Darea de seamă a Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale” pentru anul 2016

Presfinţitului PETRU,

Episcop de Ungheni şi Nisporeni

De la Preot Nicolai BOIAN,

Preşedintele Mişcării eparhiale ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”

 

R A P O R T   D E   A C T I V I T A T E

Mișcarea este formată cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în anul 2015. Scopul ei principal se desprinde și din titlul mișcării, acela de a susține, de a apăra și promova virtuți absolut necesare societății, dar care cu părere de rău astăzi sunt mai puțin cinstite. Fecioria devine o modă demodată, avorturi sunt prea multe iar familia nu mai este numai cea compusă din bărbat și femeie. Dorim să readucem virtutea împărătească Fecioria, ca un fundament de diamant, viitoarei familii tradiționale, care va naște copii și îi va educa cuviincios.

Anul 2016, primul an de activități diverse a Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale” a fost un an bun. Pe parcursul anului au fost întreprinse mai multe activități pe teme legate de păstrarea și promovarea Fecioriei, a Familiei tradiționale și a Vieții, adică împotriva avortului. Deasemenea s-au petrecut activități pe tema anului eparhial, numit ,,Anul Sfintei Scripturi-de la citire la faptă”. Toate activitățile din cursul anului au fost teoretice și practice. Deasemenea ne-am bucurat și de o sărbătoare a mășcării numită ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”.

 • Site-ul Mișcării, familiafericita.wordpress.com a înregistrat o creștere a popularității. Pe site s-au plasat 326 articole, practic în fiecare zi se alege și se plasează un articol de folos pentru cititori, pentru tineri îndemnuri la curățenie trupească și sufletească și sfaturi pentru o familie fericită iar pentru familii sunt plasate îndemnuri mult-folositoare pentru a păstra familia fericită, trainică, decentă, cuviincioasă, cu pace și liniște. Sunt alese sfaturi de la Sfinții părinți, cît și articole originale, editoriale. Pe parcursul anul 2016, conform statisticii site-ului articolele site-ului au fost citite de  66,476 ori.
 • Anul acesta s-au întreprins 29 de activități care au cuprins un număr de cîteva mii de tineri și familii.

Mai jos prezentăm activitățile în ordinea cronologică:

ACTIVITATEA I

Cu  binecuvîntarea şi cu  rugăciunile Preasfinţitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în perioada 7-14 februarie, numită ,,Săptămîna Căsătoriei”, Mişcarea eparhială ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”,  a întreprins cîteva activităţi tematice.

Cu acest prilej s-au petrecut acţiuni care au avut următoarele scopuri:

 • de a promova familia tradiţională, compusă din bărbat+femeie+copii;
 • de a provoca tinerii să se păstreze curaţi trupeşte şi sufleteşte pînă la Căsătorie;
 • de a pregătii tineri pentru a întemeia o familie trainică;
 • de a încuraja tinerii să se căsătorească la vîrsta corespunzătoare, nici prea devreme, nici prea tîrziu, irosindu-şi tinereţea;
 • de a promova tinerii să se căsătorească în cazurile în care prietensc de foarte mult timp, trăiesc împreună şi nu sunt cununaţi;
 • de a promova familii exemplare;
 • de a face cunoscută Mişcarea şi site-ul Mişcării familiafericita.wordpress.com

Cu binecuvîntarea Preasfinţiei Petru, un susţinător deosebit al tinerilor, s-au petrecut:

 1. Lecţii, Seminarii şi Conferinţe în parohiile din cuprinsul Eparhiei:

Raionul Ungheni:

 1. Conferinţa ,,Familia creştină şi problemele adolescenţei.” în s. Măcăreşti, Preot Alexandru BUZA;
 2. Lecţie ,,Alege o familie sănătoasă!” în s. Pîrliţa, Preot Vasile GUIJA;
 3. Conferință, ,,Familia creștină contemporană” în s. Todirești, Preot Ioan GAJIM, invitat Ioan GAJIM, student la teologie în România;
 4. Lecție ,,Familia creştină şi provocările ei” în s. Bumbăta, Preot Vasile BULANCEA;
 5. Seminar ,,Familia tradițională, cuplul bărbat+femeie, un dar al Raiului” în s. Unțești, Preot Serghei CAVCA, invitat Cavca Constantin, student la teologie în România;

