Exemplu de dragoste și eroism. Interviu cu o Familie cu 12 copii
Familia preotului din satul Condrătești, r. Ungheni, este un model de eroism, de mărturisire vie a credinței în Dumnezeu și un exemplu de dragoste și dăruire. 12 copii educă Protoiereul Mitrofor Vasile Ceban împreună cu soția, Preoteasa Maria Ceban; fiecare copil, pe lîngă greutatea nașterii și a creșterii, aducînd cu el, un arsenal de bucurii!
Părintele Vasile este parohul bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului”, din s. Condrătești, r. Ungheni; și peste greutăți și neajunsuri, peste datorii și bucurii, se laudă cu 12 copiii, dintre care 5 băieți și 7 fete.
Cu binecuvîntarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, am realizat un interviu cu această familie. Vă propun să o cunoaștem mai de aproape, să ne minunăm de puterea de voință a părinților și să învățăm jertfirea de sine, mulțumirea și rugăciunea.
Preot Nicolai: Preacucernice Părinte Vasile și Doamnă Preoteasă Maria, în primul rînd, primiți admirația noastră pentru 12 acte de eroism, în care ați ales a salva viața și a aduce îngeri noi pe lume.
Știm cuvintele frumoase ale Sfîntul Vasile cel Mare care spune: ,,Copiii evlavioși sunt cea mai mare mângâiere pentru părinții evlavioși: sunt cea mai bună împodobire a părinților vii și cel mai bun monument al părinților morți!” Vrem să vă întrebăm, cum vă educați copiii ?
Protoiereu Vasile: Educația primită în copilăria noastră se reflectă în copiii noștri, așa cum ne spune Sf. Paisie Aghioritul că ,,numele pe care îl scrijeleşti pe scoarţa unui copac se va mări, va creşte odată cu el. La fel şi inima copilului tău. Ceea ce scrijeleşti în anii lui de gingăşie vei citi în cei care vor urma.” Astfel, noi ne străduim să educăm copiii noștri să fie niște creștini demni de urmat. Să postească cele 4 patru posturi de peste an cu, credință și rugăciune, de la mic la mare, cu toții împreună.
Să se împărtășească cu Sfintele Taine în fiecare post. Să aibă un comportament exemplar pentru restul copiilor și-n societate. Să asculte părinții și să respecte pe cei din jur. Omul creștin este un model perfect de cetățean, deoarece el are ca bază frica de Dumnezeu și iubirea față de oameni.
Preot Nicolai: Părinte Vasile, cît de importantă este munca în familie; munca pentru copii ?
Protoiereu Vasile: În familia noastră, munca este foarte importantă. Din motiv că de multe ori nu ne ajung resurse financiare, avem pământuri pe care le lucrăm împreună cu copiii noștri. Tot împreună cu copiii, pe lângă casă mai creștem și animale. Pe copii de mici i-am deprins să muncească, fiecare după vîrsta și puterea sa. Ne punem efortul ca copiii să iubească munca, să nu fie trîndavi și leneși, deoarece prin credință și muncă omul se proslăvește.
Preot Nicolai: Părinte, știm că în biserică vă rugați în fiecare Duminică și Sărbătoare pentru toată parohia Sfinției Voastre și pentru toată lumea, așa cum dealtfel se roagă Biserica Ortodoxă, dar spune-ți-ne vă rog, care este locul rugăciunii în cadrul familiei ?
Protoiereu Vasile: Rugăciunea în familia noastră este pe loc de frunte. Avem timp concret pentru rugăciune comună și deasemenea, rugăciunea, care este laudă, mulțumire și cerere către Domnul, este în inima fiecărui membru al familiei. În cadrul familiei noastre dragi, săvârșim rugăciunile de seară împreună, cu toată familia. Acest moment de rugăciune împreună, unește familia noastră mai mult și sporește dragostea între noi. Asemenea, rugăciunile mesei, înainte și după masă, le facem împreună.
