Prezentarea centrelor gratuite de dezvoltare pentru copii din Chișinău
Spre surprinderea multora, în orașul nostru realmente există și centre gratuite pentru copii.
Acestea fie sunt organizații publice, fie centre de stat de creație pentru copii sau centre sprijinite financiar de diverse fundații. În principal, aici se organizează variate activități pentru elevi, dar, în ultima perioadă de timp, se atestă o tendință pozitivă în creșterea numărului de lecții destinate copiilor mai mici.
Centrul „CeCeFel”
Centrul de Resurse pentru familie și copii mai mici, reprezintă un proiect implementat de către CCFMoldova cu sprijinul financiar al Schmitz-Hille-Foundation, CCF Kinderhilfswerk și în parteneriat cu Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului.
Consiliere psihologică, dezvoltarea timpurie a copiilor, exerciții care vizează dezvoltarea abilităților motorii. Copiii modelează, dansează, sunt implicați în diferite jocuri.
Grupele se formează o dată la fiecare trei luni, în baza înscrierilor prealabile.
Vârsta: de la 7 luni până la 7 ani. Este necesară prezența părinților.
Program: centrul este deschis de marți până vineri, de la 9:00 până la 17:00.
Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico”
Cel mai mare centru pentru copii din țară.
Activitățile propuse sunt foarte variate: dans (moderne, sportive, populare, balet, balet modern, dansuri ale diferitor popoare, flamenco, dans neo-clasic), muzică (folclor, cor, muzică de estradă), teatru (teatru muzical), tehnologii informaționale, arte plastice (desen, design, cioplit în lemn, ceramică, măști artistice), studio de dezvoltare personală, studio de dezvoltare emoțională, gândire creativă prin intermediul desenului și modelării, origami, quilling, telegrafie (codul Morse), dezvoltarea vorbirii cu ajutorul muzicii, tenis de masă, șah, turism.
Notă! Începând cu anul 2014, pentru unele activități din cadrul centrului părinții achită o anumită taxă în fondul grupei.
Vârsta: de la 5 ani.
Înscrierile au loc la începutul anului școlar. În septembrie, de regulă, centrul organizează ziua ușilor deschise, atunci când oricine se poate înscrie. În cursul anului, în funcție de secțiunile alese, este posibilă completarea grupelor.
Centrul orășenesc de creativitate tehnică pentru elevii din mun. Chișinău
Programul centrului: aero modelare, confecționare rachete, automodelare, modelarea navelor. Învățarea elementelor de bază ale fizicii și mecanicii. Totodată, se studiază bazele design-ului, inclusiv design vestimentar.
Vârsta: de la 6 ani.
Program: centrul este deschis atât în zilele de lucru, cât și în week-end, de la ora 9:00.
Centrul Politehnic
Creativitate tehnică pentru copii. Karting. Modelare avia. Cercul amatorilor radio. Modelare și design vestimentar. Lucrul în lemn. Informatică.
Vârsta: de la 6 ani.
Program: luni-vineri, de la 16:00-18:30.
Centrul de Artă pentru Copii „Floarea Soarelui”
Artă dramaturgică. Studierea instrumentelor muzicale. Grupuri de dans (dans modern și popular). Domeniile artistice principale: desen, artă populară, ceramică, tricotat, origami.
Vârsta: de la 5 ani.
Program: luni-vineri, în a doua jumătate a zilei. Sâmbătă și duminică, de la 9:00 până la 19:45.
Înscrierea la începutul anului școlar.
Centrul de activități extrașcolare „Curcubeul”
Creativitate tehnică extrașcolară pentru copii. Arte și Meserii Aplicate pentru copii. Grupuri de dans.
Vârsta: de la 5 ani.
Program: zilnic, inclusiv în week-end.
Centrul de creație pentru copii „Ghiocel”
Creativitate tehnică pentru copii. Secții de dans.
Vârsta: de la 7 ani.
Centrul de creație pentru copii „Luceafărul”
Programul centrului: arte și meserii, ceramică, arte plastice, tricotat și confecționarea jucăriilor. Dansuri (moderne, sportive, de estradă), instrumente muzicale (pian, fluier, chitară), vocal.
Vârsta: de la 6 ani.
Program: luni-vineri, de la 13:00 până la 18:00.
Centrul orășenesc al tinerilor naturaliști
Își propune drept scop cultivarea dragostei și grijii la copii pentru natură, extinderea și aprofundarea cunoștințelor în biologie, formarea ideilor clare despre natură și fenomenele naturale, dezvoltarea abilităților și competențelor practice de îngrijire a animalelor.
Vârsta: 6-12 ani.
Program: luni-sâmbătă. În zilele de lucru, de la 13:00 până la 19:00, sâmbătă de la 10:00 până la 15:00.
Istoria artei pentru copii în cadrul Muzeului Național de Artă
Familiarizarea cu diversele genuri de pictură, desen, sculptură, grafică, ceramică. Excursii prin muzeu, vizionarea filmelor. Odată în săptămână se desfășoară lecții teoretice și practice de artă plastică.
Vârsta: de la 5 ani.
www.familia.md
Daniela Rotaru, jurnalist Familia.md și Ludmila Botnaru, vice-director la Centrul Republican pentru copii si tineret „Artico” vorbesc despre centre gratuite petru copii în cadrul emisiunii Acasa Devreme la Jurnal-TV.