Raionul Călăraşi:

 1. Seminar ,,Familia creştină este una fericită.” în s. Onişcani, Preot Viorel GHIMPU;
 2. Lecți ,,Familia este celula societății”. în s. Țiberica, Preot Ioan MARIȚ;
 3. Lecție practică ,,Familia în viziunea tînărului ortodox”. în s. Temeleuți, Preot Viorel BADAN;
 4. Conferință ,,Familia tradițională este o marea valoare a societății”, în s. Bravicea, Preot Rostislav ŢIMBAL, membru al Mişcării.
 5. Conferință ,,Familia creștină”, în s. Bahmut, Preot Oleg ISTRATI;
 6. Lecție ,,Familia Fericită” în s. Dereneu, Preot Florin MARIN;

Raionul Nisporeni:

 1. Seminar ,,Familia tradiţională – izvor de pace !” în s. Mileşti, Preot Vitalie COZARI;
 2. Seminar ,,Familia și originea ei biblică”. în s. Vărzărești, Preot Leonid ŢUGULEA, membru al mişcării;
 3. Lecţie ,,Familia creştină”, Bălăneşti, r. Nisporeni, Preot Gheorghe TALPĂ.

Raionul Hînceşti:

 1. Lecţie ,,Familia în societate e ca grîul pentru pîine!”, în s. Pogăneşti, Preot Pavel HERGHELIGIU;
 2. Lecţie ,,Insemnatatea familiei si păstrarea ei”, în s. Ciuciuleni, Preot Ioan PÎRĂU;
 3. Conferință ,,Familia în societatea contemporană : între dăinuire și decadență”, în s. Buțeni, Prept Vasile PREPELIŢĂ. La această conferinţă au participat 13 reprezentanţi ai instituţiilor publice din raza localităţii.

Total au participat 17  sate, cu un impact de aproximativ 1000 tineri. Preoţii au fost pregătiţi, avînd proiectoare, filme şi alte mijloace de transmitere a informaţii. La aceste conferinţe au participat mulţi  invitaţi, din diferite domenii.

Fiecare articol în parte a fost plasat pe site-ul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni  www.episcopia-ungheni.md , iar cu descriere detăilată şi fotografii le puteţi vedea pe site-ul mişcării www.familiafericita.wordpress.com , în secţiunea ,,Săptămîna Căsătoriei”.

Aducem mulțumiri preoților care au făcut misiune pentru o familie sănătoasă.

 1. Cu binecuvîntarea Preasfinţiei Petru, pentru promovarea familiilor model, am luat un interviu de la Preotul Simion CULEAC, cleric la catedrala episcopală ,,Sf. Bin. Cnz. Alexandru Nevschi”, din or. Ungheni, care are 5 copii. Articolul a avut un impact foarte mare, devenind foarte popular pe internet. Primele trei zile după postare avînd peste 1000 de vizualizări pe zi.

III. Cu prilejul ,,Săptămîna Căsătoriei” pe site-ul mişcării www.familiafericita.wordpress.com , a fost creată o secţiune aparte, dedicată, ,,Săptămîna Căsătoriei”, unde au fost plasate articole educative, destinate tinerilor. Articolele au fost mediatizate pe reţele de socializare şi pe portalul creştin ortodox ,,Moldova Ortodoxă”.

Articolele au fost distribuite pe reţele de internet, în grupuri de tineri, grupuri dedicate familiei şi tinerilor.

 1. IV. O altă activitate de promovare a fost o colaborare a Mişcării cu o pizzerie din or. Ungheni. În perioada 7-14 februarie, cuplurile şi familiile tinere au benefeciat de 3% reducere la tot asortimentul, în pizzeria ,,SUPER PIZZA”, din or. Ungheni, str. M. Eminescu, 43.

