Cuvînt către miri: Succesul unei familii stă în înțelegere, sfătuire și armonie

Cînd cineva întrprinde o călătorie mai lungă și mai anevoioasă, nu pleacă singur la drum, ci își ia cu sine însoțitor, instrumente, echipament etc. Dumnezeu a rînduit ca ,,omul să nu fie singur pe pămînt” (Facerea 2,18), deci în viața sa, omul trebuie să aibă un însoțitor.

      În Ortodoxie, slujba cununiei este mai mult decît o binecuvîntare, mai mult decît un simbol, mai mult decît un ritual. Biserica Ortodoxă unește prin rugăciuni înălțate Atotmilostivului Dumnezeu, două vieți, contopindu-le în una, căci așa ne învață și sfîntul apostol Pavel: bărbatul se va uni cu femeia sa și vor fi una. În cadrul slujbei de cununie, rostim o rugăciune prin care spunem: Doamne, Dumnezeul nostru, cu slavă și cu cinste încununează-i pe dînșii. În acest moment peste miri se pogoară Duhul Sfînt și-i unește. Această unire mirii trebuie s-o păstreze toată viața, căci și apostolul Pavel ne îndeamnă spre aceasta zicînd: ,,Celor ce sunt căsătoriți le poruncesc, nu eu, ci Domnul să nu se dispartă” (I Cor. 7,10). Acest îndemn apostolic stă la baza dragostei în familie. Dragoste nu e o poiezie pe care o fredonezi într-un moment de distracție, ea este o virtute cînd este trăită de o conștiință curată.

      Succesul unei familii fericite stă în înțelegere, sfătuire, colaborare și armonie dintre cei doi. Se spune că o familie avea un colț de grădină nesemănat. Soția ca să-i facă surpriză soțului a semănat diferite flori, iar soțul a semănat mac. Răsărind macul, soția a început să-l plivească. Răsărind apoi florile, soțul de asemenea le plivi. Astfel nu s-a ales nimic din osteneala lor. Iată de ce trebuie să existe în căsnicie consfătuire și înțelegere. În India cresc niște copaci numiți ,,palmi„. Aceștia înfloresc foarte rar, dar dacă nu suflă un vînt prielnic, nu vor da fruct, Întocmai este și cu căsătoria, dacă inimile care se unesc nu sunt cuprinse de adierea dragostei, nu vor rodi.

       În viața voastră familiară  nu este important să numărați anii ce vor trece, ci în viața voastră să numărați virtuțile pe care să le trăiți plăcut înaintea lui Dumnezeu, să numărați cît mai multe fapte bune, pe care sunteți datori de a le înfăptui, căci dacă ne vom strădui să săvîrșim cît mai multe fapte bune, Hristos ne asigură că ,,celelalte ni se vor adăuga nouă” (Matei 6,33).

       Vă dorim ca să faceți în așa fel nunta ca să poată fi prezent și Hristos, căci dacă El va fi prezent, la fel ca în Canna Galileie pe toate le va îmulți și le va îmbunătăți mai mult și mai bine decît ar putea să o facă cineva dintre noi.

Preot Teodor Ciois – ,,Taina aceasta mare este”

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.