Preasfințitul PETRU: Haloween-ul ne aduce aminte de starea bolnăvicioasă sufletească a tinerilor și lipsa lor de virtuți sfințitoare

Așa numită sărbătoare a Haloween-lui, este o definiție a răutății care se manifestă în ceea ce îi este specific: minciună, întuneric, împotrivire Luminii, urâțirea chipului omenesc în felurite chipuri, ca în final să aducă pierderea a ceea ce are omul mai prețios: sufletul.

Astăzi, Haloween-ul este o deghizare în morți, schelete moarte, diavoli, monștri. Oamenii fac o excursie în iad și totodată deschid uși pentru diavolul morții și al pierii și îi fac invitație de a veni pe pământ. Fapta bună aduce Lumina; orice faptă rea alungă Lumina și aduce întunericul. În întuneric este diavolul și omul care îl cheamă – îi slujește. Puterea omului e în faptele lui.

Dragilor, trăim vremuri vrednice de plâns, dacă am ajuns să preferăm răutatea: cu care ne deprindem. Biserica nu este cea care rămâne în urmă: dar este Singura care se menținea trează în judecată și analiză, prin Duhul Sfânt-Dumnezeu; de Ea trebuie să ascultăm! Haloween-ul nu este o modă nouă și nici o modernizare, dar o altă unealtă a celui rău de a câștiga cât mai multe suflete și un mod de a ne uni cu diavolul!

Voi spune încă mai mult: această sărbătoare nu este doar o zi: ea este o trăire și o dispoziție sufletească  a tinerilor noștri, care sunt posedați într-un fel sau altul de patimi și vicii. Ziua aceasta ne aduce aminte că timpului nostru îi lipsește sfințenia, evlavia, înțelepciunea, rugăciunea, educația, limpezimea minții, curățenia sufletului, legătura cu Dumnezeu. Cum poți iubi moartea când Hristos e Viața? Ea ne mai arată și cele invers: lumea de astăzi iubește întunericul, iubește  îndreptățirea păcatului, fuge de judecata conștiinței și luptă pentru excluderea lui Dumnezeu care ne învață dreptatea. Tînărul care nu merge la Biserică, nu citește rugăciuni, nu învață credința, va apuca pe căile greșite ale acestei vieți, va îmbrățișa păruta libertate, care îl încătușează definitiv.  Spunem ,,păruta” deoarece libertatea tinerilor fără Dumnezeu, are doar un singur sfârșit: pierderea rațiunii, îmbolnăvire, pierderea echilibrului vieții, tulburare generală, sinucidere. Singura cauză a tuturor relelor este neascultarea de Biserică!

Diavolul își face cultul lui: avorturi, crime, beții, desfrânări, jocuri cu moartea, insuflarea minciunii. Mulți sunt cei care cad în plasă. Mulți sunt înșelați. Mulți vor pieri. Mulți îi slujesc diavolului; dare eu vă chem să slujiți pe Hristos, împreună cu îngerii la Sfânta Liturghie și nu împreună cu diavolii!

De altfel, și creștinii au la baza învățătură despre moarte, dar unghiul din care o privește este total diferit. Diavolul, prin cei care îi sunt la îndemână, care stau în spate la toate curentele drăcești ale lumii, mai ales ale lumii de astăzi, dorește să ne facă să credem că el, diavolul, nu există; că vom trăi veșnic, fără judecată; că moartea este doar un sfârșit banal și moartea nu aduce nimic. Minciuna se năruie atunci când omul aflat pe patul de moarte, vede toate chinurile pregătite celor care au trăit departe de Hristos. Însăși vederea diavolului aduce frică nedescrisă și chin groaznic în sufletul omului, ceea ce se poate întâmpla și în viața pământească. Am întâlnit tineri care s-au îmbolnăvit sufletește de la această sărbătoare a Haloween-ului, deoarece au avut o întâlnire cu diavolul. Și-au pierdut rațiunea, logica, darul vorbirii, sănătatea; au început să urineze în pat, prin somn; s-au tulburat mințile.

Tinerii trebuie să aibă întâlniri cu Hristos, cu Biserica, cu Sfinții, cu Îngerii, pentru că și tinerii sunt curați ca îngerii și se pot învrednici de vederi dumnezeiești.

Haloween-ul este o dezbatere de la liniște sufletească. Este o dezechilibrare totală pentru minte și inimă, în sens pierzător. Un om, un copil nevinovat, curat, neîntinat de grozăvia acestei lumi care curge din televizor, doar la vederea acestor chipuri demonice care se pregătesc diabolic astăzi, se va înspăimânta și se va îngrozi. Este un lucru sănătos să fugi de rău și este un lucru nesănătos să iubești diavolul și cele ale lui.

Mamelor, generațiile care cresc cu diavoli vor aduce sânge în casa și neamul Dvs. Am spus la început că această sărbătoare este și o manifestare la ceea ce poartă unii în suflet. Adică tinerii noștri trăiesc în prietenie cu diavolul și ei își distrug familia, viața, viitorul, sufletul.

Această sărbătoare ,,nesemnificativă” cum ar zice unii, ,,nu este ceva tragic” spun ei. Dar păcatul trebuie scos când e mic, ca și copacul, fără a-l lăsa să crească,  ne învață sfinții părinți.

Haloween-ul este asemănător cu sărbătoarea minorităților sexuale: sub dreptul omului se ascunde dreptul păcatului, adică a diavolului. Ce sărbători avem avem noi astăzi: a desfrâului, a morții, a libertății sexuale, a beției, a îmbuibării, a ateilor, și alte pline de urâciune– spre totala distrugere a omului bun și credincios. De ce trebuie să împrumutăm și să căutăm sărbători și tradiții străine? Avem sărbătorile și tradițiile noastre frmoase, cu haine naționale, ie, cu bună cuviință și splendoare! De ce acceptăm influențele străine, stricătoare de suflet?

Dumnezeu a creat omul frumos, așa trebuie să ne purtăm și să umblăm, după Legea Domnului, fără mască, fără bostani pe cap și capuri de schelet.

Ce este rău într-o mascare a morții, în prietenia cu diavolul? E foarte rău pentru suflet, deorece ne deprinde să murim, fără a învia! Să știți că însăși firea diavolului este de a face rău: ea nu se schimbă niciodată și el face rău doar prietenilor lui! Răul necuratului nu se măsoară (doar) în pierdere de bani, accidente, îmbolnăvire, divorțuri, ucideri, dar mai ales în pierderea minții, a inimii și sufletului, cele mai de preț comori pe care le are omul! Să luați aminte, dragi tineri și părinți: să fugiți în toate chipurile de cel rău! Să căutați a vă uni cu Hristos! El este Viața!

Să educăm tinerii că ei sunt deja îmbrăcați de la Taina Botezului cu haină luminoasă, albă! Să îi învățăm că moartea este o despărțire de altă realitate, mult mai importantă, în care neapărat vom ajunge. Creștinii nu se tem de moarte – dacă ne învinuiește cineva de asta, dar mai ales ne facem griji o viață întreagă unde vom ajunge după moarte? Ce ne va aduce ea? Creștinii se îngrijorează, cum va fi întâlnirea cu Hristos? Cum ne va fi haina primită la Botez? Ea e haină de nuntă și Împărăția lui Dumnezeu este mereu sărbătoare!

Să fim cu atenție și să învățăm și pe alții, a fugi de cel rău și a ne lipi cu Dumnezeu, ,,că bine este a ne lipi de Domnul”!

Cu dragostea părintească, al vostru doritor de bine,

PETRU,

Episcop de Ungheni și Nisporeni

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.