Pe fiecare masă, în pizzeria ,,SUPER PIZZA”, care este populară în oraşul Ungheni, au fost puse la dispoziţia vizitatorilor foiţe informative, care conţineau informaţii despre activitate, şi site-ul www.familiafericita.wordpress.com. Între timp cît vizitatorii aşteptau comanda, accesau site-ul mişcării. Astfel site-ul a avut  aproximativ 100 de  vizitatori pe zi, numărul acesta crescînd spre sfîrşitul săptămînii. Am specificat pe foiţă ,,Ziua dragostei este în fiecare zi” pentru a arăta tinerilor poziţia noastră faţă de ,,Ziua îndrăgostiţilor”-14 februarie.

După activitatea petrecută, cu binecuvîntarea Preasfinţiei Vostre, am oferit o foaie de mulţumire, Directorului pizzeriei, Domnului Iurie CALIGA, care a fost binevoitor şi susţinător al iniţiativei noastre.

Suntem acolo unde sunt tinerii: pe internet, pe retele de socializare, ca sa le vestim cuvînt pentru familie!

În urma acestor activităţi, peste 1000 de persoane, prin activităţi practice şi peste 2000 de persoane prin intermediul internetului, credem au învăţat  un cuvînt de folos. S-au promovat valorile familiei,  pentru o familie tradiţională, formată din bărbat+femeie+copii, pentru feciorie, pentru curăţenia trupească şi sufletească. Tinerii au fost îndemnaţi să se căsătorească ca să nu trăiască în relaţii de prietenie multă vreme, totodată trăind în păcat mai mult timp, necununaţi.

ACTIVITATEA II

Cu binecuvîntarea Presfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Mișcarea Eparhială, pentru ocrotirea familiei și a copiilor, ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale” a venit cu inițiativă și îndemn, în măsura dragostei evanghelice, adresat tuturor preoților din cuprinsul Eparhiei de Ungheni și Nisporeni.

În contextul sărbătorilor de iarnă, sărbători ale bucuriei, și după punctele de referință de lucru recomandate de  Patriarhie, de a accentua anul acesta latura misionară prin  lucrări sociale, Episcopia de Ungheni și Nisporeni, care permanent s-a manifestat grijuliu față de copii, față de familii cu mulți copii, prin Mișcarea Eparhială a venit cu o campanie numită ,,Fă o mamă fericită”.

Campania a presupus colectare de hăinuțe pentru copii, de la mamele a căror copii au crescut și le-au rămas haine în stare bună, decente, ca apoi aceste haine să fie donate altor familii cu copii.

Mai mulți preoți în parohiile sale, au strîns hăinuțe, pe care apoi le-a donat, (după necesitate în colaborare cu asistentul social), familiilor care au nevoie.

S-au  făcut acte de caritate și milostenii la mai multe familii cu copii mulți. S-au donat, lucruri, jucării, hăinuțe și încălțăminte, fiind în stare nouă sau bună.

Sperăm la anul ca mai mulți preoți să facă donații în parohiile lor, mobilizînd  și consolidînd satul sau orașul.

ACTIVITATEA III

De sărbătoarea  Sfinților Petru și Fevronia, pe data de 8 iulie, Ocrotitori ai Familiilor, am împărțit în orașul Ungheni, la mame cu copii mici, iconițe cu Sfinții Petru și Fevronia

Mamele au fost foarte plăcut surprinse, fiind bucuroase de această modestă activitate. Au fost împărțite 100 de iconițe cu chipurile Sfinților Petru și Fevronia.

ACTIVITATEA IV

Sâmbătă, 26 martie 2016, într-o zi de primavara, cînd avem vise, începem să credem în minuni, în renaștere și în noi începuturi, al doilea an cosecutiv în orașele din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, care cuprinde 4 raioane: Ungheni, Nisporeni, Călăraşi şi Hînceşti s-a organizat cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, Marșul pentru viață, pentru femeie, pentru familie. Organizat de Episcopia de Ungheni și Nisporeni în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova și Moldova Pentru Viață. La acest Marș al vieții au participat și membri ai Mișcării eparhiale.

ACTIVITATEA V

Vineri, 22 aprilie 2016, cu binecuvîntare Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în incinta bibliotecii publice ,,D. Cantemir” din or. Ungheni, s-a desfășurat festivalul de poezie cu tematică religioasă ,,Cuvintele Sufletului”, ediția I. La acest festival au participat și membri ai mișcării pentru a promova poezia religioasă. Participanții din partea Mișcării ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale” au fost menționați.

