Sfaturi pentru somnul liniștit al bebelușilor
În această viață încercăm să le reușim pe toate însă doar atunci cind ne doarme copilul pe brațe înțelegem că aceasta este cea mai mare reușită. Somnul ocupă o parte considerabila din viața noastră și este foarte important și pentru bebeluși.
Conform statisticilor omul în decurs de o viață doarme circa 25 de ani iată de ce este important calitatea somnului pentru o viață sănătoasă. Pentru un copil somnul este o necesitate vitală,de aceea are nevoie de un somn echilibrat pentru ai facilita cresterea optimă in dependență de vârstă.
Iată câteva sfaturi referitor la somnul nou -născutului :
Fiecare copil are „cronometrul” său după care doarme. Nou-născutul sănătos doarme până la 16 ore pe zi , la 6 luni-14’5 ore. Poziția optimă a copilului in timpul somnului este poziția pe spate ca moment de protecție în preintimpinarea „sindromului de moarte subită „.
Când copilul doarme pe burtă, se poate produce obstrucția căilor respiratorii cu inspirația bioxidului de carbon propriu, mai ales cind doarme pe saltea moale sau pernă. Copiii au unele deprinderi steriotipice -și pentru ca ei să doarmă „cer prin plâns să fie luați în brațe „, legănati sau alimentați. Unii copii în fiecare noapte solicita acest ritual . Copii trebuie obișnuiți să doarmă singuri. Copiii neliniștiți nu trebuie numaidecât legănati, dar, pur și simplu, liniștit prin mingiere, până când copilul se va obișnui să doarmă singur.
De fiecare dată trebuie să determinam dacă aceste dereglări de somn nu au un substrat de dereglări perinatale. Pentru a oferi o securitate și mai mare în timpul somnului: recomandați utilizarea saltelelor tari bine adaptate la dimensiunile patului. De asemenea, nu se recomanda utilizarea pernelor. Chiar dacă părinților le este frică că nu vor auzi copilului noaptea, nu se recomandă să doarmă împreună cu copilul, locul cel mai sigur pentru copil este patul lui.
Una din cele mai bune metode de linistire și de adormire a copilului este comunicarea cit de timpurie, relațiile de afecțiune si nu în ultimul rind: o rugăciune înaintea somnului. Îi asigură liniștea si siguranța de care are nevoie .
Un lucru deosebit de important este să învățământ să își facă singur rugăciunea atunci când va fi apt pentru aceasta, pentru stabilirea relație si aducerea la cunoștință cu divinitatea si puterea supremă, cu Dumnezeu.
Sănătate vouă si familiei dumneavoastră.
articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni