Să selectăm ce muzică ascultăm: Smiley și nu rock satanic
Muzica are un rol important în viața omului, mai ales a tînărului, și mai ales în ziua de astăzi, unde întîlnim reclame ieftine de genul ,,muzica este oxigenul meu”. Oxigenul unui om este educația, cunoștința, rugăciunea, părinții, Dumnezeu și nicidecum o boxă portabilă de la Jbl.
În general, este ideal să ascultăm cîntări bisericești. Ele sunt foarte variate. Pentru orice gust. Cor de femei, lin sau puternic. Cor de bărbați, psaltic, bizantin, lin, puternic, vioi. Cor mixt, bisericesc sau de mănăstire. Cîntece din cult sau tradiționale. Lucrări din sfintele slujbe sau laude și slăviri.
În cazul următor, dacă nu putem asculta doar cîntece bisericești, ar trebuie să ascultăm o muzică liniștită, creativă: clasică. Benefeciul ei este în primul rînd că, nu ne infectăm de patimi și porniri rele de la restul genurilor de muzică, apoi este o muzică fără caraceristici străine, are doar ce îi este propriu.
În cazul cînd mai ascultăm și muzică lumească, să fim foarte atenți și cumpătați, în alegerea pe care o facem. Sunt sigur că simțiți cum mesajul și ritmul unui cîntec vi se transmite și intrați în starea cîntărețului.
Într-o încercare disperată personală, în cazul în care nu veți asculta o muzică de suflet, v-aș îndemna să vă alegeți cîntecele din muzica ușoară și să nu ascultați orice. Prețuiți frumosul! Iubiți înfrînarea, cumpătarea și înțelepciunea! Fiți cu dor de sfînt!
În cazul că nu ascultați o muzică bisericească, poate vă place Chatarsis cu ,,Bucurați-vă prieteni”, ,,În inima trăiește Dumnezeu”, sau alți autori care cîntă despre virtuți. Opriți-vă la Smiley, la anumite cîntece desigur. Dau exemplu: ,,Ai grijă de femeia ta”, ,,Vals”, ,,Aprinde scînteia”, ,,De unde vii la ora asta”, ,,Acasă”. Aceste cîntece, undeva, conțin un mesaj bun, o scînteie care ar trebui să vă aprindă o alegere corectă: de a vă iubi familia, soția, hărnicia, munca, copilăria, binele, de a avea credință; ele vorbesc chiar de o viață viitoare, de răsplata faptelor, de infidelitate ca un fapt negativ, de puritate. Mesajul lor nu este integral folositor, dar față de alte exprimări, concepția despre viață pare a fi mai bună!
Probabil mai sunt și alte cîntece, poate și la alți interpreți, care sunt difuzate foarte des la radio-uri și care sunt în top-uri și sunt cumpătate.
Evitați cîntecele incitante, îndrăznețe, amorale, pline de desfrînare, de patimă (99 % din cîntece), dacă vă doriți o minte limpede, un cuget curat și o inimă liberă.
Nu vă spurcați și nu vă întinați cu cîntece rok. Un cîntec la o chitară din lemn își are farmecul lui dar ce este mai mult este spre pierzare sufletească. Puteți să vă convingeți cît de strașnice și infiorătoare sunt videoclipurile cintecelor rok. Nu înseamnă că avem o frică și doar cei puternici ascultă rok sau muzică tare, dar înseamnă că cunoaștem rezultatele distructive la nivel fizic și sufletesc.
Am ascultat și eu în tinerețe un pic din Rammstein și mi se părea că unele cîntece sună liniștit, dar mai apoi am găsit versurile traduse și am descoperit mesaje obsecem, violente, răzbunătoare, blasfemie, laudă răului și încurajare de sinucidere sau depresie. Deasemenea am observat că tipul de muzică pe care îl asculți își lasă amprentă asupra comportamentului și chiar a abilităților de a scri, desena, de a te îmbrăca și comporta cotidian.
Vă rog să vă feriți de a asculta în exces și prea mult: muzică ușoară, lumească, populară, manele și toate tipurile de muzică. Este în benefeciul Dvs înfrînarea de la ele și înlocuirea lor cu uzică care conține rugăciune: muzică bisericească!
Să nu înțeleagă cineva că îndemn tinerii să asculte muzică ușoară, dar îndemn: să fiți atenți și conștienți ce mesaj auziți și îl puneți la inimă! În orice cîntec, ascultați ce mesaj conține și alegeți doar pe cel care vă este de folos! Luați aminte: folosul nu vine din plăcere dar din cumpătare! Plăcerea nu aduce bucurie dar înfrînarea este mama binecuvîntării în viață!
Toate aceste gînduri, vă rog să le luați ca un început, așa încît să ajungeți cu bucurie să ascultați muzică duhovnicească iar mai apoi, duhul bisericesc, să fie parte din viața Dvs!
Vă doresc un suflet liniștit!
preot Nicolai Boian