ACTIVITATEA VI

În data de 19 aprilie 2016, cu prilejul  tematic ,,Săptămîna Tineretului Ortodox”, cu binecuvîntarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Preotul Nicolai Boian, Președintele Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”, a susținut un seminar tinerilor de la Colegiul de Medicină din or. Ungheni.

Tinerii au fost îndemnați să aibă o relație de ,,bună prietenie” cu Dumnezeu, El fiind Cel care poate dărui toate necesare: succese, familie, copii, sănătate, iertare de păcate și fericire veșnică!

ACTIVITATEA VII

Pe parcursul anului au fost organizate întîlniri cu tinerii din instituțiile din orașul Ungheni. În luna Martie, cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, am fost binecuvîntat ca să merg cu mesaj de promovare a familie, în liceile din orașul Ungheni:

 1. Liceul Mihai Eminescu
 2. Liceul Vasile Alecsandri
 3. Liceul Gheorghe Asachi
 4. Liceul Alexandru Pușkin
 5. Liceul Ion Creangă

Tema discutată a fost ,,Pregătirea pentru căsătorie ca într-adevăr să fii fericit toată viața”. Tinerii s-au prezentat în număr foarte mare, căte 100, 120, 150 tineri. Ei au fost foarte mulțumiți, activi și recunoscători pentru prezența preotului în instituțiile de învățămînt!

De exemplu, în data de 21  aprilie 2016, cu prilejul  tematic ,,Săptămîna Tineretului Ortodox”, cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, am avut o întîlnire de suflet cu aproximativ 180 de tineri, elevii claselor mari, din Liceul Teoretic ,,Gh. Asachi”, or. Ungheni.

ACTIVITATEA VIII

Elevi exemplari ai liceului teoretic ,,M. Eminescu”, din or. Ungheni, care sunt și membri ai mișcării din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”, împreună cu Profesorii lor, în preajma sărbătorilor de Paști, au făcut acte de binefacere, dăruind produse alimentare și sume bănești, dascălilor care au lucrat în instituție și acum sunt pensionari, cît și altor familii nevoiașe din raionul Ungheni. Toți au fost plăcut surprinși și emoționați!

ACTIVITATEA IX

 1. Cu binecuvîntarea şi cu susținerea nemijlocită a Preasfinţiei Petru, în data de 15 mai, Duminica Femeilor Mironosițe, la catedrala episcopală ,,Sf. Bin. Cnz. Alexandru Nevski”, din or. Ungheni, după Sfînta Liturghie, Mișcarea  eparhială ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale” a încheiat concursul ,,Femeia – izvor viu de virtute!”, premiind finaliștii și a felicitat femeile creștine care au participat la Sfînta Liturghie.

Concursul ,,Femeia – izvor viu de virtute!”, s-a desfășurat în perioada 5 aprilie – 8 mai, în cuprinsul raioanelor Episcopiei. Forma concursului a fost eseu sau poezie. Lucrările sunt deosebite și impresionante, fiind o revelație pentru orice domnișoară, doamnă, mamă, femeie. Scriitoarele au folosit și următoarele etichete: femeie, mamă, viață, feciorie, virtute, pregătire, răsplată, bucurie, abstinență, cumpătare, dar/daruri, Dumnezeu, Fecioara Maria, greutate, exemplu, ascultare, ș. a. Toate creațiile le puteți citi integral pe site-ul Mișcării:

Lucrările au fost analizate de Juriul Concursului, în următoarea componență:

Președinte:

Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni,

Membri:

 1. Protoiereu Adrian LUPU, Redactor al Ziarului eparhial ,,Cuvîntul Ortodox”,
 2. Protoiereu Nicolai BOIAN,  Președintele Mișcării  eparhiale ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”.

Toți finaliștii concursului de creație proprie, care au asistat și la Sfînta Liturghie, au primit Diplome arhierești, cărți ,,Istoria și Acatistul Icoanei Făcătoarei de Minuni din Hîrbovăț”  și cărți deosebite și actuale ca temă, care au tendința de a îndrepta și pregăti tinerii pentru o căsătorie trainică și o familie fericită.

