Nimic nu cere Dumnezeu de la tânăr fără numai curățenie și smerenie

 ,,Fiul meu, tinerețea, dacă are smerenie, destul îi este ei!

Că nimic nu cere Dumnezeu de la tânăr fără numai curățenie și smerenie

(Sfântul Ierarh Nifon)

 

Trăim într-o lume în care multe valori sunt neglijate sau date uitării. Trăim într-un veac al libertinajului total și a permisivității. Deseori, ceea ce nu aduce folos societății este primit ca ceva normal și admisibil. Tinerii nu mai doresc să asculte de părinți și profesori, oamenii au uitat faptul că de-a lungul anilor Biserica, familia și moralitatea au stat piloni ai societății sănătoase și puternice. De la an la an tot mai des auzim informații despre nelegiuiri, suicid și violență în rândul adolescenților și a tinerilor.

O mare parte din problemele enumerate ar putea fi evitate dacă tânăra generație în viața și activitatea sa, va conștientiza că adevăratele valori, factori care aduc prosperitate și fericire sunt: smerenia, curățenia sufletească și trupească, buna purtare, iertarea, ascultarea, iubirea aproapelui, etc. ,,Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată. Goneşte orice necaz din inima ta, şi depărtează răul din trupul tău; căci tinereţea şi zorile vieţii sânt trecătoare, ne învață cartea Eclesiast (Ecl. 11; 9-10). Dumnezeu nu ne cere să fim triști, izolați sau îndepărtați de bunurile acestei lumi, ci ne îndeamnă să avem o viață și comportament cuviincios, să ne gândim la viitor, să fim exemplu pentru alții și bucurie pentru părinții care ne-au educat.

Nu sunt prieteni și binevoitori ai noștri cei care ne învață să fim egoiști, iubitori de sine, lăudăroși, care ne îndeamnă să ne gândim numai la ziua de azi, să iubim plăcerea trupească și distracțiile. Sunt periculoși oamenii care își pun nădejdea numai în sine, care promovează libertinajul total, atacă institutul familiei tradiționale și valorile moral-spirituale. Sunt aducători de necazuri cei care, prin diferite învățături și sfaturi păguboase, răzvrătesc mințile tinerilor, distrag generația tânără de la lucruri cu adevărat importante, defăimează moralitatea.

În viață ne confruntăm cu felurite situații dificile și încercări. Uneori este complicat de găsit soluția problemei create, de luat o decizie corectă. Deseori circumstanțele vieții ne fac să credem că viața este complicată și mult împovărătoare. Dar să nu uităm că există Bunul Dumnezeu, Care este gata să ne ajute în orice moment al vieții noastre și să ne povățuiască pe calea dreptății. El ne va ajuta, ne va alina, în mod tainic ne va arăta cum să procedăm în diferite condiții ale vieții noastre. Trebuie să ne rugăm Lui, să ne îndreptăm viața noastră spre bine și iubitorul de oameni Dumnezeu ne va ajuta. Să nu uităm și de sfinții Lui care sunt prietenii și rugătorii noștri, modele de viață curată și exemple demne de urmat. Biserica, ca o tămăduitoare a sufletului, ne așteaptă să ne îndreptăm pașii spre Ea și să dăm slavă Creatorului tuturor.

Încheie articolul acesta cuvintele Sfântul Ierarh Ioan (Maximovici): ,,Oricine ai fi tu, cititorule, de vei primi cu inimă mulţumitoare, ca din mâna Domnului, tot ce ţi se va întâmpla în viaţă (plăcut sau neplăcut) din voia sau cu îngăduinţa Domnului fericit vei fi şi bine-ţi va fi!”.

 

Serghei TULBURE

or. Ungheni, 07 octombrie 2019

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.