Anul Nou în ușă bate, iar noi facem tot păcate, sau ce trebuie să știe un creștin despre Revelion

Un proverb vechi spune: ziua bună se cunoaște de dimineață. Conform dicționarului de proverbe, această zicală se poate folosi în orice situație cînd dorim să arătăm că, derularea unui lucru în bine sau rău, se datorează faptului cum a fost început.

De la an, la an asistăm la tot felul de evenimente, unele mai deochete ca altele, care de cele mai multe ori ne provoacă o stare de nemulțumire pe întreg parcursul anului. Fiecare dintre noi încercăm să dăm vina pe oricine, pentru starea proastă a lucrurilor. Și sigur cauze și persoane vinovate putem găsi multe. Însă n-ar fi rău să privim, sub aspect duhovnicesc, următorul moment despre care vom discuta, ca o cauză a multiplelor probleme ce ne fac să fim nemulțumitori de situațiea generală din societate.

Observăm că în perioadă sfintelor sărbători de iarnă, cea mai mare vîlvă, o bună parte a societăți, o face de Revelion. Fără de a face mari explicații în legătură cu originea Revelionului și cum a evoluat pînă în ziua de azi, un creștin adevărat își dă bine seama că nu are mare tangență cu Revelionul. Dar pentru a înțelege mai bine ce spun și să nu creadă cineva că este o extremitate și un fanatism ceea ce spun, voi aduce spre o mai bună lămurire cuvinte din Sfânta Scriptură, cât și din învățătura Sfinților Părinți.

Dumezeu prin gura proorocului Isaia zice: ,,Urăsc lunile noi și sărbătorile voastre sunt pentru Mine o povară. Ajunge!” (Is. 1,14). Aceste cuvinte scripturistice sunt foarte lămuritoare și-n privința revelionului. Sfântul Ioan Gură de Aur, biciuitorul tuturor moravurilor urîte și a orice abatere de la învățătura Sfintei Biserici, spune într-o predică de-a sa: ,,Anul îți va merge bine, nu cînd tu vei zace beat sau amețit de băuturi în ziua cea dintîi a anului, ci cînd atît în ziua cea dintîi, cît și în cea de pe urmă, și în fiecare zi vei face fapte plăcute lui Dumnezeu. Nu beția înseninează, ci rugăciunea. Vinul stîrnește furtună, cuvîntul lui Dumnezeu aduce liniște. Ce-mi folosește mie o zi senină, cînd conștiința mea este întunecată? Dacă voiești, ca să ai vreun folos de la Anul Nou, mulțumește Domnului acum, cînd a trecut un an. El te-a adus pînă aici, frînge inima ta, numără zilele vieții tale, și zi către tine însuți: zilele aleargă și trec, numărul anilor se împlinește, noi am și săvîrșit o mare parte din cale, dar ce bine am facut noi? A se veseli în astfel de zile, a avea mare îndestulare într-însele, a lumina cu făclii (focuri de artificii) locurile publice și a împleti cununi, și altele asemenea, este o nebunie copilărească. Dacă ești creștin, nu mai aprinde în această zi focuri (artificii) pe piețe, ci aprinde înăutrul tău lumina cea duhovnicească.”

Dacă începem anul cu tot felul de fărădelegi (beții, îmbuibări, încălcări de post, certuri, desfrînări, bătăi, furtișaguri, muzică, dansuri și multe altele), să nu așteptăm mari și frumoase realizări pe parcursul anului. La fel și o casă, dacă începi să o clădești prost, nu vor mai fi pereții drepți și frumoși. Prolificul apologet al zilelor noastre pr. Constantin Necula zicea: ,,Spune-mi de ce te bucuri, ca să spun cine ești. Dacă te bucuri de post, rugăciune, venire la biserică, înfrînare de la dezmerdări, arăți că ești o persoană în care mai este viu Duhul lui Dumnezeu. Iar dacă te bucuri de revelion, de mîncăruri, băuturi, distracții și alte dezmierdări păcătoase, arăți că ești un rob al păcătului. Dar uneori ajungem și mai rău, după cum afirma și proorocul David: Omul în cinste fiind n-a priceput; alăturat-s-a dobitoacelor celor fără de minte și s-a asemînat lor” (Ps. 48, 21).

Părintele Cleopa, marele duhovnic al secolului XX spune: ,,Chiar dacă ai un prilej de bucurie pentru unele realizări din anul ce a trecut, nu-ți este interzis să te bucuri cu prietenii la o masă de sărbătoare, însă toate să se petreacă în limita bunului simț. Dar toate acestea după ce mai întâi ia-I mulțumit lui Dumnezeu pentru toate cîte ți le-a dat în anul ce a trecut și mai cu seamă pentru că nu ne-a pedepsit pentru păcatele săvârșite”. Pentru seara de Revelion e bine să ținem cont și de îndemnul Sfântului Apostol Pavel care spunene: ,,Ori de mîncați, ori de beți, ori altceva de faceti, toate întru slava lui Dumnezeu să le faceți”  (I Cor. X,31).

Ar fi vorbe în vînt dacă aș mai încerca să adaug ceva de la mine pentru a convinge pe cineva. Dacă nu luăm aminte la cuvintele Sfintei Scripturi și ale sfinților Părinți, atunci cuvintele unui oarecare nu mai au cum să ne miște. Bineînțeles că, cel care ascultă de Hristos va asculta de sfatul și povața oamenilor, iar cel ce nu ascultă de Hristos nu va asculta nici de oameni. Oricum, despre acest aspect, mai puțin creștin Iisus a spus: ,,Dacă nu m-au ascultat pe Mine, nici pe voi nu vă vor asculta”.

                                                                                                                 Prot. Ștefan RÎMBU

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.