Copiii și treburile casnice: efecte în familie

Încă de mici, copiii trebuie obișnuiți cu munca, prin sarcini potrivite cu vârsta lor, pentru a-i învăța ce înseamnă responsabilitatea și pentru a nu încuraja și dezvolta  în ei lenevia.

În cartea sa, numită  „Despre Educație”, Sfântul Vladimir spune  că atunci când vrem să educăm în copii un spirit muncitor, trebuie să ținem cont de următoarele lucruri: „În primul rând, copiii nu trebuie împovărați cu munca până la a nu le rămâne timp pentru învățătură  și odihnă.  În al doilea rînd, nu trebuie să li se dea sarcini care întrec puterile  lor, dat fiind că asta ar împiedica buna  lor dezvoltare fizică și le-ar vătăma sănătatea. De altfel, asemenea împovărare peste măsură le-ar tăia orice chef de muncă și ar da naștere în ei dezgustului față de aceasta.”

Efecte în familie

Copiilor  trebuie să li se dea sarcini pe măsura vârstei și puterilor lor. Încredințându-le  diverse responsabilități în casă, încă de mici, vom  vedea mai târziu efectele pozitive:

– copiii vor deveni responsabili,  ceea ce va face viața familiei mult mai plăcută;

– părinții vor fi mai odihniți și mai plini de  energie, deoarece sunt ajutați de copii în îndeplinirea muncilor gospodărești;

– deoarece astfel gospodăria  este condusă  mai ușor  și cu mai puțin stres, părinții ar putea lua în considerare opțiunea  de a-și lărgi familia.

Psiholog Irina Constantinesc

Sursa: Apostolat în Țara Făgărașului, nr.48, pag.11

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.