Igiena cavității bucale

Igiena cavității bucale este foarte importantă, în condițiile în care prin curățarea dinților putem preveni și trata diverse boli ale gingiilor. Dar ce înseamnă igiena cavității bucale? Igiena cavității bucale presupune curățarea dinților, a gingiilor și chiar a limbii, într-un timp relativ scurt. Igienizarea cavității bucale se poate realiza prin mai multe procedee.

Un astfel de procedeu este periajul dentar. Periajul dinților se poate realiza cu periuța clasică, electrică sau cu ultrasunete. Specialiștii ne recomandă perierea dinților de 2-3 ori pe zi, pe toate suprafețele dentare, masând în același timp cu aceleași mișcări și gingiile și dinții dinspre gingie spre dințe și niciodată invers.

Tehnica de spălare corectă a dinților, un aspect important în igienizarea cavității bucale

Un aspect important este tehnica periajului dentar. Aceasta trebuie să se realizeze cu periuța în unghi de 45 de grade față de suprafața dinților, se execută mișcări rotative, pe exteriorul și interiorul dinților (pe verticală), exercitând o apăsare mai mare spre partea cu care mestecăm sau mușcăm. Durata optimă pentru un periaj este de circa 3 minute. Dacă este posibil, e bina ca spălatul pe dinți să se realizeze după fiecare masă, iar dacă nu, de două ori pe zi. Totodată, periuța de dinți trebuie schimbată în medie, la 3-4 luni, la primele semne de uzură, atunci când filamentele încep să se îndoaie. Nicio pastă de dinți nu-și va dovedi eficiența atât timp cât periajul nu este realizat corespunzător.

Alte modalităţi pentru a păstra o igienă orală adecvată

De asemenea igienizarea cavității bucale se poate face și cu ajutorul apei de gură, a gelurilor și a spray-urilor, adică prin acțiunea chimică asupra plăcii dentare bacteriene. Acțiunea chimică vine în completarea curățării mecanice, incluzând suprafețele cervicale (din vecinătatea gingiei) și proximale (laterale). Aceste mijloace cu acțiune antimicrobiană fie atacă direct microorganismele, prin afectarea metabolismului lor, fie împiedică microorganismele să adere la placa dentară, fie crește rezistența suprafeței smalțului dentar la atacul microbian.

Igiena cavității bucale trebuie să se realizeze încă din copilărie, de la apariția primelor dinți. În acest caz se poate folosi o periuță de dinți cu păr moale și pastă de dinți nefluorurată sau cu concentraţia de fluor specifică vârstei. Există în comerţ paste de dinţi ale diverselor firme producătoare care dozează cantitatea de fluor în funcţie de vârsta micuţului (de exp. pentru 6 – 12 luni, 1-3 ani, 1-6 ani, peste 6 ani). Pe de altă parte, programarea copilului la medicul stomatolog, la controale dentare trebuie să se facă chiar de la vârsta de 1 an.

Să aveți o familie sănătoasă!

articol pregătit de Augustina Cirisau, elev la Colegiul de Medicină din or. Ungheni

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.