Iată acesta e un bărbat adevărat !

Un Bărbat adevărat, de care se bucură mama, cu care se mîndrește soția, de care ascultă copiii, căruia îi dau bună ziua vecinii, pe care îl iubesc prietenii, de care ascultă tinerii, pe care satul îl cinstește și bătrînii pomenesc de el, este vrednic de laudă și merită prețuire.

Un bărbat adevărat se găsește după următoarele calități: vrednic de crezare în cuvînt, cumpătat, curajos, neînfricat, neminciunos, nebețiv, nedesfrînat, nebîrfitor, neclevetitor, credincios și fidel familiei, patriei și credinței în orice context și cu orice preț. Un bărbat adevărat nu este acela care fuge de greutăți,  care bate cu pumnul în masă sau care înjosește pe alții, dar mai mult, este mai puternic dacă pe cei slabi îi face tari și pe cei proști îi face înțelepți!

Acest bărbat își are locul lui în biserica satului. Prietenii ascultă de cuvîntul lui și se sfătuie în anumite cazuri complicate. Acest bărbat este un om de încredere și nu te temi de el ca poate să te înșele sau trădeze.

Un bărbat care caută la femeia altuia, care se îmbată cu alcool, care lovește femeia, care nu iubește copiii, care nu poate plînge într-o rugăciune dureroasă, care e viclean și fricos, dependent și nechibzuit, limbut și agresiv nu este demn de a fi numit bărbat adevărat!

Un bărbat adevărat își va ține făgăduința și nu-și va călca cuvîntul, promisiunea fiind făcută limpede și nevătămătoare. El va veni cu flori la soție și va săruta mîna mamei, ascultînd totdeauna de sfatul tatălui!

Să dea Bunul Dumnezeu să fie cît mai mulți stîlpi bărbătești ai neamului nostru, părinții să crească, să educe și să formeaze bărbați adevărați prin exemplul propriu și învățătură cuminte iar copiii să fie ascultători devenind la vremea lor bărbați adevărați, adică stăpînitori de sine, independenți de vicii și vicleșuguri, or numai așa îi stă bine unui bărbat adevărat !

Preot Nicolai Boian

www.ucenic.info 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.