Respectul și relația dintre profesor și elev
Relaţia dintre un învăţător şi elevul său este asemănătoare celei dintre părinţi şi copii. Elevul trebuie să-şi respecte învăţătorul în acelaşi mod în care îşi respectă şi părinţii. Părinţii ţi-au dăruit viaţă, iar învăţătorii îţi dăruiesc cunoaştere. Cunoaşterea esta ca şi viaţa deoarece ai la fel de multă nevoie de ea ca şi de viaţă..
La şcoală, învăţătorul le dăruieşte cunoaştere copiilor, dar are şi grijă de ei ca şi cum ar fi proprii lui copii, deoarece un învăţător bun, adevărat, dedicat, trebuie să îşi iubească elevii ca pe proprii lui copii.
Pentru a fi un elev bun, exită trei condiţii care trebuie îndeplinite: sinceritatea, modestia (smerenia) şi onestitatea.
Un profesor bun îşi alege un elev bun pentru că, a preda este ceva deosebit. Învăţătura este foarte valoroasă şi nu poate fi împărtăşită oricui. Un elev care nu e bun (potrivit), nu este pregătit şi nu poate primi o învăţătură foarte înaltă.
Relaţia dintre profesor şi elev este foarte asemănătoare cu cea dintre maestru şi discipol. Dacă eşti un discipol bun, adevărat, atunci maestrul tău va avea grijă de tine, pentru că maeştrii adevăraţi doresc să îşi împartăşească cunoaşterea şi să îşi perpetueze tehnicile, pentru ca următoarea generaţie să îi poată continua munca. Chiar dacă ar fi ca tehnica unui adevărat maestru să se piardă pe vecie, acesta nu va face greşeala de a o preda cui nu trebuie.
Aşadar cunoaşterea tipurilor de relaţii interumane și mai ales relațiile professor – elev, este foarte importantă, deoarece dacă acestea ar fi cu adevărat cunoscute şi respectate, întreaga societate ar fi în armonie.