Gelozia distruge familia sănătoasă
Vorbim în special de familiile deja formate, unde soțul sau soția este prea gelos.
Prin gelozie nu controlezi persoana, dar o inhibezi în calitatea de iubit sau iubită. Lipsa de încredere are două părți: în persoana proprie și în persoana iubită.
Gelozia nemăsurată este o lipsă de încredere în persoana proprie deoarece ea în mod indirect presupune anumite gânduri ca și cum ar fi: ,,eu nu sunt suficient/sificientă de bun/bună; poate fi altul/alta mai frumos ca mine; poate să găsească pe altcineva mai iubitor/iubitoare ca mine; poate fi altcineva mai amabil/amabilă, tandru/tandră, grijuliu/grijulie ca mine; poate să plece cu altcineva mai bogat/bogată.” În aceste cazuri nu rămâne decât să dăruiești dragoste și să știi că ești iubit/iubită.
Lipsa de încredere în celălalt conduce persoana care e supusă geloziei la o închidere în sine și la o puterncă dorință de evadare. Gelozia manifestată continuu este obositoare și apăsătoare. ,,Nu există o fericire mai mare decât dragostea, și o pedeapsă mai ucigătoare decât gelozia.” (Lope de Vega). Iar pedeapsa este mare pentru propria persoană și pentru cealaltă de asemenea.
Gelozia distruge familia sănătoasă și fericită căreia nu-i lipsește nimic. ,,Că iubirea ca moartea e de tare și ca iadul de grozavă este gelozia. Săgețile ei sunt săgeți de foc și flacăra ei ca fulgerul din cer.” (Biblia, Cântări 8, 6)
Celebrul William Shakespeare ne dă o definiție extraordinară: ,,Gelozia e un monstru zămislit prin el însuși și născut din el însuși.”
Nu se cade a fi indiferenți. Nu se cade a da prilejuri sau suspiciuni de infidelitate. Se cuvine ca soții să fie sinceri unul față de altul, fideli, respectuoși reciproc. Soții să-și manifeste dragostea deplin ca să nu lese loc de îndoială.
Cel care se reține în familie de a dărui dragoste se face vinovat de ceartă.
Ar fi foarte bine dacă soții ar avea același preot duhovnic. Acesta ar putea fi foarte folositor în soluționarea multor probleme de familie și de a oferi sfaturi constructive.
Preot Nicolai Boian