Pilula anticoncepţională – efect secundar: moartea! Studiu ziarul ,,The Gardian”
Unde anume v-aţi aştepta să găsiţi un videoclip referitor la pilula anticoncepţionala, şi al cărui prim comentariu să afirme că această pilulă este “primul medicament creat în vederea tratării oamenilor care nu sunt bolnavi?”
Cu siguranţă nu într-un bastion al libertăţii de exprimare precum site-ul ziarului britanic „The Guardian”. Cu toate acestea, exact pe acest website a fost încărcat videoclipul mai sus menţionat. Avertismentul cu care site-ul îşi întâmpină cititorii este următorul: „Dacă la momentul la care ai început să iei acest tratament pentru simplul motiv că eşti femeie, nu erai bolnavă, în curând s-ar putea să fii.”
Filmuleţul, ce nu durează mai mult de opt minute, este o scurtă prezentare a unui documentar mai lung, la care Ricki Lane şi Abby Epstein încă lucrează (The Business of Being Born, 2008) şi care se bazează pe ediţia din 2013 a cărţii Sweetening the Pill, scrisă de Holly Grigg-Spall.
Cele mai multe dintre femeile care utilizează pilula anticoncepţională nu deţin informaţii suplimentare faţă de cele furnizate de reclamele companiilor de medicamente.
„Enigma Contracepţiei: Beneficii şi Efecte Adverse” este un simpozion ce-şi deschide porţile oricărei persoane interesate de problema pusă în discuţie.
Vor fi efectuate prezentări asupra modului în care pilula anticoncepţională afectează:
– alegerea partenerului (da, influenţează acest tip de alegere);
– libidoul (dorinţa sexuală);
– sistemul hormonal feminin;
– creierul;
– absorbţia elementelor nutritive;
– fătul, în cazul în care sarcina se instalează în timpul tratamentului cu anticoncepţionale (da, se poate întâmpla).
Va lua cuvântul şi academicianul Lionel Tiger, profesor de antropologie darwinistă în cadrul Universităţii Rutgers, acesta fiind cunoscut pentru felul în care corelează informaţiile din domeniul biologiei cu cele din domeniul social şi, conform website-ului său, în prezent „îşi concentrează atenţia asupra aspectelor reprezentate de:
• centrele de zi,
• tinerii bărbaţi,
• chestiunea pilulei contraceptive,
• repartiţia demografică în universităţi,
• forţa de muncă,
• modalităţile prin care oamenii se înstrăinează din ce în ce mai mult faţă de propriile lor rădăcini biologice.
În continuare puteţi citi transcrierea mini-documentarului de 8 minute prezentat în videoclipul de mai sus:
Prezentator: Aceasta este o tabletă contraceptivă administrată pe cale orală, conţinând o combinaţie de estrogen şi progestogen. Este cunoscută sub denumirea de pilulă anticoncepţională – primul medicament creat special pentru a trata femeile sănătoase!
Cercetator: „Pentru femeile anilor ‘60, pilula anticoncepţională reprezenta cheia lor către mult râvnita libertate sexuală.”
Ceccile Richards, reprezentant al asociaţiei americane Planned Parenthood: “Pilula anticoncepţională a schimbat radical capacitatea femeilor de a-şi urma visurile, oricare ar fi fost acelea.”
La ora actuală, pilula anticoncepţională este utilizată de 100 de milioane de femei din toată lumea.
John O’Dea, medic endocrinolog: „Femeile tinere dau pe gât pilula anticoncepţională ca pe o bomboană.”
Cercetător: „Atunci când pilula anticoncepţională suprimă acţiunea hormonului care induce ovulaţia (FSH ), aceasta suprimă, în acelaşi timp, şi emoţiile persoanei care ingerează pilula.”
63,7% dintre femeile care utilizează pilula anticoncepţională, renunţă la ea din primul an de utilizare ca urmare a efectelor secundare induse.
Reporter: „Te-ai confruntat cu vreun efect secundar în urma utilizării pilulei anticoncepţionale?”
