Fii smerită, dar nu umilită. Fii răbdătoare, dar nu nerespectată. Fii bună, dar nu o păpușă.

Draga mea, cu toții știm că nu îți este ușor să trăiești într-o lume în care toți ceilalți par să fie mai puternici decât tine și că tu ești de fapt o învingătoare în fiecare zi prin însăși natura ta. Lupți zilnic pentru familia ta, pentru tine, pentru toți cei din jur. Te lupți cu valul continuu de vase din bucătărie, cu hainele ce par să se murdărească continuu, cu fiecare strigăt al celor din jur pentru a-i ajuta, cu toate cerințele de la serviciu și cu toate cutumele societății.

Totuși, nu uita niciodată că și Iisus Hristos a avut o Mamă, o fecioară care a redefinit locul femeii în lume. Puternică chiar și în cele mai cumplite momente, Ea a ajuns să ne fie tuturor o mamă, o prietenă în rugăciune și un model cât se poate de bun pentru fiecare dintre femei. Cu cât respect și smerenie o privesc toți!

Îmi vine greu să cred că nu ți-ai dori să fii și tu respectată de toți din jurul tău, dar pentru a ajunge la acel nivel trebuie să te respecți mai întâi pe tine. Așa că, te rog, fugi de orice glumă fără perdea, de orice aluzie spre ce nu se cade și nu încuraja astfel de comportamente. Gândește-te că dacă tu accepți o astfel de faptă și o acceptă și prietena ta și sora ta și mama ta, astfel, va trebui să o înghită ca cel mai cumplit nod în gât, și fiica ta, nepoțica ta sau orice altă ființă dragă ție. Nu uita că de la vorbă la faptă nu este decât un pas. Fugi de cei care-și permit prea mult și neagă-le dreptul de a-și permite. Faptul că trăiești într-o societate liberă nu îți îngăduie ție, ca fiică a creștinătății, să pleci capul în fața oricărei vorbe sau atingeri ca și cum nu s-ar întâmpla nimic. Îți poți mutila ființa interioară fără să îți dai seama și cât de cruntă mi se pare palma pe care ai da-o dragostei tale.

Arată-te ca o soție creștină tuturor celor din jur atât femeilor, cât și bărbaților. Vorbește lustruindu-ți cuvintele prin gândire și credință și nu fă niciodată ceea ce știi că ție nu ți-ar tihni. „La mulți ani!” se poate se zice și doar verbal și multe situații incomode se pot rezolva cu tact. Nimeni nu te poate forța să zâmbești la vorbe necuviincioase și nimeni nu ar trebui să îți vorbească nepotrivit. Nu uita că respectându-te pe tine în astfel de cazuri, respecți și voia Lui Dumnezeu, dar și un jurământ pe care l-ai făcut soțului tău.

Totuși, dacă simți că nu poți să-ți tai voia și te lași ispită de vorbe și de fapte cu subînțeles, subliniază faptul că doar tu ești așa, nu toate femeile se coboară în mâl trăgând pe altele după ele. Bulgărele de zăpadă devine imens când tu zâmbești la o glumă fără perdea și azi și mâine, poimâine, așa că permite-ți doar ce știi că poți să-ți asumi. Nu uita că în fața celorlalți faptul că tu accepți îți atașează o serie de apelative și că o altă femeie nu merită să îți care faptele în spate. Seriozitatea, nu înseamnă că cealaltă nu are simțul umorului. Ceea ce ție îți place s-ar putea ca pe alta să deranjeze, așa că mai bine comportă-te ca ceea ce vrei să fii, să devii, nu ca o păpușă cu care poate vorbi oricine oricum și pe care o poate îmbrățișa oricând pentru a râde. Asumă-ți și riscul ca femeile să te judece mai aspru decât toți, pentru că le dai și lor o față nouă, pătată, pe care n-o vor accepta de dragul tău.

În speranța că paragraful de mai sus nu ți se potrivește deloc, luptă, luptă în continuare și pentru dreptul tău de a fi femeie creștină așa cum te-a lăsat Dumnezeu și nu cum vor alții să fii pentru că par mai puternici. Fii smerită, dar nu umilită. Fii veselă, dar nu stridentă. Fii răbdătoare, dar nu nerespectată. Fii bună, dar nu o păpușă.

Doamne ajută!

(Alexandra Clipa)

Articol relatat de portalul ortodoxiatinerilor

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.