Tradițiile familiei

Ce tradiții trebuie păstrate în familie?

Orice familie trebuie să aibă tradiția unei vieți de familie, adică tradiția păstrării ierarhiei: cinstirea tatălui și a mamei, stima reciprocă și creșterea duhovnicească. Trebuie să existe o tradiție și a petrecerii timpului liber, când întreaga familie se adună la masă, se odihnește împreună și merge împreună la biserică.

Din păcate, noi pierdem una din tradițiile cele mai importante, și anume cea de a trăi o viață de familie. Astăzi tot mai des întâlnim doar o aparență a familiei, unde fiecare are propria sa viață: tata are viața sa, mama pe a ei, iar copiii pe a lor. Pe când familia ar trebui să fie un singur organism viu. Tatăl este capul ei, iar copiii și soția formează membrele aceluiași trup. Dacă apare vreo neînțelegere, toți întâmpină greutăți. Fiecare este răspunzător pentru ceilalți. Cine este de vină? Toți.

Noi trebuie să învățăm a face pe plac altora, să ne știm fiecare locul și să încercăm să nu jignim pe nimeni, cu alte cuvinte să fim toți împreună. Familia cere jertfire, smerenie, fiecare să se smerească în fața altuia, adică să se abțină de la anumite lucruri și cuvinte.

(Pr. Evgheni ȘestunFamilia Ortodoxă, traducere din limba rusă de Lucia Ciornea, Editura Sophia, București, 2005, p. 83)

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.