Respondenta 1: „Imediat după ce am început să utilizez pilula anticoncepţionala, am constatat că, din punct de vedere emoţional, aveam reacţii complet iraţionale.”
Respondenta 2: „Uneori aveam reacţii aproape maniacale.”
În alte cazuri, însă, reacţiile secundare pot fi fatale. Iată, în continuare, tristele dovezi ale potenţialului ucigaş al pilulei anticoncepţionale.
Cazul 1: Erika Langhart, 24 de ani – moartă ca urmare a utilizării dispozitivului hormonal NuvaRing
Erika Langhart, o tânără de 24 de ani, sănătoasă şi plină de energie, a leşinat în apartamentul ei din Virginia. Nu şi-a mai recăpătat cunoştinţa.
Karen Langhart, mama Erikai: „A fost luată de o Ambulanţă. Atât în ambulanţă, în drum spre spital, cât şi la spital, în camera de gardă, a suferit multiple infarcturi. Am reuşit să vorbesc cu medicul de gardă, care m-a întrebat dacă Erika folosea metode hormonale de contracepţie. Am răspuns afirmativ, spunându-i că Erika folosea NuvaRing. Auzind asta, doctorul a spus: „Cred că asta este cauza [problemelor medicale ale Erikăi].”
NuvaRing este un dispozitiv de contracepţie hormonală care, la rândul lui, conţine o progestină de generaţia a treia.
Rick Langhart, tatăl Erikăi: „A doua zi, de dimineaţă, ne-am dus la ea să vedem în ce stare se află. Pleoapele Erikăi clipeau, ceea ce ne-a făcut să credem că îşi va reveni. Ulterior, însă, am aflat că acel fenomen era consecinţa faptului că creierul ei înceta să mai funcţioneze.”
Karen Langhart, mama Erikăi: „Unul dintre medici a pus radiografia pulmonară a Erikăi pe ecranul de vizualizare a radiografiilor şi, indicând o zonă pe radiografie, a spus: ‘Ăsta a fost provocat de NuvaRing’.”
La data de 13 iunie 2014, în cadrul conferinţei ţinute în Waschington DC de către Asociaţia Americană pentru Dezvoltare Ştiinţifică, Karen Langhart (mama Erikăi Langhart, decedată datorită emboliei pulmonare provocate de dispozitivul de contracepţie hormonală NuvaRing) se adresează unui grup de experţi, membri ai acestei asociaţii. Iată conţinutul discursului ei: „Dacă fiica dumneavoastră ar muri ca urmare a unei embolii pulmonare, a unui accident vascular cerebral sau a unui infarct, determinate de acţiunea hormonilor conţinuţi în dispozitivul de contracepţie hormonală NuvaRing, aţi continua să consideraţi şi să susţineţi că acest medicament prezintă un factori de risc acceptabil? ”
Iată şi răspunsurile primite din partea experţilor ce au prezidat conferinţa:
Michael Rosenblatt, Directorul de Marketing al companiei Merck&Co: „Considerăm că prospectul medicamentului a fost conceput în mod corespunzător.”
Cazul 2: Lauren Alexander, 20 de ani – moartă ca urmare a utilizării unui tip de pilulă anticoncepţională pe bază de drospirenonă.
Jane Alexander, mama lui Lauren, declară plângând: „Fiica noastră, copilul nostru în vârstă de douăzeci de ani, era în moarte cerebrală”.
La ce riscuri se supun femeile pentru a preveni apariţia unei sarcini nedorite?
Jane Alexander, mama lui Lauren: „Poţi alege orice pilulă vrei, dar, înainte de a face alegerea, trebuie să fii foarte bine informată cu privire la riscurile la care te expui.”
Lauren Alexander era o tânără şi sănătoasă fată în vârstă de 20 de ani, atunci când i s-a eliberat o reţetă pentru una dintre variantele pilulei anticoncepţionale Yaz.
Mama lui Lauren Alexader continuă să relateze: „Îmi amintesc perfect ziua în care Lauren a urcat la volanul maşinii ei, spunând: ²[medicul] m-a trecut pe pilula anticoncepţională. Va fi grozav pentru că, nu numai că mă va proteja împotriva unei sarcini nedorite, dar, fiind o pilulă de nouă generaţie, va preveni apariţia Sindromului Pre-Menstrual şi îmi va ameliora acneea². Pentru ea, această pilulă era, aşa cum chiar ea a spus, ‘pilula-minune’ „.
