Părinților, creşteţii pe fiii voștri în învățătura și frica de Dumnezeu

,,Și voi părinților nu întărâtați la mânie pe copiii voștri ci crește-ții întru învățătura și certarea Domnului” Efeseni 6 4.
 
Părinții au o mare responsabilitate de a avea grijă de copii. Ei trebuie să poarte bună grijă, atât pentru trupurile lor, dar mai ales pentru suflete. Această însărcinare este de la Bunul Dumnezeu și e sădită în firea de părinți. Sfântul Apostol Pavel zice: ,,creșteți întru învățătura și îndreptarea Domnului”.
Din nefericire, deseori părinții îi lasă pe fiii lor să ajungă nedrepți, înșelători și pe urmă încep să se mire că de unde oare au învățat atâtea răutăți? Oare nu împreună au crescut, au trăit, i-au hrănit, i-au îmbrăcat și le-au dat toate cele de trebuință? Dar trebuie să atragem atenția dragi părinți, la fiecare moment din viața noastră, din viața copilului și să fim atenți cu ei!
Să le oferim dragoste, bună educație, să îi învățăm să se roage Domnului și să le clădim o temelie bună! Să începem a-i modela de mici, când inima le este aluat. Pe o temelie bună care trebuie pusă de părinți vor putea clădi mai departe și învățătorii și preoții, Biserica.
Învățătorul are zeci și sute de copii, el nu poate pătrunde în sufletul lor ca părinții care au numai câțiva.
Apoi am spus că responsabil de educația copiilor se face și preotul. Dar oare cum preotul să învețe copilul dacă părinții nu-și aduc copiii la biserică?
Dragi părinți să vă aduceți copiii la biserică cât mai des, în fiecare duminică, la fiecare sfântă Liturghie, că de aici, deprind și învață cele mai frumoase și folositoare lucruri și învățături, pentru viața personală dar și pentru viața de viitor!
Copiii sunt viitorul nostru! Copiii sunt viitorul societății și trebuie să punem în ei toată corectitudinea; să-i învățăm să trăiască în sfințenie, evlavie, în frica de Dumnezeu, în frica de a nu-L întrista pe Dumnezeu cu păcate și greșeli.
Apoi vine vremea de dat la școală: să faceți acest lucru cu toată bucuria! Nu lipsiți copiii de binefacerile învățăturii. Copilul să aibă călăuze, să cunoască, să învețe, să asculte. Sfântul Ioan Gură de Aur îndeamnă părinții: ,,creșteți părinților pe fiii voștri în învățătura și frica de Dumnezeu, cu un sfat potrivit, cu o mustrare la locul ei, uneori cu o vorbă, cu un semn, cu mișcare, cu o privire, puteți căpăta ceea ce așteptați de mult”.
Părinților să luați aminte: nu veți da oare seamănă cu amănuntul lui Dumnezeu pentru creșterea fiilor voștri, când aveți atâta putere asupra lor? Vă dați voi bine seama oare, dacă îi crești pentru Răi sau pentru iad?
Să vă simțiți datoria voastră cu mare responsabilitate și să aveți grijă să îi învățați pe copiii voștri să fie creștini adevărați! Să naște-ți în ei porniri bune, să-i învățați, și mai ales prin exemplul propriu, ca să fie blânzi, binevoitori cu toată lumea, săritor la nevoie, drepți, iubitori de adevăr, miloși, harnici, responsabili, rugători, – toată învățătura fără aceste virtuți este egal cu 0!
În timp ce noi vorbim, oare dumneavoastră la ce vă gândiți!? Oare nu aveți în gând să îi oferiți copilului bogăție, să îi lăsați testament?
Vă gândiți cum să fie cel mai puternic, cel mai de succes, cel mai mândru; dar vă rog, să luați aminte să învățați copiii să vă aducă bucurie atât dumneavoastră cât și lui Dumnezeu!
Preasfinţitul PETRU,
Episcop de Ungheni şi Nisporeni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.