Beneficiile mentale şi emoţionale ale postului. Părere a medicinei

Cred ca mulţi dintre cei care ţin post sau îşi propun să ţină post şi-au pus întrebarea: de ce este bine să ţii post? Ce efecte are postul asupra minţii şi sufletului? Potrivit teologilor, postul are două aspecte: unul trupesc si altul sufletesc, spiritual, ceea ce corespunde postului extern si postului intern, care însă constituie o unitate.

Beneficiile mentale şi emoţionale ale postului

Postul conferă claritate şi putere de concentrare şi poate deveni un instrument benefic în această perioadă. Eficienţa acţiunilor de zi cu zi creşte în mod semnificativ, iar performanţele intelectuale sunt amplificate. Postul conferă un sentiment de flexibilitate şi mai multă energie. Multe persoane obişnuite cu postul găsesc această activitate de ajutor în momentele în care au nevoie de un impuls de energie pentru un propiect important sau un termen de predare. Postul este recomandat şi în cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energiile organismului, nemaifiind orientate către procesul de digestie (care canalizează o mare parte din acestea) sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor.

Se practică în calitatea metoda terapeutică: Se consideră că postind o zi pe săptămână îi oferim organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Un post de trei zile ne debarasează corpul de toxine şi curăţă sângele, unul de cinci zile iniţiază procesul de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar și cu cît este mai lung cu atît mai folositor. Pe toată durata postului complet, băutul apei este obligatoriu, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru evitarea deshidratării şi a blocajului renal.

Să nu uităm însă si de efectele care le exercită asupra sufuletului. Un al beneficiu al postului este faptul că ne încurajează să ne concentrăm atenţia spre interior, să ascultăm şi să devenim mai atenţi. Şi acel timp petrecut în tăcere, doar cu tine îţi va permite un mai mare sentiment de apropiere cu divinitatea şi cu propria fiinţă.

Vă dorim sănătate prin post!

Cu drag, articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.