Yaz, asemenea dispozitivelor hormonale, precum şi a altor pilule anticoncepţionale de nouă generaţie, conţine progestine (tipuri de progesteron) aparţinând celei de-a treia generaţii de pilule anticoncepţionale orale.
Doctor John O’Dea, medic endocrinolog: „De curând au fost dezvoltate aceste noi tipuri de progestine. Nu sunt ginecolog, nu sunt nici om de afaceri, aşa că nu ştiu care a fost motivul. Singurul aspect important de ştiut este faptul că administrarea acestor pilule de nouă generaţie creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge la femeile cărora le sunt administrate.”
Ziarul New York Times: „Studiu: Pilula anticoncepţională Yaz prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cheagurilor de sânge” (Duff Wilson, 26 octombrie 2011) Un nou studiu, efectuat timp de nouă ani pe un număr de 1.300.000 de femei din Danemarca, a revelat faptul că pilulele anticoncepţionale de nouă generaţie, inclusiv Yaz (cea mai bine vândută pilulă la ora actuală), prezintă un risc crescut de dezvoltare a cheagurilor de sânge, un real pericol pentru viaţa utilizatoarelor.
Ziarul The Telegraph: „Pilulele anticoncepţionale de nouă generaţie cresc de patru ori riscul apariţiei cheagurilor de sânge”. Anticoncepţionalele din a treia generaţie, precum Yasmin, Femodene şi Marvelon, cresc de patru ori riscul apariţiei cheagurilor de sânge.
Mărturie a lui Devon Bell, fostă utilizatoare de pilule anticoncepţionale pe bază de drospirenonă: „Mi s-a întâmplat chiar mie: pilula mea anticoncepţională mi-a provocat embolie pulmonară! Intrând în salon, medicul meu mi-a spus: ‘Plămânii tăi sunt plini de cheaguri mari de sânge. Exact în momentul în care se pregătea să mă ducă în secţia de Terapie Intensivă (eng. I.C.U. – Intensive Care Unit), acesta m-a întrebat dacă folosesc cumva pilule anticoncepţionale. I-am răspuns afirmativ, după care m-a întrebat ce pilulă iau. I-am spus că folosesc Yaz. Auzind asta, mi-a spus aşa: ‘Vestea bună este că te afli aici. Vestea rea este că, majoritatea femeilor care au folosit Yaz, n-au mai apucat să ajungă la spital’. ‘Nu-i aşa că e ciudat?’, i-am întrebat pe medicii din spital. Aceştia au dat din cap în semn că NU era ciudat, spunându-mi că li se întâmplă în mod frecvent să descopere cheaguri de sânge la femei tinere care, altfel, sunt sănătoase. În aproape toate cazurile, cheagurile de sânge au fost cauzate de pilula anticoncepţională.”
Tatăl lui Lauren Alexander desface hârtia conţinând prospectul pilulei anticoncepţionale prescrise fiicei lui, moartă în urma unei embolii pulmonare datorate pilulei. Prospectul, constând în proporţie de 95% din contraindicaţii, se desfăşoară pe ambele părţi ale unei coli de hârtie de format A2. Mama lui Lauren citeşte din prospect: “Tromboză şi alte afecţiuni vasculare… [încercând să descifreze cuvântul] Nici măcar nu înţeleg ce scrie”. Apoi, luând cutia pilulelor şi îndreptând-o spre camera de luat vederi, spune: „Chestia asta [cutia de anticoncepţionale] trebuie să aibă aplicată pe ea, la vedere, o etichetă mare cu avertisment, aşa cum găsim şi pe pachetele de ţigări. Aţi văzut că, pe pachetele de ţigări, scrie mare: „Asta te poate UCIDE!”. Acelaşi lucru trebuie scris şi pe cutiile cu pilule anticoncepţionale!
