De ce somnul este important pentru sănătate?

Viața unui om contemporan sa schimbat semnificativ , orele de muncă înlocuiesc somnul ceea ce cauzează morbiditatea în masă. 
 De ce este somnul atat de important pentru sanatate?
Ciclul de somn este impartit, in general, in doua moduri alternative, cu miscarea oculara rapida (REM) si fara miscarea oculara rapida (non-REM). In starea non-REM, somnul este usor, temperatura corpului scade, ritmul cardiac incetineste, pregatind corpul sa cada intr-un somn mai profund si poate fi usor intrerupt de stimuli externi.

In timpul somnului mai adanc, zonele creierului au aratat o activitate redusa si energia conservata este transferata in mod eficient catre alte parti ale corpului. Aceasta stare anabolica permite corpului sa desfasoare procese de reparare a celulelor si tesuturilor, precum si de intarire a sistemului imunitar.

Paralizia simturilor in starea de somn REM permite aparitia viselor.


Ciclul de somn zilnic recomandat


Conform Fundatiei Nationale de Somn din SUA, cei cu varste cuprinse in 18 si 64 de ani ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore pe zi, iar cei peste 64 de ani ar trebui sa doarma 7-8 ore pe zi. In ceea ce-i priveste pe copii, Academia Americana de Pediatrie a actualizat recomandarile de somn pentru copii si adolescenti in 2016, la 10-12 ore pe zi.
Somnul, stresul si tensiunea arteriala
Conform Asociatiei Americane pentru Inima, lipsa de somn are efecte secundare asupra functiei cardiovasculare afectand ritmul circadian. Un alt studiu publicat in revista Hipertensiunea care a analizat riscul unor afectiuni cardiace la cei care lucreaza in ture de noapte a aratat ca lipsa de somn reduce variabilitatea ritmului inimii si activitatea vagala in timpul noptii, impiedicand functionarea normala a inimii. Angajatii respectivi au prezentat si o crestere a norepinefrinei, un hormon al stresului, care duce la constrictia vaselor de sange, expansiunea traheei si cresterea presiunii sanguine.
Somnul si inflamatia
Lipsa de somn declanseaza si procese inflamatorii in corp, ducand la un nivel marit de proteina C-reactiva in sange. Un studiu publicat in Revista Americana de Epidemiologie a aratat ca durata redusa a somnului pe parcursul a 5 ani a dublat nivelul proteinei C-reactiva si de interleukina-6 in sange. Aceste procese maresc predispozitia corpului catre diferite boli, inclusiv afectiuni cardiovasculare, dar si depresie. Efectele somnului asupra memoriei si a activitatii zilnice Lipsa unui somn adecvat are un efect extrem de nociv asupra performantei fizice si mentale si afecteaza functiile cognitive, inclusiv memoria. Lipsa de atentie, performanta cognitiva redusa, reactiile intarziate la stimuli si instabilitatea starilor de somn-trezire sunt semne comune ale privarii de somn.
Tinand cont de observatiile de mai sus, nu ar trebui sa faci niciodata compromisuri cand vine vorba de un somn bun. Fa sport zilnic, evita cofeina si dispozitivele electronice inainte de culcare sau fa o baie calda seara, pentru a crea toate conditiile pentru un somn pe care mintea si corpul le merita.

articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.