Cu mare drag și recunoștință ne rugăm pentru toți cei care ne ajută și ne susțin. Pentru familia noastră orice ajutor este binevenit. Datorită rugăciunii Dumnezeu ne întărește și ne trimite ajutor, prin oamenii cei buni, la inima cărora ajunge bunătatea și mila.
Preot Nicolai: Părinte Vasile, 12 copii înseamnă 14 persoane la masă dimineața, 14 persoane la masa de prînz și 14 persoane la masa de seară. Deasemenea cite 12 atribute pentru fiecare necesitate cotidiană. Asa cum zice Parintele Sofronie Saharov că ,,Rare sunt sufletele care au destulă bărbăție pentru a ieși de pe cărările bătute ale mulțimilor de oameni, spre a trăi după poruncile lui Hristos în această lume căzuta”, va afirm ca sunteti o familie rară. Cu toate greutatile, vedem copiii sănătoși, îngrijiți, ascultători; cum treceți greutățile familiei?
Protoiereu Vasile: Greutățile familiei le trecem cu ajutorul Domnului, în care avem mare încredere. Cînd am decis să naștem copii, ne-am pus nădejdea în Dumnezeu și nu în oameni, dar fără oameni buni este greu! În situații mai grele se găsesc oameni de bună credință și ne ajută cu bani. Mai împrumutăm și când avem posibilitatea întoarcem datoriile înapoi. Așa trecem prin greutăți, cînd mai greu, cînd mai ușor, dar pentru toate mulțumim Domnului și Maicii Domnului care ne poartă de grijă. Așa cum zice Apostolul Pavel, ,,strîmtorați suntem, dar nu în lipsă!”
Preot Nicolai: Doamnă preoteasă Maria, spuneți-ne care sunt cele mai mari bucurii ale unei mame ?
Preoteasa Maria: Bucuriile cele mai mari ale oricărei mame sunt când vezi copiii sănătoși și ascultători.
Dar și atunci când la cele mai mari sărbători religioase, vin cu toții acasă și petrecem sărbătoarea împreună, este o bucurie care ne umple sufletul. Toate mamele și toți părinții știu acest lucru, dar păcat că nu toții copiii vizitează părinții lor, pentru a le face bucurie!
Preot Nicolai: Părinte Vasile, ca preot-paroh, pe lîngă grija de familie este necesar să aveți grijă și de Casa Domnului, și de enoriașii Sfintei Biserici din localitate. Povestiți-ne despre parohia Sfinției Voastre.
Protoiereu Vasile: La 7 noiembrie 1992, am venit în parohia din satul Condrătești cu hramul „Acoperemântul Maicii Domnului”. În anul 1993, am finisat reparația la casa parohială. În următorul an, 1994 am săpat fântână în curtea bisericii. Am restaurat în fața bisericii două răstigniri și multe altele lucrări. În anul 1998 am reparat biserica la exterior, tot atunci a fost sfințită de către Blagocinul raionului Ungheni, pe atunci Arhimandrit, Petru Mustață, actual, Vlădica nostru, cu un sobor de preoți. O reparație exterioară capitală am făcut între anii 2011 – 2012. Peste un an, în anul 2014 am făcut reparația capitală în interiorul bisericii. În toamna aceluiași an, 2014, în frunte cu Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, am săvârșit sfințirea bisericii.
Chiar dacă muncesc mult pentru familie, nu las deoparte sau pe planul doi Sfînta Biserică. Mă strădui totdeauna, să fac ce îmi este în putere. Îmi aduc aminte, în asemnea cazuri, de cuvintele lui Vladica nostru ,,Cum îți place ție, așa să faci și pentru Dumnezeu!”
Tot aici aș dori să mulțumesc foarte mult Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, care de fiecare dată, cînd ne adresăm după ajutor, sau chiar cînd ne întîlnim ocazional, nu ezită să ne ofere un ajutor material și să bucure întreaga familie.
Preot Nicolai: Părinte, cum credeți, care este viitorul tinerilor de astăzi ?