Compania farmaceutică Bayer a plătit daune în valoare de 1.600.000.000 (un miliard şase sute de milioane) de dolari unui număr de 6.800 de femei grav afectate de pilula anticoncepţională Yaz, incluzând peste 100 de decese.
Cazul 3: Brittany Michelle Malone (12.07.1989 – 06.12.2012) – moare la vârstă de 23 de ani, ca urmare a utilizării dispozitivului hormonal NuvaRing
Ashley Malone, sora lui Brittany: „Eram toate trei în dormitor, pregătindu-ne de petrecere. Am mers toate trei într-un club. Îmi amintesc că, imediat ce am intrat în club, [Brittany] a spus că zgomotul era foarte puternic”.
Morgan Malone, sora lui Brittany: „Apoi, când am ajuns [toate trei] pe ringul de dans (ne place foarte mult să dansăm), [Brittany] a spus ‘N-am chef de dans’, ceea ce mi s-a părut foarte ciudat, pentru că noi întotdeauna ieşeam special pentru a dansa. Îmi spunea că îşi simţea inimă bătând foarte puternic.”
Ashley Malone, sora lui Brittany: „Apoi, dintr-o dată, i s-au dat ochii peste cap iar ea a căzut pe-o parte. După ce am ajuns cu ea la spital, eu le-am spus medicilor că Brittany nu folosea nici un fel de medicament. Dar mama a spus: ‘Stai puţin! Brittany folosea o metodă hormonală de contracepţie.’ Nici nu-mi trecuse prin cap aşa ceva!”
Ashley Malone, sora lui Brittany: „Nu vreau ca aşa ceva să se mai întâmple şi altor familii.”
Dr. Kelly Brogan: „Atunci când te gândeşti să utilizezi metode farmaceutice pe indivizi sănătoşi, este destul de uşor să uiţi de faptul că, în realitate, te foloseşti de un tratament medicamentos cu potenţiale efecte secundare şi riscuri [la adresa individului asupra căruia se aplică acest tratament]”.
După moartea fiicei sale (Brittany Michelle Malone), Dana Malone, mama surorilor Malone, a cumpărat toate exemplarele unui număr al revistei glossy ‘The Vanity Fair’, ce conţinea un articol special legat de pericolul utilizării contracepţiei hormonale (“Pilula anticoncepţională: ucigaşul din tine?”). După ce le-a cumpărat, a lipit pe coperta fiecărui exemplar, bileţele de atenţionare conţinând textul “Atenţie! Pilula anticoncepţională pe care o foloseşti te poate UCIDE!! Te rog, citeşte mai departe”, indicând, cu ajutorul unei săgeţi, spre titlul încercuit al articolului cu pricina.
Dana Malone, povestind despre experienţa prin care a trecut: „Am cumpărat toate exemplarele acelui număr al revistei [‘The Vanity Fair’]. După cum era de aşteptat, vânzătorul m-a întrebat de ce le cumpăr pe toate şi dacă sunt cumva din interiorul industriei. Drept răspuns, i-am spus că fiica mea tocmai a murit datorită contracepţiei hormonale, apoi i-am arătat articolul. În ziua în care le-am cumpărat, una dintre casiere mi-a spus că şi ea începuse să ia pilule anticoncepţionale cu o lună în urmă, şi că îi apăruse o durere în partea superioară a coapsei. I-am spus că trebuie să se prezinte de urgenţă la un control medical, apoi i-am oferit un exemplar al revistei proaspăt cumpărate, pe care lipisem bileţelul de avertizare.”
Joe Malone, tatăl surorilor Malone: „Mii de procese intentate, dar medicamentele respective încă sunt disponibile pe piaţă? Mi s-a spus să depun o plângere la FDA . Am depus plângere şi mi s-a spus că n-au suficiente fonduri pentru a răspunde tuturor plângerilor pe care le primesc. Atunci le-am spus: ‘Dar fiica mea a murit! A murit din cauza acestui preparat hormonal!’
Joe Malone, tatăl surorilor Malone: „Nu sunt împotriva guvernului sau a FDA, dar, când am văzut în ce situaţie mă aflu, m-am întrebat ‘Eu ce fac acum?’ „.
