Copiii și treburile casnice: efecte în familie
Încă de mici, copiii trebuie obișnuiți cu munca, prin sarcini potrivite cu vârsta lor, pentru a-i învăța ce înseamnă responsabilitatea și pentru a nu încuraja și dezvolta în ei lenevia.
În cartea sa, numită „Despre Educație”, Sfântul Vladimir spune că atunci când vrem să educăm în copii un spirit muncitor, trebuie să ținem cont de următoarele lucruri: „În primul rând, copiii nu trebuie împovărați cu munca până la a nu le rămâne timp pentru învățătură și odihnă. În al doilea rînd, nu trebuie să li se dea sarcini care întrec puterile lor, dat fiind că asta ar împiedica buna lor dezvoltare fizică și le-ar vătăma sănătatea. De altfel, asemenea împovărare peste măsură le-ar tăia orice chef de muncă și ar da naștere în ei dezgustului față de aceasta.”
Efecte în familie
Copiilor trebuie să li se dea sarcini pe măsura vârstei și puterilor lor. Încredințându-le diverse responsabilități în casă, încă de mici, vom vedea mai târziu efectele pozitive:
– copiii vor deveni responsabili, ceea ce va face viața familiei mult mai plăcută;
– părinții vor fi mai odihniți și mai plini de energie, deoarece sunt ajutați de copii în îndeplinirea muncilor gospodărești;
– deoarece astfel gospodăria este condusă mai ușor și cu mai puțin stres, părinții ar putea lua în considerare opțiunea de a-și lărgi familia.
Psiholog Irina Constantinesc
Sursa: Apostolat în Țara Făgărașului, nr.48, pag.11