Terapia culorilor

In fiecare zi intimpinam o paleta imensa de culori. Aceasta paleta vizeaza sentimente, emotii, cuvinte , perceptii , senzatii care impreuna fondeaza o rampa bine conturata la tot ceea ce ne inconjoara ceea ce numim viata. Din timpurile cele vechi se cunoastea forta si caracteristicile culorilor.

Culorile iti pot afecta emotiile si starea de spirit.

Nuantele de albastru, de exemplu, sunt odihnitoare si pot fi folosite pentru reducerea presiunii sanguine prea mare, pot imbunatati somnul si pot reduce durerea. In opozitie fata de albastru, expunerea la culoarea rosie tinde sa stimuleze cresterea tensiunii sanguine si sa produca o stare de agitatie pentru ca determina secretarea adrenalinei in organism. In terapia culorilor, rosul are cu toate acestea rolul sau, fiind utilizat in cantitati mici pentru a te ajuta sa te eliberezi de emotiile negative. Alegerea culorii in functie de starea ta de spirit este foarte importanta. Este bine să știi care este efectul fiecarei culori asupra psihicului si starii tale emotionale, apoi utilizeaz-o in functie de ceea ce simti. Expunerea la diverse culori se poate face imbracand haine colorate sau decorandu-ti camera cu obiecte de anumite culori.

Portocaliu

Foloseste portocaliul pentru stimularea energiei emotionale, fizice si senzulae, cat si pentru a-ti imbunatati starea de spirit.

Galben

Foloseste galbenul pentru a stimula claritatea in gandire, autocontrolul, optimismul, puterea interioara si pentru a rezolva problemele cauzate de sentimentele sau emotiile neexprimate.

Verde

Verdele este o culoare calmanta, una dintre cele mai raspandite culori in natura. Expunerea la culoarea verde sau la lumina verde poate ajuta la reducerea anxietatii si a tensiunii. Daca o persoana se reface dupa o perioada de stres puternic sau afectiune, un peisaj natural predominant verde ii va accelera recuperarea. Este culoarea prospetimii, regenerarii si dezvoltarii.

Albastru

Poti folosi culoarea albastra pentru a stimula scaderea presiunii sanguine, pentru a te calma daca esti prea agitata si pentru a adormi mai usor.

Turcoaz

Turcoazul se foloseste pentru cresterea rezistentei emotionale, imbunatatirea imunitatii si pentru a te proteja de influentele si cerintele altora.

Indigo

Indigoul calmeaza furia, scade tensiunea sanguina prea mare provocata de stres si te poate ajuta sa scapi de dependente.

Relaxeaza-te si vizualizeaza o culoare vindecatoare cand te simti stresata – imagineaza-ti ca te scufunzi in culoarea respectiva si ca aceasta patrunde in corpul tau.

Aceste sunt citeva recomandari de ordin psihologic, dar vă va fi de folos dacă veți apela și la rugăciune: ea are un rol deosebit de a calma, liniști și vindeca!

articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.