Joe Malone, tatăl surorilor Malone: „Moartea propriului copil este o experienţă pe care n-o doreşti nimănui”.
Compania farmaceutică Merck&Co a plătit daune în valoare de 100.000.000 (o sută de milioane) de dolari unui număr de 3.800 de femei grav afectate de dispozitivul de contracepţie hormonală NuvaRing, incluzând 83 de decese.
Declaraţia oficială a companiei Merck&Co.: „Cheagurile de sânge sunt de multă vreme cunoscute că reprezentând un factor de risc asociat utilizării preparatelor hormonale combinate. Rămânem încrezători în siguranţa şi eficacitatea dispozitivului de contracepţie hormonală NuvaRing.”
În loc de concluzie:
Reporter: „La momentul actual, utilizezi pilule anticoncepţionale sau altă metodă de contracepţie hormonală?”
Respondentă: „Utilizez NuvaRing.”
Reporter: „Cum poţi caracteriza experienţa ta cu dispozitivul NuvaRing?”
Respondentă: „Mă simt foarte, foarte bine cu acest dispozitiv. Îmi place foarte mult. Am auzit foarte multe controverse legate de el, astfel încât faptul că îl utilizez a început să mă îngrijoreze. Dar, până la urmă, este o chestiune de alegere – de alegere a otrăvii pe care o vei utiliza.”
Joe Malone, tatăl surorilor Malone: „Să zicem că avem o cameră în care se află 10.000 de femei. Tu vii şi le spui în felul următor: ‘Vă pot oferi un dispozitiv foarte comod, pe care să-l introduceţi în corpul vostru timp de trei săptămâni, apoi să-l scoateţi timp de o săptămână, astfel încât să nu mai aveţi grija de a lua pilula anticoncepţională în fiecare zi, la aceeaşi oră. DAR… câteva dintre voi vor muri din cauza acestui dispozitiv.’ Mă întreb, în aceste condiţii, câte dintre femeile din acea încăpere ar fi dispuse să-l utilizeze, dacă ar şti că există alternative mult mai sigure?
Producătorii de medicamente raportează distribuţia riscului de apariţie a cheagurilor de sânge astfel:
– 13.7 cazuri, pe un eşantion de 10.000 de femei care au utilizat pilula anticoncepţionala Yaz;
– 7.75 cazuri, pe un eşantion de 10.000 de femei care au utilizat inelul contraceptiv NuvaRing.
–
De asemenea, producătorii de medicamente precizează faptul că riscul de apariţie a cheagurilor de sânge pe parcursul utilizării preparatelor hormonale combinate este mai scăzut faţă de riscul existent pe perioada unei sarcini.
Tatăl lui Lauren Alexander: „Producătorii de medicamente forţează statisticile, afirmând chiar că acest tip de preparate hormonale ar fi mai sigure decât o sarcină. Dar, ceea ce eu vrea să întreb în contrapondere, este următorul lucru: ce s-ar fi întâmplat dacă fiicei noastre NU i-ar fi fost administrat acest tip de tratament? Companiile de medicamente se folosesc de evenimentul unei potenţiale sarcini ca argument pentru utilizarea preparatelor lor hormonale. Din punctul meu de vedere, adevăratul argument ar trebui să fie comparaţia între aceste tipuri de preparate hormonale ca instrumente de prevenire a unei sarcini, şi alte metode de prevenire a unei sarcini.”
Karen Langhart, mama Erikăi: „Fiica noastră a fost un om foarte puternic. Tot ce ne dorim acum să facem, pentru a-i cinsti memoria, este să le informăm pe femei cu privire la pericolele utilizării preparatelor hormonale ca metodă de prevenire a unei sarcini. Dacă Erika ar fi ştiut atunci ceea ce ştim noi acum, azi ar fi fost aici, cu noi, implicându-se în acest proces de informare şi educare a femeilor, pentru că ar fi fost revoltată de riscurile la care producătorii de medicamente expun în mod conştient femeile, prin intermediul contracepţiei hormonale”.
sursa http://stiripentruviata.ro