Liturghie, concert, masă și conferință pe tema Familiei și împotriva avortului pentru peste 1000 de tineri în mun. Ungheni

În Duminica a XII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, pe 4 septembrie, 2022, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat solemn de către tinerii prezenți, care au venit să i-a parte la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, ce are loc astăzi.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările și ajutorul ce îl revarsă părintește peste omenire, cerându-se totodată sănătate și pace pentru întreaga omenire, dar și spor și ajutor de la Dumnezeu, pentru toți tinerii.

După citirea pericopei evanghelii (Matei 19, 16-26), care relatează acel dialog impresionant dintre Hristos și tânărul bogat, Înaltpreasfinția Sa a ținut un consistent cuvânt predicatorial, în care a explicat mesajul evanghelic, vorbit despre puterea tinereții de a săvârși toate faptele credinței, dar și despre capcanele întinse astăzi tinerilor și în care foarte mulți tineri cad, pierzându-și sufletul.

După rugăciunea Tatăl nostru…, au fost împărtășiți copiii și credincioșii care s-au pregătit pentru Sfânta Împărtășanie.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, a felicitat părintește tinerii și credincioșii prezenți cu Sfânta Duminică, dorindu-le o săptămână binecuvântată.

Așa cum s-a menționat mai sus, astăzi a fost preconizată desfășurarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, cu genericul „Anul ocrotirii familiei creștine și lupta împotriva avortului”. conferința și întâlnirea de lucru propriu zisă se desfășoară la Casa de Cultură din mun. Ungheni, însă tinerii s-au adunat la Catedrala Episcopală, unde au fost înregistrați, luând parte la Dumnezeiasca Liturghie, ascultând cuvântul predicatorial al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, legat de tânărul bogat, din evanghelia zilei, iar după Sfânta Liturghie au mers cu toții în procesiune, în mod organizat la Palatul de Cultură din mun. Ungheni.

După încheierea Sfintei Liturghii, mulțimea tinerilor prezenți, în număr de aproape o mie de tineri, între vârsta de 14-30 ani, în frunte cu Înaltpreasfinția Sa și prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, Președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Moldova și Președintele Sectorului Eparhial, Activitate Pastorală cu tineretul, au pornit într-o procesiune organizată spre Palatul de Cultură din mun. Ungheni.

Înainte de a se intra în sala Palatului de Cultură, toți participanții au servit din copioasa masă pregătită generos de Stareții și Starețele Sfintelor Mănăstiri din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

După aceasta, înainte de începerea conferinței dedicate acestei întâlniri a tinerilor, a avut loc un concert, susținut cu mult profesionalism de Brio Sonoris, care au prezentat un program artistic, interpretând frumoase cântări autohtone, dedicate tinerilor și mamelor, cântece prin care au fost transmise frumoase mesaje creștine și morale.

La Palatul de Cultură Ungheni a fost organizată o deosebită conferință cu titlul: „Ocrotirea Familiei creștine și lupta împotriva avortului”.

Respectiva conferință a avut loc în a doua parte a zilei, după ce a fost prezentat mai întâi un deosebit concert de Brio Sonoris.

După ce moderatorul acestei conferințe, prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, Președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Moldova și Președintele Sectorului Eparhial, Activitate Pastorală cu tineretul, după ce a făcut parte introductivă, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a venit cu-n cuvânt părintesc de binecuvântare și îndemn, către toți participanții la această conferință, în număr de o mie de tineri.

În continuare au urmat prezentări și comunicate științifice, dar și materiale video, legate de tema conferinței, în următoarea ordine:

„Familia Creștină” – Prot. Nicolae Boian;

„Ce este criza de sarcină și cum putem ajuta, suferința emoțională” – Dna Nadejda Usatîi;   

Prezentarea unui material video „Cum este făcut avortul” – Protod. Victor Rotari;

„Avortul clasic” – Dn Arcadie OCHINCIUC, Șeful Secției Maternitate a Spitalului Raional Ungheni;

„Prezervativele ca contracepție și Bolile venerice” – Dn Medic Arcadie Covaliov, Primarul Orașului Sîngerei; 

„Ispita curviei în perioada contemporană. Efectele dăunătoare ale desfrânării asupra trupului și sufletului. Riscurile pentru viață și consecințe psiho-emoționale ale avortului” – Dn Doctor, Denis Iațco;

„Avortul nu este un drept fundamental al omului. Perspectivă juridică și teologică” – Dn Mihai-Silviu Chirilă (România).

În timpul acestor prezentări, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU făcea precizările și explicațiile de rigoare, în legătură cu cele prezentate de vorbitorii, care au fost din diferite domenii: preoți, medici, ginecologi, psihologi, profesori, asistenți sociali din Moldova și România.

Comunicatele au fost captivante și foarte interesante, transmițând mesaje utile și îndemnătoare spre a ocroti familia și a se duce lupa împotriva avortului.

Spre finalul conferinții, Înaltpreasfinției Sale a ținut un consistent cuvânt de învățătură și îndemn părintesc, legat de tema conferinței „Ocrotirea Familiei creștine și lupta împotriva avortului”.

La sfârșit, Ierarhul a mulțumit sufletește tuturor participanților și în mod deosebit preoților organizatori care s-au străduit să informeze și să îndemne tinerii din parohiile încredințate spre păstorire, să i-a parte la această întâlnire.

mai multe fotografii accesați site-ul episcopiei de Ungheni și Nisporeni: www.episcopia-ungheni.md

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.