Cărțile donate au avut titlurile:

 • ,,Căsătoria”, autor Arhim. Vasilios Bacoianis
 • ,,Necazurile vieții”, autor Arhim. Vasilios Bacoianis
 • ,,El și Ea”
 • ,,Familia Ortodoxă”, de Pr. Evghenii Șestun
 • ,,Vorbele pot răni”, autor Arhim. Vasilios Bacoianis
 • ,,Cum să întemeiem o Familie Ortodoxă”, 250 de Sfaturi înțelepte culese de la Sfinții părinți
 • ,,Cum abordăm tema sexualității”, autor Arhim. Vasilios Bacoianis
 • ,,Istoria și Acatistul Icoanei Făcătoarei de Minuni din Hîrbovăț”

Donațiile au fost oferite generos de către Preasfinția Petru, pentru care îi mulțumim foarte mult.

Finaliștii Concursului au fost  Domnișoarele:

 1. Ana-Maria Mostovei
 2. Nadejda Bejan
 3. Laura Ceban
 4. Gaitur Doinița
 5. Boţan Daniela
 6. Elisbeta Jitariuc
 7. Tarasov Cătălina-Ecaterina
 8. Doina Bumbu
 9. Popa Nina
 10. Dîrzu Carolina
 11. Nanu Dorina
 12. Boz Tatiana

După încheierea festivității, participanții la concurs cît și membrii Mișcării, s-au întîlnit la o masă dulce.

 1. La sfîrșitul Sfintei Liturghii, fiecare femeie din biserică, a plecat spre casă cu bucurie sufletească, primind în dar cuvinte frumoase de felicitare, o iconiță cu Sfintele Femei Mironosițe, un buclet informativ pe tema familiei și cîte un trandafir roșu, înmînat maiestuos de membrii Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”, toate aceste fiind realizate din purtarea de grijă a Preasfinției Voastre, ca Păstor bun al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

S-au înmînat aproximativ 150 trandafiri.

Bunul Dumnezeu, să-l întărească, și să răsplătească din plin generozitatea și munca permanentă pe care o face Preasfințitul Petru spre binele și prosperarea Bisericii Ortodoxe, punînd un accent deosebit pe rolul și viitorul tinerilor generații.

 1. Deasemenea Ziua Femeii Creștine, s-a organizat frumos și bogat în satul Bravicea, de către Protoiereul Rostislav Țimbal. Aici s-au înmînat diplome, flori, icoane, cărți și s-au spus poezii.

ACTIVITATEA X

Cu binecuvîntarea Preasfințitului Petru, în contextul anului tematic ,,Sfînta Scriptură-de la citire la faptă” s-au organizat 4 mese rotunde, în fiecare raion al Episcopiei.  Masă rotundă a avut  genericul: ,,Evanghelia în viața Familiei”.

La aceste activități au participat: protopopi, preoți, primari, medici, profesori, elevi, studenți, , ingineri, bibliotecari, juriști, credincioși.

 1. În raionul Ungheni Masa rotundă a avut tema ,,Evanghelia După Marcu. Istorie. Actualitate. Necesitate”, organizator Preot Nicolai Boian.
 2. În raionul Nisporeni Masa rotundă a avut tema ,,Evanghelia După Luca. Istorie. Actualitate. Necesitate”, organizator Preot Leonid Țugulea, cleric al mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului”” din s. Vărzărești.
 3. În raionul Călărași Masa rotundă a avut tema ,,Evanghelia După Ioan. Istorie. Actualitate. Necesitate”, organizator Protoiereu Rostislav Țîmbal, parohul bisericii ,, M.Mc. Gheorghe” din s. Bravicea.
 4. În raionul Hîncești Masa rotundă a avut tema ,,Evanghelia După Matei. Istorie. Actualitate. Necesitate”, organizator Preot Vadim Pînzari, parohul bisericii ,,Sf. M. Mc Gheorghe”, din s. Cărpineni.

