Ce este iubirea?

– Ma intalnesc cu o fata, insa cu mine nu se in­tampla intotdeauna ceea ce spun altii despre iubire. Nu sunt in al noualea cer, ci ma tem ca ea va pleca cu altcineva dintr-odata, insa am si alte multe temeri. Cum sa cunosc iubirea adevarata?

– Cititi cu atentie, de cateva ori, Epistola intai catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel. Aco­lo veti gasi o definitie clara a iubirii crestinesti. Aceasta epistola seamana cu un imn desavarsit al iubirii. In lumina lui, veti putea vedea si apre­cia starea dumneavoastra sufleteasca si veti tra­ge usor concluzii.

– Se spune ca poti castiga increderea omului, insa nu si iubirea. Aceasta este un dar de la Dumnezeu. Cum descoperim acest dar? Sau acest lucru devine el singur evident atunci cand se intampla? Cum sa nu gresesti si sa nu te grabesti la alegerea tovarasului de viata? Ce rugaciuni se pot citi atunci cand te hotarasti sa intemeiezi o familie? Sau sa le lasam pe toate la voia lui Dumnezeu?

– Personalitatea omului este mai complicata decat orice alt sistem. Nu exista test pentru iubi­re, deoarece nu iubesti calitati separate ale omu­lui, ci pe acesta, ca persoana intreaga. Trebuie sa ne rugam in orice imprejurare a vietii si cu atat mai mult inainte de un moment atat de impor­tant ca hotararea de a intemeia o familie. Du­pa traditie, pentru acest lucru trebuie sa te rogi Maicii Domnului, in fata icoanei Sale din Kazan, si Sfintilor imparati intocmai cu Apostolii, Con­stantin si maica sa Elena. Insa te poti ruga pen­tru orice, oricarui sfant, deoarece in ei se afla Du­hul Sfant. Cititi despre deosebirea dintre iubirea sufleteasca si cea duhovniceasca la Sfantul Ignatie Briancianinov (Opere, volumele 1 si 2). Cititi despre insusirile iubirii crestine la Epistola intai catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel. Lasati toate in voia lui Dumnezeu – asta nu inseamna deloc ca dumneavoastra nu faceti nimic. Omului i s-au dat mintea, spiritul de observatie si intui­tia, ca sa foloseasca aceste daruri, insa, in acest caz, trebuie sa nadajduiti la voia lui Dumnezeu.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.