai si opresti din treburile alea de om mare este tocmai copilul tau. Mami, opreste-te si traieste! Opreste-te din tot ce faci si bucura-te de copil! Copiii sunt cei care ne invata despre valoarea vietii si despre toate acele lucruri care conteaza cu adevarat, dar de care uitam prea usor in goana noastra continua.

Mami, opreste-te si aminteste-ti cat de important este sa pretuiesti fiecare clipa petrecuta langa copilul tau; uita de toate detaliile lipsite de relevanta si care pot astepta.

„Mami, opreste-te, ca nu ne grabim nicaieri” ar fi probabil cel mai bun sfat pe care ti l-ar da copilul tau. Ca adulti, credem ca micutii nostri nu stiu si nu inteleg mai nimic din viata, dar am putea sa invatam de la ei tocmai naturaletea cu care traiesc clipa si cu care se bucura de fiecare moment. Pentru ca pana la urma despre asta trebuie sa fie vorba!

La ce ne ajuta sa traim mereu pe fuga? Pana la urma nu este obligatoriu sa avem „farmacie” in casa, sa indeplinim la secunda toate sarcinile si sa suferim pentru fiecare minut de viata pe care il pierdem cu treburi. Mami, singura persoana pentru care esti unica si de neinlocuit este copilul tau. Toti ceilalti mai pot astepta.

Opreste-te, mami, din alergat, relaxeaza-te si fa-ti o ceasca de ceai, ia masa impreuna cu copilul tau, razi impreuna cu el, maimutariti-va impreuna si bucurati-va impreuna. Asculta-ti copilul de cate ori iti spune ca vrea sa stai cu el, sa va jucati, sa ii citesti, sa va uitat la desene animate. Ofera-i timpul tau pentru ca timpul vostru impreuna este limitat. El nu va ramane mereu copil, iar cand va creste si vei dori tu sa petreceti timp impreuna s-ar putea sa nu isi mai doreasca el asta. Pentru ca l-ai invatat sa nu-si doreasca…

Imbratiseaza si savureaza fiecare clipa de maternitate. Intipareste-ti in minte mirosul copilului tau, bucura-te de fiecare progres pe care il face, razi de fiecare ghidusie si iubeste-l pana la infinit si inapoi. Bucura-te in fiecare zi de copilul tau ca si cum nu ar mai urma „maine”.

Plimbati-va impreuna si nu-i intuneca privirea si sufletul tinandu-l inchis in casa cat timp tu esti ocupata cu toate treburile tale de om mare. Mergeti in parc, colectionati pietre, frunze, bucurati-va de aer si de soare. Fa orice poti sa ramai conectata cu copilul tau, vorbiti despre ce va place si ce va face fericiti, dar si despre cele mai ascunse temeri.

Mami, opreste-te! Nu trebuie sa arati mereu atat de obosita. Nu trebuie sa fii mereu la capatul rabdarii. Ai tot dreptul sa „demisionezi” temporar de la responsabilitatile de adult si sa dormi la pranz cu copilul tau. Va veti incarca amandoi cu o energie pe care numai dragostea si confortul o pot crea.

Distrati-va impreuna, mami, pentru ca nimic nu il face pe copilul tau mai fericit decat sa vada ca te-a facut sa uiti de toate grijile de om mare. Faceti prajituri impreuna, jucati-va pe roluri, jucati-va orice vrea el si veti fi amandoi la fel de bucurosi.

Nu privi timpul petrecut cu copilul ca pe o piedica in calea indeplinirii sarcinilor tale serioase, ci ca pe acea oportunitate de a intari si mai mult legatura dintre voi si de a construi amintiri pe care nu vi le va lua nimeni niciodata. Fii dispusa sa traiesti din plin viata de mama si ignora pe oricine si orice iti rapeste asta. Mami, copilaria nu tine o vesnicie si nici nu stii cat de devreme se face tarziu in viata.

copilul.ro 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.