Tema ,,Evanghelia în viața Familiei” a fost analizată sub următoarele aspecte:

 1. Istoria scrierii Evangheliei.
 2. Contextul istoric al Evangheliei.
 3. Autorul Evangheliei.
 4. Autenticitatea Evangheliei.
 5. Timpul scrierii.
 6. Structura narativă si teologica a Evangheliei.
 7. Actualitatea Evangheliei.
 8. Necesitatea Evangheliei.
 9. Citate despre Evanghelie și citirea ei.
 10. 10 versete din Evanghelia, care arată că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat.
 11. Sfaturile Evangheliei adresate Familiei.
 12. Evanghelia în viața Familiei.
 13. Locul Evangheliei în viața Bisericii.
 14. Locul Evangheliei în Noul Testament.
 15. Evanghelia în viața tînărului.
 16. Nu există bucurie fără o veste bună.
 17. Psihoterapia evanghelică.
 18. alte aspecte.

Participanții au primit la sfîrșitul discuției constructive cîte o diplomă arhierească și cîte un dar, carte, iconiță și altele.

Mulțumim organizatorilor pentru actvitatea de evanghelizare a tinerilor, a intelectualilor cît și a comunității.

 1. În în contextul anului tematic ,,Sfînta Scriptură-de la citire la faptă”, pe site-ul mișcării www.familiafericita.wordpress.com a fost creată o secțiune aparte cu titlul ,,Citește Evanghelia-vestea cea bună”. Aici s-au plasat cele patru Evanghelii și articole din cadrul meselor rotunde petrecute în raioanele Episcopiei.

ACTIVITATEA XI

Cu binecuvîntarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, anul acesta pentru prima dată pentru Eparhie dar și în Republica Moldova, s-a organizat o sărbătoare dedicată Fecioriei.

Sfintele Mucenițe  Fecioare, bune biruitoare, Vera, Nadejda, Liubovi și Mama lor Sofia, sunt cinstite în mod deosebit în Episcopia de Ungheni și Nisporeni, Sfintele Fecioare fiind și ocrotitoarele Mișcării din cadrul Episcopiei. În această zi s-a organizat un program cultural, întru cinstea și elogierea virtuții Fecioriei și a curățeniei trupești și sufletești. În acest context,  Mișcarea eparhială ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale” a venit cu cuvinte de laudă și cu îndemnuri spectatorilor, de a iubi Fecioria, aceasta fiind cauză a binecuvîntării lui Dumnezeu.

Sărbătoarea ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești a dorit să readucă și să reamintească importanța și frumusețea unei Familii fericite unde își are casă pacea, unde este mirosul de pîine și unde Fecioria a clădit fundament de diamant relațiilor de dragoste curată.

Programul a fost deschis de ,,Cuvîntul Preasfințitului Petru în Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”, care a îndemnat pe toți cu argumente bogate de la Sfinții Părinți de a urma calea îngerească, de a fi curați și neprihăniți în fața lui Dumnezeu.

Desemenea Preasfințitul a binecuvîntat ca Cuvîntul său din această zi, să fie citit în fiecare biserică.

 În programul cultural  au răsunat cîntece frumoase, au fost dansuri suave, s-au recitat poezii și s-au rostit rugăciuni, înălțînd Fericirea, Fecioria și Familia tradițională

Evenimentul a avut loc în or. Chișinău, la Casa de copii ,,Fericitul Iosif”, unde s-au adunat mulți tineri și credincioși pentru a asculta Sfînta Liturghie, după care au împărtășit din bucuria sărbătorii ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”.

A fost prezentată și o expoziție din cărți pentru o familie sănătoasă. Astfel sectatorii  și-au îmbogățit bibliotecile cu cărți tematice, dedicate tînărului și familiei.

Ne dorim cu ajutorul lui Dumnezeu, și cu susținerea Preasfințitului, ca  data de 30 septembrie, Ziua Sfintelor Mucenițe  Fecioare, bune biruitoare, Vera, Nadejda, Liubovi și Mama lor Sofia, ziua Mișcării eparhiale, să fie sărbătorită în fiecare an, ca ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”.

 1. ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești” a fost organizată anul acesta și în satul Bravicea, r. Călărași, de către Protoiereul Rostislav Țimbal.

