Treziți-vă părinții…

Aveam 17 ani, ama 40. Abia începeam să construim relații de prietenie cu mama. Nu pentru că pînă atunci eram dușmani, dar pentru că totul era deja fixat, muncă, orar, interdicții. Și iată am început să ieșim cu sporuri și la egalitate.

În vremea aceea, ea era … Obosită. Oricare încercare de a a mea să o stimulez sau să o provoc ca să o înveselesc sau să îi ridic dispoziția, poate chiar cîteodată și cu metode tinerești, nu aveau success. ,,Cum să merge eu? Unde să plec eu la această vîrstă? Numai ce am venit de la serviciu, lasă-mă în pace.” Se părea că odată avea un plan, pe care aproape că l-a îndeplinit,  dar acum a rămas doar ca să se țină de grafic, format în timp de mulți ani.

Dar iată că odată, fără de nădejde, îi zic, ,,Mamă, hai la patinoar.” Vă spun sincer că nu am așteptat nici un răspuns. Am lipit-o ca nuca de perete. Nu mă așteptam la răspuns pozitiv, doar la unul cu sarcasm. Dar ei i-au strălucit ochii. ,,Să mergem!” S-a dovedit că în copilărie lîngă casa lor era un lac unde patinua des. Dar ultima data ea a fost pe gheață cu 20 de ani în urmă.

Cât timp am legat șireturile tot mâ gândeam că ea glumește cu mine și în orice moment îmi va zice ,,Tu ce chiar m-ai crezut. Tu crezi că la vârsta mea voi merge la patinuar?” și ne vom întoarce acasă.

M-am rezemat în piciorul stâng, m-am încleștat de marginea de fier și am strigat peste umăr grijulie, ,,Apucă-te de balustrade. Cel mai important, dacă cazi, ai grijă la degete să nu meargă cineva să ți le taie.” Doar că mama nu mai era lângă mine. Cât timp eu eroic m-am încălțat, ea deja făcuse câteva cercuri. Și încă câteva. Apoi iarăși. Așa o oră întreagă. Și chiar după asta, ea nu era …obosită!

Ea atunci nu știa că în următorii zece ani, avea să-și schimbe serviciul câteva ori, să-și facă cont de facebook și tinder, să slăbească fantastic, să-și permit a-și cumpăra haine noi și frumoase, să aibă grijă de ea; a început să-mi trimită smile și chiar să glumească frumos pe seama mea.

De ce vă spun toate acestea… Înțelegeți și voi și transmiteți și la alții: viața se poate începe din nou în orice vreme. Și câteodată, doar trebuie să trezești în tine copilul cel curat și dornic de viață, care iubește foarte mult să se plimbe pe patine.

Tradus din limba rusă de pe ft4brain.com

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.