Protoiereu Vasile: Cred că viitorul tinerilor poate fi mai bun, numai dacă, toată lumea ar avea voință și credință, de-a face ceva mai bun. Pentru aceasta trebuie să educăm și să muncim împreună cu ei, împreună cu tinerii. Este necesar să le insuflăm credința în locul necredinței și frica de Dumnezeu care, cum spune Împăratul David, este ,,începutul înțelepciunii”.
Preot Nicolai: Părinte cît de des este necesar să frecventăm biserica ?
Protoiereu Vasile: De fiecare dată, pentru orice nevoie și necesitate, pentru laudă și mulțumire, este necesar de frecventat Sfînta Biserică. În mod regulamentar, Biserica trebuie frecventată în fiecare zi de duminică și sărbătoare.
Preot Nicolai: Deci, Biserica dintr-o localitate rurală, trebuie frecventată în fiecare zi, cînd în ea se săvîrșește Sfînta Liturghie!
Protoiereu Vasile: Așa este. Fiecare sătean, trebuie să aibă o cinste deosebită față de Biserica din satul lui și față de sfintele slujbe. Numai la Biserică poți primi darul cel mai înalt: Sfînta Împărtășanie. Participînd la Sfânta Liturghie, noi ne curățim de păcate și ne umplem de liniște și putere.
Preot Nicolai: Părinte, sunt mulți care judecă faptul că, dacă ai mulți copiii, nu poți să le dai necesarul, să le satisfaci dorințele și să îi educi corect.
Protoiereu Vasile: Pentru mine este o mîndrie că sunt Tată la 12 copiii. Eu spun că, nici nu trebuie să le satisfaci copiilor, orice capriciu, dorință sau moft, iar de necesar, ne îngrijim numaidecît. Cu toate acestea, într-o familie cu mulți copii, se dezvoltă prietenia, empatia, capacitatea de a ajuta, comunicarea, inteligența. Dealtfel, Părintele Paisie Aghioritul, recomandă tinerilor să-și ia soții din fetele familiilor numeroase, deoarece ,,copiii care cresc cu lipsuri materiale se obișnuiesc cu jertfirea de sine, și astfel se gândesc cum să-i ajute pe părinții lor”, astfel, credem că copiii noștri vor fi bun familiști.
Cît despre cei ce judecă, parafrazîndu-l pe Sfîntul Ioan Gură de Aur, care zice că ,,Judecă biserica că nu face milostenie doar cei zgîrciți”, pot spune că ,,judecă familiile cu mulți copii, doar cei ce iubesc comfortul, libertatea păcătoasă fără responsabilități și desfrîul”.
Preot Nicolai: Părinte, o ultimă întrebare, cum trebuie să se pregătească tinerii, pentru a avea o familie fericită ?
Protoiereu Vasile: Tinerii pentru a avea o familie fericită trebuie să fie buni creștini iar aceasta incude: să postească, să se mărturisească și să se împărtășească cu Sfintele Taine, periodic. Să fie cu frică și credință în Dumnezeu, cinstindu-l pe Domnul cu dragoste și atunci Domnul, neapărat îi v-a înzestra cu o familie fericită.
Vă mulțumesc foarte mult Preacucernice Părinte și Stimată Preoteasă, pentru interviul emoționant și moralizator. Eu, de astăzi, mă voi strădui să vă pomenesc cînd voi sluji Sfînta Liturghie și îndemn și pe Preoții care citesc acest articol să facă același lucru, pentru ca Dumnezeu să-și reverse din plin mila Sa, asupra familiei Dumneavoastră. Iar oamenii de bună credință, sunt îndemnați de a fi milostivi, deoarece ,,cine dă celui nevoiaș, pe Dumnezeu împrumută!” Doamne ajută!
Familia Ceban: Și noi vă mulțumim frumos!
Interviu realizat de Preot Nicolai Boian,
Președintele Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei,
a Vieții și Familiei Tradiționale”,
pentru site-ul www.familiafericita.wordpress.com
Suntem pentru Viață! Suntem pentru Familia Tradițională!