Cu prilejul sărbătorii, Sf. Mucenițe Vera, Nadejda, Liubovi şi mama lor Sofia, cu binecuvîntarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Protoiereul Rostislav Țîmbal, membru al Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”, responsabil circumscripția Călărași, a organizat felicitări cu ocazia zilei de 30 septembrie – ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”.

Au fost felicitate cu drag toate profesoarele şi fetele din Gimnaziul localității Bravicea, r. Călărași,  care poartă aceste frumoase nume, în cinstea Sf. Mucenițe Vera, Nadejda, Liubovi şi mama lor Sofia. În dar, fetele, au primit iconiţe, iar băieţii le-au oferit flori.

Totodată pentru a întregi sărbătoarea, părintele Rostislav a făcut cunoscută viaţa sfintelor şi a cîntat împreună cu elevii, menţionând că fiecare tînăr trebuie să aibă credinţă şi curaj de a o mărturisi, nădejde în mila Domnului şi nu în ultimul rînd dragoste faţă de aproapele.

Asemenea în a doua jumătate a zilei, au fost vizitate bătrînele și enoriașile bisericii din localitate, care au primt daruri frumoase cu prilejul sărbătorii.

 1. La inițiativa Mișcării eparhiale ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”, parohul bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului”, din sat. Buțeni, raionul Hîncești, cu binecuvîntarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, preotul Vasile Prepeliță, împreuna cu copiii școlii duminicale, au sărbătorit ,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”. Ei au vizitat mai multe familii creștine cu mulți copii, dăruindu-le cadouri confecționate de copii la lecțiile de creație, care au loc la biserica periodic, și anume copăcei în vazoane – simbolul familiei trainice și fericite.

Părintele  a binecuvîntat și a oferit în dar pentru fiecare familie, cîte o icoana a Maicii Domnului, ca Ea să fie Rugătoare pentru toți membrii familiei. În același timp, copiii interpretau diverse cîntece bisericești felicitînd pe toți cu sărbătoarea aceasta. Toți au rămas adînc uimiți de grija bisericii și de activitățile făcute de Episcopia de Ungheni și Nisporeni, primind cu drag în casă copiii milostivi și servindu-i din bunătatea casei.

ACTIVITATEA XII

Anul acesta în luna noiembrie, a fost lansat un proiect pe site-ul mișcării www.familiafericita.wordpress.com care va include Viețile Sfinților care au fost căsătoriți. Desemenea articolul are și icoane cu Sfîntul respectiv. Sfinții sunt aranjați pe luni și pe zile, conform date de sărbătorire pe stilul vechi.

Articolele le puteți găsi  într-un loc separat, în secțiunea  FAMILIE, categoria SFINȚI CARE AU FOST CĂSĂTORIȚI.

Dorim prin toate activitățile să aducem aport la prosperarea familiei tradiționale!

**********

Mulțumim Preasfințitului Petru, pentru existența acestei Mișcări, care depune efort pentru promovarea virtuții împărătești Fecioria și îndeamnă pe toți de a se pregăti și de a păstra O Familie Fericită. Mulțumim pentru susținere financiară la unele activități și ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să-l întărească, în acțiunile sale inedite, pe care le face în Reublica Moldova, pentru păstrarea și readucerea valorilor strămoșești, ancestral, sfinte ale poporului nostru. Mulțumim Domnului că avem un Conducător duhovnicesc cu inițiativă pentru binele tinerilor, familiilor, care ne sprijină, ne dă idei, ne ajută și ne îndrumă, pe preoți și pe creștini, pe cei tineri și pe cei bătrîni, ca să nu scăpăm din vedere cel mai important lucu pentru care trăim pe pămînt: ca să nu ne pierdem mîntuirea sufletului, așa cum spune Preasfințitul că ,,Sufletul omului este comoara cea mai de preț pe care o avem!”.

Preasfinţite Stăpîne vă suntem recunoscători și cerem rugăciunile Presfinţiei Voastre !

Cu smerenie,

Protoiereu Nicolai BOIAN,

Preşedintele Mişcării eparhiale ,,Pentru apărarea şi promovarea Fecioriei, a Vieţii şi Familiei Tradiţionale”

29 decembrie 2016

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.