Descoperiți un izvor de violență !

În societatea zilelor noastre comportamentul copiilor tinde să fie din ce în ce mai violent. Nu există părinte care să nu fi auzit măcar odată de la copilul său că a fost bătut la şcoală sau că copilul său a bătut pe cineva. Aparent parcă ne comportăm şi vorbim frumos în faţă copiilor noştri , dar conduita lor este diferită de așteptările noastre.

În asemenea cazuri sa nu uităm că o influenţă enormă asupra copiilor o are televizorul şi în special programele şi filmele cu secvențe violente (crime, omoruri) pe care ei le urmăresc în prezenţa sau lipsa noastră.

Faptul că violenţa din media constitue una din cele mai importante cauze ale violenţei în lumea reală este dovedit în peste 1000 de studii şi articole. Din majoritatea studiilor, rezultă că violenţa la televizor are următoarele efecte:

  1. Facilitează agresivitatea şi comportamentul antisocial;
  2. Dezvoltă insensibilitatea la violenţă sau la victimile violenţei;
  3. Intensifică percepţia telespectatorilor că trăiesc într-o lume periculoasă, în care ei pot deveni victime.

„Cercetările întreprinse demonstrează că expunerea pe termen lung la televiziune este un factor care cauzează aproape jumătate de omucideri în SUA; astfel 10 000 de omoruri ar putea fi prevenite anual dacă televiziunea ar transmite emisiuni cu mai puţină violenţă. Examinînd rata omorurilor şi a a furturilor făptuite de albi în America, Canada şi Africa de Sud s-a ajuns la concluzia că, după aproximativ 15 ani de la introducerea televiziunii în America şi Canada se poate constata dublarea ratei omuciderilor şi a furturilor. În aceiaşi perioadă, în Africa de Sud unde televizorul a fost introdus mult mai tîrziu (in anul 1973), în rîndul populaţiei albe de aceiaşi condiţie socio-culturală şi economică, rata s-a menţinut aproape constantă. Fenomenul a fost constatat mai tîrziu şi în alte ţări din Occident. De ce 15 ani? Atît timp e nevoie să treacă pentru a se maturiza o generaţie, în cazul nostru cea crescută cu televizorul.

Studiile au mai demonstrat că:

  1. rata omuciderilor a crescut mai întîi la oraş şi mai apoi în comunităţile rurale (televiziunea a fost introdusă pentru prima oară la oraș şi mai tîrziu s-a extins şi la sate);
  2. rata omuciderilor a crescut mai întîi în rândul albilor (minoritățile nu-şi permiteau la început să-şi cumpere televizor);
  3. rata criminalității a crescut mai întâi în acele regiuni unde televiziunea fusese introdusă cu mai mult timp în urmă.” (Centerwell, B. S., Television and violence Journal of the American Association, 267,22)

În privinţa sinuciderii, există mai multe studii care demonstrează o legătură strînsă între vizionatul TV şi actele sinucigaşe. Pentru a fi investigate efectele vizionării actelor sinucigaşe prezente în telenovelele de pe canalele americane, acestea au fost raportate la rata sinuciderilor din această ţară pe o perioada de 6 ani.

Concluzia?  Ori de cîte ori un personaj dintr-o telenovelă se sinucidea, timp de trei zile exista o creştere semnificativă a sinuciderilor în rîndul femeilor. Autorităţile au declarat că 28 de persoane s-au sinucis într-o singură săptămînă după ce au urmărit filmul Vînătoarea de cerbi, film care prezintă o lungă, interminabilă şi agonizantă scenă a unui „joc” sinucigaş. (Efectele micului ecran asupta minţii copilului  V. Gheorghiu 2013 Ed. Podromus)

Nu aveţi nevoie să îl priviţi !

Obligaţia ce mai mare a unui părinte înainte lui Dumnezeu este aceia de a-şi educa corect copiii. Pentru a nu creşte nişte copii plini de răutate şi ură trebuie să avem grijă ca de  mici să le umplem sufletul cu pace şi bunătate. Nu fiţi indiferenţi cu ce se ocupă copilul, ce prieteni are şi ce priveste la televizor, fiindcă orice imagine expresie sau comportament violent pe care îl vede copilul va tinde să îl repete în realitate, iar mai apoi există riscul ca acesta să devină obisnuinţă şi patimă .

Nu este înțelept cel care știe să pedepsească, ci cel care știe să prevină delictele copiilor” Sf. Ambrosie a Mediolanului

Prot. Andrei Percic

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.